Haltialan ja Niskalan hoito- ja kehittämissuunnitelma 2020-2029

HEL 2021-001559
Asialla on uudempia käsittelyjä
12. / 162 §

Haltialan ja Niskalan hoito- ja kehittämissuunnitelman 2021-2030 hyväksyminen

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä liitteenä 1 olevan Haltialan ja Niskalan hoito- ja kehittämissuunnitelman vuosille 2021-2030 ohjeellisena noudatettavaksi

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli maisema-arkkitehti Sofia Kangas. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Pohjois-Helsingissä Helsinkipuiston ja Keskuspuiston liittymäkohdassa sijaitseva Haltialan ja Niskalan alue on suosittu ja monipuolinen virkistysalue, jolla on kulttuurihistoriallisia, luonnonsuojelullisia, maisemallisia, toiminnallisia, vesitaloudellisia ja virkistyksellisiä arvoja. Haltialan ja Niskalan hoito- ja kehittämissuunnitelman suunnittelualue kattaa Haltialan ja Niskalan tilakeskukset ja niitä ympäröivän kulttuurimaiseman. Suunnittelualueen pinta-ala on yhteensä 270 hehtaaria, josta kaavoitettuja viheralueita on 240 hehtaaria ja luonnonsuojelualueita noin 16 hehtaaria. Alue rakennuksineen on Helsingin kaupungin omistuksessa ja ylläpitämä.

Hoito- ja kehittämissuunnitelmien tavoitteena on säilyttää ja ohjata alueiden käyttöä, hoitoa ja peruskorjausta. Haltialan ja Niskalan hoito- ja kehittämissuunnitelmassa määritellään nykytila-analyysin ja vuorovaikutuksen pohjalta alueen kehittämisen kokonaiskuva sekä määritellään tämän vision toteuttamiseksi tarvittavat jatkotoimenpiteet ja kunnostus- ja investointihankkeet kymmenvuotiskaudelle 2021-2030. Suunnitelma koostuu suunnitelmaraportista, johon sisältyvät kunnostustoimenpiteitä havainnollistavat hanke-ehdotuksien viitesuunnitelmat (liite 1).

Alueen kehittämistavoitteet ja -periaatteet

Haltialan ja Niskalan aluetta kehitetään kulttuuriympäristöltään arvokkaana ja laadukkaana virkistysalueena, joka muodostaa yhdessä Keskuspuiston ja Tuomarinkylän kartanon alueen kanssa Helsingin laajimman yhtenäisen viheralueiden kokonaisuuden ja on tärkeä osa pääkaupunkiseudun ekologista verkostoa.

Aluetta kehitetään kestävänä ulkoilu- ja lähimatkailukohteena niin, että sen luontoarvot ja kulttuuriympäristön arvot säilyvät. Tavoitteena on kehittää aluetta entistä vetovoimaisemmaksi, toimivammaksi ja viihtyisämmäksi ulkoilu- ja virkistysalueeksi, joka on omaleimainen, kestävä ja luonnoltaan monimuotoinen. Suunnitelman tavoitteena on vastata kasvavaan virkistyskäyttötarpeeseen ja varmistaa alueen arvokkaiden piirteiden ja luontoalueiden elinvoimaisuuden säilyminen.

Saavutettavuuden ja turvallisuuden parantaminen

Alueen liikenteen turvallisuutta parannetaan eriyttämällä eri liikennemuotoja toisistaan tilakeskusten pihapiireissä ja alueen pääreiteillä sekä selkeyttämällä risteys- ja pysäköintialueita. Jalankulun ja pyöräilyn reittejä parannetaan ja sujuvoitetaan rakentamalla uusi jalankulkureitti Kuninkaantammentien ja Laamannintien varteen. Saavutettavuutta parannetaan myös rakentamalla linja-auton kääntöpaikkoja, lisäämällä pyöräpaikkoja sekä parantamalla kävely- ja hiihtoreittien jatkuvuutta Haltialan pihapiirin kohdalla.

Toimintojen ja palveluiden kehittäminen

Ulkoilun ja virkistyksen käyttöpainetta voidaan hajauttaa tarjoamalla erilaisia palveluja eri puolilla suunnittelualuetta. Toimintojen ja palveluiden kehittämisessä hyödynnetään pääosin alueen nykyisiä rakenteita ja rakennuksia, joita kunnostetaan ja avataan yleisölle uutta toimintaa varten.

Haltialan toimivan maatilan rinnalle Niskalaan kehitetään ympäristökasvatus-, luontomatkailu- ja majoitustoimintaa. Haltialan ja Niskalan tilojen palveluja monipuolistetaan ja pihapiirejä kunnostetaan turvallisiksi ja toimiviksi, kulttuurihistorialliset arvot huomioon ottaen.

