Vahingonkorvaus, autovaurio 19.1 - 9.2.2021 Sompasaarenlaiturin parkkipaikalla

HEL 2021-002984
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 84
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Vahingonkorvausvaatimus, muu vahinko

Yksikön päällikkö

Päätös

Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Hakija on 5.3.2021 esittänyt kaupungille vahingonkorvausvaatimuksen. Vahingonkorvausvaatimuksen mukaan hakijan Sompasaarenlaiturilla pysäköitynä olleen ajoneuvon päälle kaatunut veneen masto on estänyt hakijan ajoneuvon käyttämistä ajalla 12.1.-9.2.2021. Vaatimuksen liitteenä hakija on toimittanut iltalehti.fi-sivustolta uutisleikkeen tilanteestaan. Uutisessa kerrotaan hakijan napanneen sähköt ajoneuvoon läheisestä tolpasta. Vaatimuksen mukaan 1740,00 euron osalta vaatimus perustuu kaupungin hinnoitteluun kaupungin alueella pysäköimiseen. Hakijan ajoneuvon korjauskulujen osalta vaatimus on vielä erittelemätön.

Vahingonkorvausvaatimuksen johdosta on pyydetty selvitys kaupunkiympäristön pysäköinninvalvonnasta, ajoneuvojen siirtoyksiköstä.

Saadun selvityksen mukaan 4.12.2020 pysäköinninvalvontaan on saapunut tieto alueen logistiikkaoperaattorilta hakijan luvattomasta asumisratkaisusta, pysäköinnistä ja sähkön luvattomasta käytöstä. Hakijan ajoneuvo on selvityksen mukaan jo muutaman kuukauden ajan ennen ilmoitusta ollut pysäköitynä parkkialueella, jossa on ollut rajattu pysäköintiaika. Siitä, milloin hakijan ajoneuvon päälle on läheisestä veneestä kaatunut masto, ei kaupungilla ole tietoa. Vene, jonka masto on kaatunut, ei ole kaupungin omistuksessa.

Hakija oli ylittänyt sallitun pysäköintiajan, joten hakijan ajoneuvolle oli annettu pysäköintivirhemaksuja ja siirtokehotus. Osa pysäköintivirhemaksuista on peruttu myöhemmin pysäköinninvalvonnasta annettuun lakiin perustuvassa prosessissa, johon ei tässä päätöksessä oteta kantaa. Saadun selvityksen mukaan muita seuraamuksia alueen luvattomasta käytöstä ei hakijalle ole kaupungin toimesta esitetty. Sähkön luvaton käyttäminen on estetty purkamalla sähköliitäntä. Hakijalta ei ole peritty korvausta sähkön luvattomasta käytöstä.

Hakijalle on lähetetty sähköposti 10.2.2021, jossa on kerrottu kaupungin tulevan nostamaan kaatuneen maston ajoneuvon päältä seuraavana päivänä. Hakijan ajoneuvo oli kuitenkin 11.2.2021 paikalle tultaessa kadonnut, joten kaupunki ei ole mastoa ajoneuvon päältä nostanut.

Vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukseen, eli kaupungin on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä johonkin laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys. Kaupunki ei omista ilmoitetun vahingon aiheuttanutta venettä, eikä kaupunki vastaa kolmansien osapuolten toisilleen aiheuttamista vahingoista.

Edellä mainittujen seikkojen perusteella kaupunki ei katso toimineensa virheellisesti, eikä ole asiassa lain mukaan korvausvelvollinen.

Sovelletut oikeusohjeet

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 30.12.2020 § 53

Päätös tullut nähtäväksi 21.05.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Marjo Laine, valmistelija, puhelin: 09 310 38506

kymp.korvausasiat@hel.fi

Päättäjä

Kaisu Tähtinen
yksikön päällikkö