Päätös, kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu, opetus- ja kulttuuriministeriö

HEL 2021-001300
5. / 9 §

Försöksverksamhetsställena och minimiantalet barn i barngruppen för försöket med tvåårig förskoleundervisning åren 2021-2024

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto

Beslut

Fostrans- och utbildningsnämndens svenska sektion beslutade godkänna i enlighet med utbildnings- och kulturministeriets beslut (beslut VN/7615/2021) försöksverksamhetsställena för försöket med tvåårig förskoleundervisning.

De svenskspråkiga försöksverksamhetsställena är Daghemmet Rastis och Rastis förskola samt Daghemmet Domus och Domus förskola. Sektionen fastställer också minimiantalet platser för försöket med tvåårig förskoleundervisning för åren 2021-2024. Minimiantalet platser är 14 på de svenskspråkiga verksamhetsställen som har valts ut att delta i försöket med tvåårig förskoleundervisning. Försöksverksamhetsställena i Helsingfors är listade i bilagan.

Dessutom beslutade fostrans- och utbildningsnämndens svenska sektion att minimiantalet barn i en grupp kan underskridas i följande situationer:

1) På försöksverksamhetsstället understiger antalet barn som hör till försöksgruppen det fastslagna minimiantalet barn i en försöksgrupp.

2) Försöksverksamhetsställets lokaler möjliggör inte att en grupp enligt kravet på minimiantalet barn i en grupp bildas av de barn som hör till försöksgruppen.

3) Med tanke på barnets behov av stöd är det ändamålsenligast att den tvååriga förskoleundervisningen ordnas i en integrerad specialgrupp eller en annan barngrupp i vilken det inte är möjligt att uppfylla kravet på minimiantalet barn i en grupp.

4) Den tvååriga förskoleundervisningen förverkligas för de barns del som hör till försöksgruppen i en språkbadsgrupp.

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Sulje

Undervisnings- och kulturministeriet genomför ett nationellt försök med tvåårig förskoleundervisning från ingången av augusti 2021 till utgången av maj 2024.

Helsingfors stads deltagande i försöket och försöksverksamhetsställena

Försöket styrs av försökslagen. I enlighet med 4 § i försökslagen har undervisnings- och kulturministeriet valt ut de kommuner som ska ordna tvåårig förskoleundervisning. Helsingfors har valts ut att delta i försöket (beslut VN/583/2021).

Ministeriet har valt de verksamhetsställen som ska delta i försöket i Helsingfors (beslut VN/7615/2021). Försökskommunerna och -verksamhetsställen har blivit valda genom slumpmässigt urval. Kommunen har inte använt sig av prövning i ärendet. Urvalet genomfördes så att det finns försöksverksamhetsställen i kommunens olika socioekonomiska områden samt deltagare från olika språkgrupper. Ett verksamhetsställe som har valts ut att delta i försöket ska dessutom var ett ställe där det ordnas förskoleundervisning i enlighet med kommunens beslut och verksamhetsstället ska ordna förskoleundervisning under hela försöket.

Ministeriet fattade ett beslut om försöksverksamhetsställena 8.4.2021 (beslut VN/7615/2021) och kompletterade beslutet med svenskspråkiga verksamhetsställen i Helsingfors 15.4.2021. I Helsingfors har följande 2 svenskspråkiga och 44 finskspråkiga och verksamhetsställen valts ut att delta i försöket:

DH Domus - DH Domus förskola ja DH Rastis - DH Rastis förskola Päiväkoti Tahvonlahti, pk Leskenlehti, pk Immola, pk Valkea, pk Tilhi, pk Kivilinna, pk Korento, pk Vallesmanni, pk Norppa, pk Kotitorppa, pk Karavaani, pk Satama, pk Kurkimoisio, pk Merituuli, pk Ilomäki, pk Kamomilla, pk Käpylinna, pk Porolahti, pk Kulosaari, pk Floora, pk Merirasti, pk Meri, pk Kivelä, pk Nestori, pk Pihlaja, pk Siilitie, pk Havukka, pk Pentinkulma, pk Herttoniemi, pk Tuorinniemi, pk Vaskiniitty, pk Kurki, pk Viskuri, pk Neulanen, pk Liinakko, pk Impivaara, pk Satakieli, pk Perttu, pk Katiska, pk Toivo, pk Tammi, pk Ruskeasuo, pk Keula, pk Torpparinmäki.