Retkeilypalveluita kehitetään kunnostamalla, yhtenäistämällä ja rakentamalla uusia oleskelupaikkoja, katoksia, kuivakäymälöitä sekä opasteita. Ulkoilureittien varrella ja risteyksissä sijaitsevia metsäsaarekkeita kehitetään sekä toimintojen että maisemanhoidon kannalta.

Peltojen viljelyä ja muuta maataloustoimintaa jatketaan, ja maisemanhoidon toimenpiteet kohdennetaan niin, että kulttuurimaiseman arvot korostuvat ja säilyvät. Herkkien alueiden kulumista ehkäistään kulun ohjaamisella ja alueen ulkoilureittejä ja opastusta selkeyttämättä. Reittien ja toimintojen kehittämisessä otetaan huomioon myös niiden ympärivuotisuus.

Investointihankkeet ja niiden priorisointi

Hoito- ja kehittämissuunnitelmassa esitetyt investointihankkeet on jaettu kolmeen ryhmään niiden kiireellisyyden perusteella. Kiireellisimmiksi luokiteltiin hankkeet, joilla voidaan vaikuttaa suunnittelualueen turvallisuuteen, saavutettavuuteen ja arvojen säilyttämiseen esimerkiksi kulunohjauksen ja hoidon keinoin. Näihin hankkeisiin kuuluu Kuninkaantammentien ja Laamannintien uusi jalankulkureitti, pysäköintialueiden uudelleenjärjestely, Haltialan tilakeskuksen pihapiirin ja ympäristön kunnostukset, peltopolun kunnostus sekä vieraslajien torjunta.

Toiseksi kiireellisimmät hankkeet liittyvät suunnittelualueen ydinkohteiden eli Haltialan ja Niskalan tilakeskusten toimintojen kehittämiseen ja monipuolistamiseen sekä tilojen pihapiirien, rakennusten ja katosten kunnostamiseen.

Kolmanteen ryhmään kuuluu alueen toimintoja täydentäviä kehittämishankkeita, jotka eivät ole yhtä kiireellisiä, mutta jotka olisi toisaalta pienemmän kokonsa puolesta mahdollista toteuttaa nopeasti. Tällaisia hankkeita ovat metsäsaarekkeiden virkistyskäyttömahdollisuuksien parantaminen ja Kellarimäen alueen kehittäminen.

Vuorovaikutus

Hoito- ja kehittämissuunnitelma on laadittu vuorovaikutteisesti asukkaiden, alueen toimijoiden sekä muiden sidosryhmien kanssa. Työn aikana järjestetyn asukastilaisuuden ja Kerro kantasi -kyselyn yhteydessä saatu palaute ja sen vaikutus suunnitelmaan on kuvattu hoito- ja kehittämissuunnitelmaraportin liitteenä olevassa vuorovaikutusraportissa (liite 2).

Kustannusarvio

Haltialan tilan kunnostusten kustannusarvio on yhteensä 1 115 000 euroa, Niskalan tilan ympäristön 912 000 euroa, Kuninkaantammentie ja Laamannintien uuden jalankulkureitin 923 000 euroa, metsäsaarekkeiden kehittämisen 80 000 euroa, peltopolun kunnostuksen 16 000 euroa, Kellarimäen alueen 63 000 euroa ja vieraslajien torjunnan 200 000 euroa. Näiden hankkeiden kustannusarvio on yhteensä 3 309 000 euroa.

Lisäksi alueen rakennusten kunnostusten kustannuksiksi on arvioitu yhteensä 1 800 000 euroa, josta Haltialan tilan osuus on 500 000 euroa, Niskalan tilan 1 000 000 euroa ja Kellarimäen rakennusten 300 000 euroa.

Haltialan ja Niskalan hankkeiden ja rakennusten kunnostusten kustannusarvio on yhteensä 5 109 000 euroa. Hankkeiden kustannusten jakautuminen eri toimialojen ja investointiohjelmien kesken on esitetty suunnitelmaraportin luvussa 4. Hankkeet on mahdollista käynnistää alustavan investointiohjelman aikana 2024-2030. Suunnitelmaa toteutetaan käytettävissä olevien määrärahojen puitteissa.

Tiedoksianto

Päätös toimitetaan yleistiedoksiantona, koska vastaanottajia on yli 30/henkilöiden lukumäärää ei tiedetä

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 12.04.2021

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Mikko Aho

Lisätietojen antaja

Sofia Kangas, maisema-arkkitehti, puhelin: 09 310 24612

sofia.kangas@hel.fi

Päivi Islander, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 38649

paivi.islander@hel.fi

Ismo Aalto, kehittämisinsinööri, puhelin: 09 310 20415

ismo.aalto@hel.fi