Selvitys ympäristöministeriölle Helsingissä vuonna 2020 tehdyistä pilaantuneen maaperän puhdistamispäätöksistä

HEL 2021-002757
Asialla on uudempia käsittelyjä
10. / 54 §

Selvitys ympäristöministeriölle Helsingissä vuonna 2020 tehdyistä pilaantuneen maaperän puhdistamispäätöksistä

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti antaa ympäristöministeriölle vuonna 2020 pilaantuneen maaperän puhdistamisesta tehtyjen päätösten yhteenvetona seuraavan selvityksen.

Päätösten määrä, käsittelyajat ja maksu

Ympäristöministeriön 20.1.2005, 3.12.2010 ja 25.4.2019 päättämän toimivaltasiirron mukaisesti ympäristölautakunta päättää Helsingin alueen pilaantuneen maaperän ja pohjaveden puhdistamisen ilmoituksista ja ympäristöluvista.

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaisesti ympäristö- ja lupajaosto huolehtii mm. kunnalle ympäristönsuojelulain nojalla annetuista tehtävistä 1.6.2017 lukien.

Ympäristöpalveluiden ympäristöseuranta- ja -valvontayksikön päällikkö, jolle ilmoituksista tehtävien puhdistamispäätösten toimivalta on siirretty, teki vuonna 2020 päätöksen 14:stä pilaantuneen maaperän puhdistamisilmoituksesta.

Ympäristö- ja lupajaostolle ei tullut yhtään pilaantuneen maaperän käsittelyyn liittyvää ympäristölupahakemusta päätettäväksi.

Ilmoitusten käsittelyajat olivat 5–73 päivää, keskimäärin 38 päivää.

Pilaantuneen maaperän puhdistamispäätöksestä perittävä maksu oli 1 560 euroa.

Puhdistuskohteet

Vuonna 2020 puhdistamisilmoitukset koskivat 8 asuin- tai koulukäyttöön tulevaa aluetta, 4 puisto- ja katualuetta, 1 jakeluasema- ja 1 toimistokiinteistöä.

Kiinteistöjen maaperän puhdistaminen aiheutui yleensä alueen maankäytön muutoksesta ja ajoittui lisä- tai uudelleen rakentamisen yhteyteen.

Ilmoituspäätökset

Puhdistettavien alueiden maaperän pilaantuneisuus on alustavasti selvitetty yleensä kaavoitusvaiheessa ja tarkemmin kunnostussuunnittelun yhteydessä.

Puhdistusilmoituksissa on sovellettu valtioneuvoston asetusta maaperän pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen arvioinnista (214/2007), jonka mukaan pilaantuneisuus ja puhdistustarve arvioidaan jokaiselle kohteelle erikseen soveltaen säädettyjä pilaantuneisuuden pitoisuusarvoja tai riskinarvioinnin avulla määritettyjä puhdistustavoitteita.

Päätösten mukainen maaperän puhdistaminen

Vuoden 2020 päätösten mukaisissa puhdistustöissä kunnostusmenetelmäksi on esitetty yleensä pilaantuneen maan poistoa rakentamisen vaatimassa laajuudessa. Rakentamisen vaatiman kaivun lisäksi eri käyttötarkoitukseen tulevilla alueilla ja syvemmissä kerroksissa kunnostustavoitteet on määritelty kokonaan riskiperusteisesti tai tavoitepitoisuuksina on käytetty asetuksen eri ohjearvoja eri syvyyksillä. Joillain alueilla on lisäksi rakennuksiin tarvittaessa esitetty myös erilaisia rakenteellisia riskinhallintaratkaisuja. Pinnoittamattomilla piha-alueilla pintakerroksissa on kunnostustavoitteina käytetty kynnysarvoja.

Pilaantunut kaivumaa on toimitettu luvalliseen käsittelyyn kaatopaikalle tai laitokseen. Kaivettuja kohonneita haitta-ainepitoisuuksia sisältäviä pilaantumattomia maa-aineksia on käytetty kunnostusalueilla hyödyksi.

Puhdistustavoitteen saavuttaminen on varmistettu tutkimalla kaivualueen pohjan ja reunojen jäännöspitoisuudet. Maaperään jätetyt alemman ohjearvopitoisuuden ylittävät maat on merkitty huomiorakenteella ja dokumentoitu karttoihin. Puhdistamisen kulku on esitetty puhdistustyöstä laaditussa loppuraportissa, joka hyväksytään lausunnolla.

Vuonna 2020 puhdistuskohteista poistettiin pilaantunutta tai kynnysarvot ylittävää maa-ainesta viime vuosien keskiarvoon verrattuna lähes kaksinkertainen määrä, yhteensä 590 721 tonnia. Näistä 108 928 tonnia oli öljyhiilivedyillä, 24 558 tonnia syanideilla ja 74 424 tonnia metalleilla pilaantuneita maa-aineksia sekä 382 811 tonnia öljyhiilivedyillä, metalleilla ja syanidilla sekapilaantuneita maa-aineksia. Maat toimitettiin 26 eri käsittely- tai loppusijoituspaikkaan, joille kuljetusmatkat olivat noin 1–250 km.

Vuonna 2020 maaperää puhdistettiin myös useilla alueilla, joiden maaperän puhdistamiseen Uudenmaan ympäristökeskus, Etelä-Suomen aluehallintovirasto tai Helsingin kaupungin ympäristökeskus ovat antaneet päätöksen jo ennen vuotta 2020.

Rekisteritiedot

Ympäristönseuranta- ja -valvontayksikkö ylläpitää osaltaan valtakunnallista Maaperän tilan tietojärjestelmää, jossa on tällä hetkellä tiedot 887 Helsingin kohteesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Ympäristöministeriö on velvoittanut toimivallan siirtoa koskevissa päätöksissään ympäristö- ja lupajaostoa antamaan vuosittain selvityksen pilaantunutta maaperää koskevista ympäristölupa- ja puhdistamisilmoituspäätöksistä, käsittelyajoista, maksuista ja käsiteltyjen asioiden luonteesta.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 23.03.2021

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

vs. yksikön päällikkö
Jari-Pekka Pääkkönen

Lisätietojen antaja

Kati Valkama, vs. tiimipäällikkö, puhelin: +358 9 310 36573

kati.valkama@hel.fi

Eija-Leena Ranta, ympäristötarkastaja, puhelin: +358 9 310 32004

eija-leena.ranta@hel.fi