Målgrupp för försöket

Enligt 5 § i försökslagen hör de barn som deltar i småbarnspedagogik vid försöksverksamhetsställena till försöksgruppen för försöket, dvs. de deltar i försöket. Till i försöksgruppen hör dessutom de barn som bor inom området för ett försöksverksamhetsställe. Barnen som hör till försöksgruppen har blivit valda genom slumpmässigt urval av undervisnings-och kulturministeriet. Kommunen har med andra ord inte haft möjlighet att påverka valet av barn till försöksgruppen. De barn som före beslutsdagen 8.4.2021 har varit placerade på ett försöksverksamhetsställe eller lämnat in en ansökan om överflyttning som leder till placering anser ministeriet att hör till försöksverksamhetsstället.

Enligt 5 § i försökslagen bildar de barn som inte hör till försöksgruppen kontrollgruppen. Under försökets gång kan barnet inte flytta från försöksgruppen till kontrollgruppen eller tvärtom.

I Helsingfors hör cirka 1100 barn till försökets första försöksgrupp och cirka 5200 barn till försökets första kontrollgrupp.

Enligt 5 § i försökslagen ska kommunen bestämma vilka barn som hör till försöksgruppen och vilka barn som hör till kontrollgruppen. Enligt 15 kapitel, 5 § och 8 § i förvaltningsstadgan fattar direktören för den svenska servicehelheten beslutet om den svenskspråkiga försöksgruppen och direktören för småbarnspedagogiken beslutet om försöksgruppen för den finskspråkiga tvååriga förskoleundervisningen.

Minimiantalet barn i en försöksgrupp för försöket med tvåårig förskoleundervisning

Lagen om ett försök med tvåårig förskoleundervisning reglerar inte på vilket sätt barngrupperna ska bildas och inte heller antalet barn som ska finnas i dem och som ska delta i försöket. I grunderna för läroplanen för försöket nämns det att den tvååriga förskoleundervisningen kan genomföras som gemensam undervisning för barnen i försöksgrupperna som består av två åldersklasser. Kommunen beslutar emellertid hur grupperna bildas.

Fostrans- och utbildningsnämndens svenska sektion har beslutat 17.11.2020 § 32 för verksamhetsåret 2021-2022 att en förutsättning för bildande av en förskolegrupp inom den kommunala ettåriga förskoleundervisningen är att det vid varje verksamhetsställe bildas en förskolegrupp på minst 7 barn. Sektionen fastställer också minimiantalet platser för försöket med tvåårig förskoleundervisning för åren 2021-2024. Minimiantalet platser är 14 på de svenskspråkiga verksamhetsställen som har valts ut att delta i försöket med tvåårig förskoleundervisning.

I samband med försöket med tvåårig förskoleundervisning följs minimigruppstorlek på 14 barn, dock så att de undantagssituationer som nämns i det här beslutet beaktas. Kommunen har inte haft möjlighet att inverka på urvalet av försöksverksamhetsställen. I försöket har därför valts med också daghem med endast få barn som hör till försöksgruppen. Därtill kommer att ministeriets beslut om försöksverksamhetsställena delgavs kommunen i det skedet då handläggningen av ansökningar till småbarnspedagogiken för nästa verksamhetsår var på gång. Planeringen av barngrupper har med andra ord inletts.

Oberoende av gruppens storlek eller uppbyggnad kan de barn som hör till försöksgruppen delta i verksamhet enligt den tvååriga förskoleundervisningens försöksundervisningsplan.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 31.05.2021

Anvisningar om hur man begär omprövning

Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras

  • av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.

Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos Helsingfors stads fostrans- och utbildningsnämnd.

Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:

E-postadress:
helsinki.kirjaamo@hel.fi 
Postadress:
PB10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Faxnummer:
(09) 655 783
Besöksadress:
Helsingfors stads registratorskontor
 
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
(09) 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.

Formen för och innehållet i begäran om omprövning

Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I begäran om omprövning ska uppges

  • det beslut som begäran om omprövning gäller
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs
  • vem som begär omprövning
  • på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
  • kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor

Sulje

Esittelijä

direktör för den svenska servicehelheten
Niclas Grönholm

Lisätietojen antaja

Jenni Tirronen, chef för småbarnspedagogiken, telefon: 09 310 73014

jenni.tirronen@hel.fi