Poikkeaminen, Kallio, tontti 119902/101, Hakaniemen torikatu 1, Antilooppi Ky
Kallio, Hakaniementori, poikkeamishakemus
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä 11. kaupunginosan (Kallio) katualueen (Hakaniemen torikatu 1) sekä korttelin 300 tonttia nro 8 (osoitteessa Hakaniemenranta 1) koskevan poikkeamishakemuksen. Hakemuksen mukainen hanke edellyttää poikkeamista asemakaavoista nro 10631, 11313 ja 12575 seuraavasti:
- Hakaniementorin alle suunniteltu kaksikerroksinen pysäköintilaitos saadaan sijoittaa asemakaavassa määrättyä laajempana ja syvemmälle, alin louhintaso -29,3.
- Sisäänkäynnit toteutetaan asemakaavassa osoitetusta poiketen laajempina. Eteläinen maanpäällinen B –kuilu-rakennus saadaan sijoittaa asemakaavasta poiketen torialueen ulkopuolelle, Metallitalon edustan jalankulkualueelle.
- Asemakaavassa (10631) korttelin 300 tontin 8 alle saadaan sijoittaa maanalainen pysäköintilaitos.
- Pysäköintilaitoksen sisäänkäynti saadaan sijoittaa samaan yhteyteen nykyisen Merihaan väestönsuojaan johtavan maanalaisen ajoyhteyden kanssa. Pysäköintilaitoksen sisäänkäynti haarautuu maan alla olemassa olevasta ajotunnelista.
Kaupunkiympäristölautakunta päättää myöntää poikkeamisen seuraavilla ehdoilla:
- Alin sallittu louhintataso on -30,0. Rakentamisessa ja louhinnassa on otettava huomioon alueella ja sen läheisyydessä olevat maanalaiset tilat ja niiden suojavyöhykkeet.
- Pysäköintilaitokseen tulee sijoittaa yhteysvaraus lippuhalliin siten, että se on myöhemmin toteuttavissa.
- Maanalaiset tilat on sijoitettava, louhittava ja lujitettava siten, ettei niistä tai niiden rakentamisesta aiheudu vahinkoa rakennuksille, muille maanalaisille tiloille tai rakenteille, kaduille tai kunnallistekniikan verkostoille. Metron liikennöinnille ei saa aiheuttaa häiriötä ja metron läheisyydessä louhittaessa on noudatettava erityistä varovaisuutta.
- Maanpäällisiä yhteyksiä suunniteltaessa tulee ottaa huomioon ennusteet merenpinnan noususta ja osoittaa riittävät toimenpiteet siihen varautumiseen.
- Orsi- ja pohjaveden pintaa ei saa alentaa rakentamisen aikana tai sen jälkeen.
- Ennen rakennus- ja louhintaluvan myöntämistä on esitettävä hyväksyttävät suunnitelman kallion sekä rakennusten ja rakenteiden liikkumisen ja tärinöiden seurannasta.
- Kaupungin katualueisiin liittyvät rajakohdat sekä julkiselle jalankululle varatut alueet tulee suunnitella ja toteuttaa tasausten, pinnoitteiden ja rakenteiden osalta Helsingin kaupungin yleisten alueiden suunnittelua koskevien ohjeiden mukaan.
- Ennen rakennusluvan myöntämistä tulee sopia rakenteiden vastuurajat pysty- ja vaakasuunnassa.
- Tehtäessä muutoksia tai korvaavia järjestelyjä olemassa oleviin maanalaisiin tiloihin, on muutos suunniteltava yhteistyössä olemassa olevan tilan omistajan ja haltijan kanssa. Muutosten suunnitelmat ja niiden toteutusaikataulu on hyväksytettävä kyseisen tilan omistajalla ja haltijalla.
- Poikkeamisesta johtuvat johtosiirrot suunnitelmineen tulee hyväksyttää kyseisten putkien ja johtojen omistajilla.
Maksu
1 569,75 euroa
Hakija
Antilooppi Ky
Rakennuspaikka
11. kaupunginosan (Kallio) katualuetta sekä korttelin 300 tontti 8
Hakemus
Hakija hakee lupaa kaksikerroksisen maanalaisen pysäköintilaitoksen rakentamiseen poiketen voimassa olevasta asemakaavoista nro 10631, 11313 ja 12575 siten, että pysäköintilaitos louhitaan kallioon asemakaavassa merkittyä tasoa syvemmälle sekä merkittyä laajempana, alimmillaan tasolle -29,3. Lisäksi haetaan lupaa pysäköintilaitoksen sisäänkäynnin sijoittamiselle katualueelle poiketen voimassa olevasta asemakaavasta nro 12575.
