Opetussuunnitelma, lukiokoulutukseen valmistava koulutus

HEL 2021-003612
Asialla on uudempia käsittelyjä
7. / 13 §

Helsingin kaupungin lukiokoulutukseen valmistavan koulutuksen opetussuunnitelma 1.8.2021 alkaen

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä Helsingin kaupungin lukiokoulutukseen valmistavan koulutuksen opetussuunnitelman 2021 liitteenä olevan esityksen (liite 1) mukaan. Opetussuunnitelma otetaan käyttöön 1.8.2021 alkaen.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Helsingin kaupungin lukioon valmistava koulutus toteutetaan Vuosaaren ja Alppilan lukiossa. Koulutus on laajuudeltaan vähintään 50 moduulin valmistava koulutus, jonka opinnot sisältävät lukio-opinnoissa tarvittavia sisältöjä.

Lukiokoulutukseen valmistavan koulutuksen opetussuunnitelma perustuu Opetushallituksen antamiin, velvoittavana noudatettaviin opetussuunnitelman perusteisiin (Lukiokoulutukseen valmistavan koulutuksen opetussuunnitelman perusteet, Opetushallituksen määräykset ja ohjeet 2021:1a). Opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti opetussuunnitelma tulee ottaa käyttöön 1.8.2021 alkaen. Opetussuunnitelman perusteet on annettu uudestaan, koska koulutuksen rakenteen tulee vastata uuden lukion opetussuunnitelman perusteiden mukaista lukiokoulutuksen rakennetta. Myös lukiokoulutukseen valmistavassa koulutuksessa entiset kurssit korvataan moduuleilla ja opintojaksoilla. Lukiokoulutukseen valmistavan koulutuksen tavoitteena on lisätä opiskelijan valmiuksia hakeutua varsinaiseen lukiokoulutukseen valmistavan koulutuksen jälkeen. Opiskelijalle tehdään henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, johon kirjataan opiskelijan lähtötaidot, henkilökohtaiset oppimistavoitteet ja opiskeltavien aineiden ja aineryhmien laajuudet sekä sisällöt. Lisäksi opiskelusuunnitelmaan kirjataan ohjauksen järjestäminen ja opiskelijan tarvitsema tuki.

Opetusta annetaan lukiokoulutukseen valmistavan koulutuksen opetussuunnitelman perusteiden pohjalta laaditussa opetussuunnitelmassa sekä opiskelijan henkilökohtaisessa opiskelusuunnitelmassa tarkemmin määritellyllä tavalla. Opiskeltavia oppiaineita ja aineryhmiä ovat äidinkieli ja kirjallisuus suomi toisena kielenä -oppimäärän mukaan, muut kielet, matemaattiset ja luonnontieteelliset opinnot, historia ja yhteiskuntaoppi, opinto-ohjaus sekä valinnaiset opinnot. Opintoihin voi lisäksi sisältyä muita koulutuksenjärjestäjän tarjoamia lukio-opiskeluvalmiuksia edistäviä opintoja sekä lukiolaissa tarkoitettuja, asetuksella säädettyjä opintojaksoja. Koulutuksen pääpaino on äidinkielen ja kirjallisuuden opinnoissa, jotka toteutetaan suomi toisena kielenä -oppimäärän mukaan.

Tavoitteena on kehittää lukiossa tarvittavia opiskelutaitoja sekä lisätä tietämystä suomalaisesta yhteiskunnasta ja kulttuurista. Tavoitteena on lisäksi syventää erityisesti tieteenalojen käsitteiden, ajattelutapojen ja ilmaisun hallintaa. Lisäksi tavoitteena on vahvistaa opiskelijoiden tiedonhallinta- ja soveltamistaitoja sekä tieto- ja viestintäteknistä osaamista.

Lukioon valmistavan koulutuksen opiskelijan opinto-ohjelmaan voi sisältyä perusopetuksen opintoja eri oppiaineissa. Opiskelija saa näistä opinnoista erillisen todistuksen. Lukioon valmistavan koulutuksen arvioinnin tehtävänä on antaa opiskelijalle tietoa siitä, miten hän on saavuttanut asetetut tavoitteet ja auttaa opiskelijaa muodostamaan realistinen kuva oppimisestaan. Lukioon valmistavassa koulutuksessa ei käytetä numeroarviointia. Suoritukset arvioidaan merkinnällä suoritettu-hylätty. Lukiokoulutukseen valmistavan koulutuksen päätteeksi opiskelija saa todistuksen, johon merkitään opiskellut opintokokonaisuudet ja niiden laajuus.

Lukiokoulutukseen valmistavan koulutuksen opetussuunnitelma on voimassa lukuvuoden 2021 - 2022. Vuodesta 2022 alkaen lukioon valmistava koulutuksen sisällöt siirtyvät osaksi uutta tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 15 luvun 2 §:n 2 momentin 1 kohdan
mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto
päättää tai hyväksyy oman kieliryhmänsä osalta perusteet ja rajat, joiden
mukaan viranhaltija päättää kaupunkitasoisten opetussuunnitelmien
ja muiden opetuksen järjestämiseen liittyvien suunnitelmien hyväksymisestä.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 26.05.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja
Arja Kukkonen

Lisätietojen antaja

Riikka Merimaa-Jovanovic, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 64636

riikka.merimaa-jovanovic@hel.fi