Katusuunnitelma, Meilahti, Zaidankatu välillä Meilahdentie-Mississipinraitti, numero 31476/1

HEL 2021-003309
Asialla on uudempia käsittelyjä
9. / 146 §

Zaidankatu välillä Meilahdentie−Missisipinraitti, katusuunnitelman hyväksyminen, Meilahti

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Zaidankatu välillä Meilahdentie−Missisipinraitti katusuunnitelman nro 31476/1, jota on 21.1.2022 muutettu nähtävillä olon jälkeen.

Lisäksi lautakunta päätti määrätä tämän katusuunnitelman hyväksymispäätöksen tulemaan voimaan ennen kuin se on saanut lainvoiman.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Lähtökohdat ja tavoitteet

Zaidankatu on nykyinen, LP-alueelle päättyvä katu. Zaidankadun eteläpäädyssä on pysäköintialue sekä kulku Meilahden liikuntakeskukseen. Zaidankadulta on lisäksi ajoyhteys maanalaiseen pysäköintilaitokseen. Zaidankadun koillisreunassa on jalankulun ja pyöräilyn (baana) väylät.

Katusuunnitelma perustuu voimassa olevaan asemakaavaan nro 11642 (hyväksytty 13.02.2008). Katusuunnitelmassa on huomioitu liikennesuunnitelmaluonnos, päivätty 9.6.2020.

Katusuunnitelmalla mahdollistetaan asemakaavan nro 15643 mukaisen korttelin rakentuminen sekä jalankulun ja pyöräilyn uudelleenjärjestelyt.

Suunnittelualue rajautuu liito-oravan ydinalueeseen. Tässä ydinalueen kohdassa ei ole kuitenkaan liito-oravan papanapuita, pesäpuita tai soveltuvia kolopuita. Liito-oravien ydinalueelta ei kaadeta puustoa.

Suunnitelma

Zaidankatu ja LP alue suunnitelmapiirustus nro 31476/1, muutettu 21.1.2022 (liite 2)

Zaidankatu ja LP-alue on nykyinen päättyvä tonttikatu. Kadun itäpuolelle, Zaidankadun ja Paciuksenkadun väliin, rakennetaan sairaalarakennus, Tammisairaala. Kadun tasausta lasketaan hieman ja katua levitetään itäreunasta. Ajorata pysyy pääasiassa nykyisellä sijainnilla, itäreunaan rakennetaan baana sekä reunakivellä erotettu jalkakäytävä. Kadun eteläreunassa olevia kadunvarsipysäköintiä sekä kadun päässä olevaa pysäköintialuetta järjestellään uudestaan. Pysäköintialueella varaudutaan linja-auton pysäköintiin. Lisäksi sairaalan oven eteen mahdollistetaan jättöpaikka saattoliikenteelle.

Kadulla on myös pyöräilyn kaksisuuntainen baanareitti. Baanareitin tavoiteleveyteen ei tilanpuutteen johdosta päästä. Leveys on pääosin 3,50 m ja uuden silmäsairaalan rakennuksen kohdalla n. 20 m matkalla 3 m. Baanan jalankulun ylitykseen rakennetaan korotettu suojatie turvaamaan Tammisairaalan asiakkaiden kulku pysäköintialueelta sairaalan ovelle.

Katusuunnitelmaan ja suunnitelmaselostukseen lisättiin nähtävillä olon jälkeen tieto liito-oravan ydinalueesta suunnittelualueen tuntumassa. Suunnitelmalla ja rakentamisella ei ole vaikutusta ydinalueen puustoon.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta nro 31476/1 (liite 1), muutettu 21.1.2022.

Katu sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus

Katusuunnitelmat on laadittu yhteistyössä Helsingin seudun ympäristöpalvelut –kuntayhtymän (HSY), Helen sähköverkko Oy:n, Elisa Oyj:n, Telia Finland Oyj:n ja suunnittelualueelle rakentuvan 15643 sairaalakorttelia rakennuttavan HUS Kiinteistöpalvelut sekä sairaalaa suunnittelevan Tähti-Set Oy ja urakoitsijan YIT kanssa.

Katusuunnitelmaluonnos on ollut esillä Helsingin kaupungin verkkosivulla 18.11.-4.12.2020 välisenä aikana.

Esilläolosta saadut palautteet on esitetty liitteessä 3.

Katusuunnitelmaehdotus on ollut nähtävillä 24.3.-6.4.2021 välisen ajan. Suunnitelman nähtävillä olosta on ilmoitettu kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille.

Suunnitelmasta on jätetty 1 muistutus.

Muistutuksen käsittely

Muistutus 1

Muistutuksessa esitetään, että Baanojen suunnitteluohje (Kaupunkiympäristön aineistoja 2019:9) ohjaa suunnittelua baanaverkon osuuksilla Helsingissä. Helsingin kaupungin karttapalvelussa näkyvän pyöräliikenteen tavoiteverkon kartan mukaan Zaidankadulla kulkee baana. Katusuunnitelmaehdotuksen selostuksessa 31476/1 kerrotaan, että Zaidankadun kautta kulkee yksi jalankulun ja pyöräilyn pääreitti. Mielestäni samassa yhteydessä on oleellista mainita, onko kyseessä baana-laatutason pääreitti ja sovelletaanko suunnittelussa edellä mainittua Baanojen suunnitteluohjetta.

Muistutuksessa esitetään, että katusuunnitelmassa esitetty jalankulkualueen ja pyörätien välinen kaide tulee sijoittaa mahdollisimman kauas pyörätiestä, jotta pyöräliikenne voi käyttää pyörätien koko leveyttä. Polkupyörää kallistetaan kääntäessä, joten sisäkaarteen puolella ei tulisi olla kaidetta. Omalla kaistalla pysytään paremmin, jos kaarteen puolelle voi kallistaa. Kuvassa 1 on esitetty kaiteen osa, joka muistutuksen mukaan tulisi poistaa niin, että kaide alkaisi kohdassa, jossa pyörätien linjaus on suora.

Kuva 1. Kaistalla pysyminen varmemmaksi, kun kaartuvalla osalla ei ole kaidetta.

Esittelijän vastaus muistutukseen

Kaiteen tarkoitus on ohjata heikkonäköisiä jalankulkijoita eksymästä baanalle, joten mutkassa kaide on erityisen tärkeä. Pyöräilijät mahtuvat ajamaan kaarteessa omilla kaistoillaan ja kaide on matalammalla kuin pyörän ohjaustanko. Kaarretta on jo loivennettu aiemmassa suunnitteluvaiheessa, joten mutka ei ole vaaraksi. Kaide on reunakiven takana ja 50 cm etäisyydellä pyöräilijän turvallisesta ajolinjasta reunakiveen nähden.

Muistutus ei aiheuta muutoksia laadittuihin katusuunnitelmiin.

Kustannukset ja aikataulu

Katusuunnitelman rakennuskustannukset ovat yhteensä noin
630 000 euroa (alv. 0 %).

Kadun vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 34 200 euroa (alv. 0 %).

Rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2025 alkaen. Kadun rakentaminen yhteen sovitetaan sairaalahankkeen valmistumisen kanssa.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 01 02 Perusparantaminen ja liikennejärjestelyt.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 85 §, 62 §, 202 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §.

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 15.03.2022

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Sörnäistenkatu 1
 
00580 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Sörnäistenkatu 1
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Lisätietojen antaja

Petra Rantalainen, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 39795

petra.rantalainen@hel.fi