Hankerahoitus, kaupunkiympäristön toimiala, Digienergiakumppanuudella energiatehokkuutta palvelukiinteistöissä -hanke, REACT-EU-rahoitushaku

HEL 2021-003363
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 84

Osallistuminen REACT-EU -ohjelman rahoitushakuun hankkeella ”Digienergiakumppanuudella energiatehokkuutta palvelukiinteistöissä”

Kansliapäällikkö

Päätös

Kansliapäällikkö päätti hyväksyä Helsingin kaupungin osallistumisen Euroopan unionin REACT EU -ohjelman rahoitushakuun hankkeella ”Digienergiakumppanuudella energiatehokkuutta palvelukiinteistöissä”.

Samalla kansliapäällikkö päätti valtuuttaa kaupunkiympäristön toimialan Tilat-palvelun yhteiskuntavastuuyksikön toimimaan kaupungin edustajana kyseisessä hankkeessa ja allekirjoittamaan hankkeen toteuttamiseksi tarvittavat asiakirjat todeten, että Helsingin osahankkeen kustannuksiin, enintään 380 000 euroa, varaudutaan keskitetyssä hanketoiminnan määrärahassa talousarviokohdassa 1 50 04. Määrärahalle saadaan EU:n tukea yhteensä 304 000 euroa, jolloin omarahoitusosuudeksi jää 76 000 euroa.

Päätöksen perustelut

Digienergiakumppanuudella energiatehokkuutta palvelukiinteistöissä -hankkeessa parannetaan kaupungin palvelukiinteistöjen energiatehokkuutta hyödyntämällä innovatiivisten yritysten osaamista ja rakennuksista kerättävää dataa. Yritykset tarjoavat kaupungeille kumppanuusmalliin perustuvia digitaalisia palveluita ja konkreettisia energiatehokkuusinvestointeja. Samalla tavoitteena on parantaa myös kiinteistöjen olosuhteita, kuten sisäilman laatua.

Edistykselliset automaatiojärjestelmät mahdollistavat data-analytiikkaan ja koneoppimiseen perustuvat energiatehokkuuspalvelut, joissa ydin ei ole investoinneissa vaan olemassa olevan kehittyneen automaatioympäristön ja sen tuottaman datan tehokkaassa hyödyntämisessä. Datan avulla arvioidaan saavutettavan merkittävä paraneminen energiatehokkuudessa. Hankkeen aikana pilotoidaan eri kumppanuusmalleja, ja hyväksi havaittujen ratkaisujen skaalautuvuuden arvioidaan olevan suuri koko palvelurakennuskannan osalta.

Hankkeessa vähennetään kaupungin suoria kasvihuonekaasupäästöjä ja täten edistetään Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelmaa ja kaupunkistrategiaa. Myös yritykset saavat hankkeen toimesta uusia referenssejä ja liiketoimintamahdollisuuksia mikä edistää palautumista viruspandemiasta ja työpaikkojen luomista.

Hankkeen vetäjä on kaupunkiympäristön toimialan Tilat-palvelun yhteiskuntavastuuyksikkö. Hankkeeseen osallistuu lisäksi tilaomaisuusyksikkö. Hankkeen toinen partneri on Lappeenrannan kaupunki. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat enintään 678 000 euroa, josta Helsingin kaupungin osuus on 380 000 euroa. Helsingin kokonaiskustannuksista REACT-EU -tuen osuus on 80 % eli 304 000 euroa ja omarahoitus 76 000 euroa. Helsingin osahankkeen kustannuksiin varaudutaan keskitetyssä hanketoiminnan määrärahassa (talousarviokohta 1 50 04). Hankeaika on 1.9.2021-31.8.2023.

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan kansliapäällikkö päättää kaupungin puolesta Euroopan unionin rahoituksen hakemisesta.

Päätös tullut nähtäväksi 30.03.2021

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Lisätietojen antaja

Kajsa Rosqvist, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 32058

kajsa.rosqvist@hel.fi

Päättäjä

Sami Sarvilinna
kansliapäällikkö
Markus Kühn
strategiajohtaja

Liitteet (pdf)

1. Kaupunkiympäristön toimialan esitys keskitettyjen määrärahojen käytöstä EAKR REACT -tuen Digienergiakumppanuudella energiatehokkuutta palvelukiinteistöissä -hankkeessa, allekirjoitettu
Liitettä ei julkaista internetissä.
2. Hankkeen tiivistelmä ja budjetti
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.