Päätös, kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu, opetus- ja kulttuuriministeriö

HEL 2021-001300
§ 12

Barn som hör till försöksgruppen i försöket med tvåårig förskoleundervisning i Helsingfors 2022-2024

Ruotsinkielisen palvelukokonaisuuden johtaja

Beslut

Direktören för den svenska servicehelheten bekräftar, att barnen i enlighet med bilagan, hör till försöket för tvåårig förskoleundervisning i enlighet med 5 § 4 mom. i lagen om ett försök med tvåårig förskoleundervisning (1046/2020) hör till försöksgruppen i försöket med tvåårig förskoleundervisning. Försöksgruppen har bildats genom slumpmässigt urval enligt försökslagen och enligt undervisnings- och kulturministeriets beslut och kommunen har inte använt sig av prövning i ärendet.

Beslutsmotivering

Undervisnings- och kulturministeriet genomför ett försök med tvåårig förskoleundervisning från ingången av augusti 2021 till utgången av maj 2024.

Försöket styrs av försökslagen och enligt 4 § i försökslagen har undervisnings- och kulturministeriet valt ut de kommuner, som ska ordna tvåårig förskoleundervisning. Helsingfors har blivit vald till försöket (beslut VN/583/2021). Ytterligare har ministeriet fastställt beslut över de verksamhetsställen som deltar i försöket i Helsingfors (beslut VN/7615/2021). Försökskommunerna och -verksamhetsställen har blivit valda genom slumpmässigt urval, därmed har kommunen inte haft möjlighet att påverka valet av verksamhetsställen.

Enligt 4 § i försökslagen hör de barn, som bor inom Helsingforsområdet och är födda år 2017, till målgruppen för det försök som pågår 2021-2024.

Enligt 5 § i försökslagen utgörs försöksgruppen av de barn som hör till målgruppen och som deltar i småbarnspedagogik vid försöksverksamhetsställena. Dessutom hör de barn i försöksgruppen som bor inom området för ett försöksverksamhetsställe. Barnen som anses höra till försöksverksamhetsstället, har blivit valda genom slumpmässigt urval. Kommunen har inte haft möjlighet att påverka valet av barn till försöksverksamhetsstället. Resten av de lämpliga verksamhetsställena fungerar som kontrollverksamhetsställen. De barn som i januari 2022 haft plats på ett försöksverksamhetsställe, anses höra till försöksverksamhetsstället.

Enligt 5 § i försökslagen de barn som inte hör till försöksgruppen bildar kontrollgruppen. Under försökets gång kan barnet inte flytta från försöksgruppen till kontrollgruppen eller tvärtom.

Försökskommunen ska innan försöket inleds bestämma vilka barn som hör till försöks- eller kontrollgruppen.

Enligt 6 § i försökslagen ska vårdnadshavaren eller någon annan laglig företrädare för ett barn som hör till försöksgruppen säkerställa att barnet deltar i förskoleundervisning som varar i två år och som ordnas vid försöksverksamhetsstället eller i annan verksamhet genom vilken målen för den tvååriga förskoleundervisningen uppnås.

Enligt 6 § i försökslagen skall försökskommunen underrätta vårdnadshavaren eller någon annan laglig företrädare för ett barn som hör till försöksgruppen om möjligheten att söka till tvåårig förskoleundervisning som ordnas vid försöksverksamhetsstället. I Helsingfors har ett barn som omfattas av försöket anvisats en plats på ett försöksverksamhetsställe, där hen kan delta i försöket. Verksamhetsstället finns angivet i den ansökningsblankett som har sänts till vårdnadshavaren. Vårdnadshavaren ombes meddela i ansökningsblanketten om barnet deltar i den tvååriga förskoleundervisningen på försöksverksamhetsstället eller om barnet uppnår målen för den tvååriga förskoleundervisningen på något annat sätt.

Försöksregistret och uppföljningsundersökning

I enlighet med 9 § i försökslagen införs uppgifter om försöksgruppens deltagande i försöket i det försöksregister som administreras av Utbildningsstyrelsen. Deltagarna i försöket omfattas också av en uppföljningsundersökning som gäller försöket. I fråga om uppföljningsundersökningen gäller 10 § i försökslagen.

I enlighet med 9 § i försökslagen införs följande uppgifter om försöksuppställningen och försöksgruppens deltagande i försöket i det försöksregister som administreras av Utbildningsstyrelsen:

1) namn,

2) personbeteckning,

3) det studentnummer som avses i lagen om nationella studie- och examensregister (884/2017),

4) det område för ett verksamhetsställe inom förskoleundervisningen där barnet bor hösten 2020 eller 2021,

5) anordnaren av småbarnspedagogik och det verksamhetsställe där barnet deltar i småbarnspedagogik hösten 2020 eller 2021,

6) uppgift om huruvida barnet hör till försöksgruppen eller till kontrollgruppen,

7) uppgift om barnet deltar i tvåårig förskoleundervisning eller i annan verksamhet genom vilken målen för förskoleundervisningen uppnås,

8) anordnaren av förskoleundervisning och verksamhetsstället där barnet deltar i tvåårig förskoleundervisning,

9) uppgift om att barnets deltagande i den tvååriga förskoleundervisningen upphör.

Även om vårdnadshavaren väljer att barnet ska uppnå målen för den tvååriga förskoleundervisningen på något annat sätt än genom att delta i tvåårig förskoleundervisning vid ett försöksverksamhetsställe, är barnet enligt försökslagen dock fortfarande en del av försöksgruppen för försöket. Med stöd av försökslagen kan vårdnadshavaren inte hindra att ovan nämnda uppgifter införs i försöksregistret.

Till vårdnadshavaren vars barn som hör till försöksgruppen delges det här beslutet, liksom också information om försökets innehåll, mål, hur man söker till försöksverksamhetsstället, om försöksregistret och uppföljningsundersökningen.

Den bifogade listan över de barn som hör till försöksgruppen är sekretessbelagd i enlighet med 29 § i dataskyddslagen.

Päätös tullut nähtäväksi 10.03.2022

FÖRBUD MOT SÖKANDE AV ÄNDRING

Ändring i beslutet får inte sökas eftersom beslutet gäller beredning eller verkställighet.

Tillämpat lagrum: 136 § i kommunallagen

Sulje

Lisätietojen antaja

Jenni Tirronen, chef för småbarnspedagogiken, telefon: 09 310 73014

jenni.tirronen@hel.fi

Päättäjä

Niclas Grönholm
direktören för svenska servicehelheten

Liitteet (pdf)

1. Salassa pidettävä: Tietosuojalaki 29 §

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.