Vahingonkorvaus, autovaurio, 19.1.2021, Kalevankatu 8-10

HEL 2021-001075
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 26

Vahingonkorvaus, autovaurio

Yksikön päällikkö

Päätös

Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hyväksyä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen seuraavasti.

Hakijalle korvataan vaaditut 300,00 euroa. Enemmät vaatimukset hylätään.

Päätöksen perustelut

Hakija on esittänyt kaupungille 300,00 euron vahingonkorvausvaatimuksen omavastuuosuudesta hakijan ajoneuvon korjauskuluista. Vaatimuksen mukaan hakijan pysäköitynä ollut ajoneuvo vaurioitui 19.1.2021 kello 14.45 sen päälle katolta tippuneesta lumesta koulun pihalla, osoitteessa Kalevankatu 8-10. Hakija on samalla esittänyt erittelemättömän vaatimuksen myös vakuutusyhtiölleen korvattavasta osuudesta samassa vahingossa.

Hakija ei ole näyttänyt, että olisi oikeutettu hakemaan korvausta vakuutusyhtiönsä puolesta tai nimissä, joten vaatimus hylätään siltä osin.

Ilmatieteenlaitoksen Kaisaniemen sääasemalla tehtyjen mittausten mukaan alueella on mitattu lumen syvyydeksi 28 senttimetriä vahinkoaamuna. Lämpötila on pidemmän pakkasjakson jälkeen noussut 0°C tuntumaan.

Rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä.

Järjestyslain mukaan rakennuksen tai rakennelman omistajan tai haltijan taikka hänen edustajansa on huolehdittava siitä, ettei rakennuksesta, rakennelmasta tai muusta vastaavasta paikasta putoava lumi tai jää taikka muu esine tai aine aiheuta vaaraa ihmisille tai omaisuudelle.

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta vahingonkorvausvastuuta kaupungille. Korvausvastuu syntyy jos voidaan osoittaa vastuutahon laiminlyöneen lain mukaisia velvollisuuksiaan.

Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys isännöinnistä vastaavalta.

Saadun selvityksen mukaan lumenpudotus oli tilattu tehtäväksi koulun katolle, mutta sitä ei oltu ehditty tehdä ennen vahinkoa. Äkillinen säätilan muutos oli tehnyt lumesta painavaa ja märkää, joten pienikin määrä raskasta lunta saattoi aiheuttaa vahingon. Alueelle ei tästä huolimatta oltu kuitenkaan laitettu varoituksia, estetty kulkua tai pysäköimistä.

Asiassa saatujen selvitysten mukaan hakijan ajoneuvo on ollut pysäköitynä luvalliselle paikalle koulun pihalla. Selvitysten perusteella, vaikkakin lumenpudotus oli tilattu, ei kunnossapito ollut ryhtynyt tarvittaviin toimenpiteisiin vaaran ja vahingon välttämiseksi. Vaaraa aiheuttavalle alueelle kulku olisi tullut estää ja varoittaa kulkijoita tilanteesta. Toimenpiteet eivät näin ollen ole olleet riittäviä.

Edellisten perusteella kaupunki katsoo olevansa asiassa korvausvelvollinen.

Korvaus suoritetaan hakijan ilmoittamalle pankkitilille.

Sovelletut oikeusohjeet

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1§, 5 luku 1 §, 5 §

Maankäyttö- ja rakennuslaki (132/1999) 166 §

Järjestyslaki 2 luku 5 §

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 30.12.2020 § 53

Päätös tullut nähtäväksi 04.03.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Marjo Laine, valmistelija, puhelin: 09 310 38506

kymp.korvausasiat@hel.fi

Päättäjä

Kaisu Tähtinen
vs. yksikön päällikkö