Hakija perustelee hakemustaan sillä, että pysäköintilaitoksen rakentaminen kalliotilana vähentää Hakaniementorin toiminnalle aiheutuvia häiriöitä ja mahdollistaa torin toiminnan koko rakentamisen ajan. Kalliopysäköintilaitoksen korkeusasemaan ovat vaikuttaneet olemassa olevan sisäänajotunnelin korkomaailma, kalliopinnan korkeus Hakaniementorin alueella sekä alueella olemassa olevien kalliotilojen ja syvien kellareiden sijainti. Pysäköintilaitoksen eteläinen sisäänkäynti on sijoitettu varsinaisen torialueen ulkopuolelle, Metallitalon edustan jalankulkualueelle. Näin torin ja meren visuaalinen yhteys torin kaakkoiskulmassa säilyy esteettömänä.
Säännökset, joista poiketaan
Haettu toimenpide on vastoin voimassa olevaa asemakaavaa ja siten vastoin maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n 1 momenttia.
Lähtötiedot
Rakennuspaikka sijaitsee osittain alueella, jolla on voimassa kaupunkiympäristölautakunnan 15.12.2020 (§ 737) määräämä rakennuskielto (nro 12691) asemakaavan muuttamiseksi. Rakennuskielto kohdistuu rakennusten 1. kerrosten ja kadunvarsien myymälä-, liike- ja toimitiloihin ja niiden muuttamiseen asuinkäyttöön. Rakennuskiellolla ei ole vaikutusta haettavissa olevaan poikkeamishakemukseen.
Rakennuspaikka sijaitsee pääosin alueella, jolla on voimassa pääosin 8.6.2005 hyväksytty asemakaava nro 11313. Asemakaavan mukaan Hakaniementorin alaiseen tilaa tason -6.6 yläpuolelle saa sijoittaa yleisen pysäköintilaitoksen. Laitoksen paikkamäärä saa olla enintään 700 autopaikkaa. Ajoyhteyden saa järjestää Sörnäisten rantatiellä (nyk. Miina Sillanpään katu) olevan Merihaan kalliosuojan ajoluiskan kautta.
Lisäksi osittain varausalueella sijaitsevat asemakaavat 12575 ja 10631, joissa alue on katualuetta ja liike- ja toimistorakennusten korttelialuetta.
Alueelle sijoittuu osittain maanalainen asemakaava 6415. Asemakaavassa on maanalainen varaus toteutuneelle metrolle tasojen -10 - -8 välillä.
Asemakaavan mukaan pysäköintilaitokseen on sijoitettava Hakaniemen kauppahallin sekä metron lippuhallin huoltoyhteys tarvittavine lastausalueineen. Pysäköintilaitoksen maanpäällisten osien sovittamiseen kaupunkikuvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota. Rakennusten ja rakennelmien tulee olla ilmeeltään keveitä ja läpinäkyviä sekä materiaaleiltaan korkealaatuisia. Maanalaiset tilat tulee rakentaa siten, ettei niiden rakentaminen tai käyttö alenna pohja- tai orsiveden pintaa eikä vähennä sen virtausta sekä vaiheittain siten, että tori- ja kauppahalli pystyy toimimaan Hakaniementorilla keskeytymättä.
Helsingin yleiskaavassa 2016 rakennuspaikka on osoitettu Liike- ja palvelukeskustaksi C1, jota kehitetään toiminnallisesti sekoittuneena kaupan ja julkisten palvelujen, toimitilojen, hallinnon, asumisen, puistojen, virkistys- ja liikuntapalvelujen sekä kaupunkikulttuurin alueena.
Uudessa Helsingin maanalaisessa yleiskaavassa 2021 (Kvsto 16.6.2021, §194) alueelle sijoittuu poikkeamispäätöksen kohteena oleva pysäköintilaitos sekä maanalainen energiatunneli. Energiatunneli on merkitty ohjeellisella sijaintimerkinnällä, eikä energiatunnelivaraus estä pysäköintilaitoksen toteuttamista.
Maanalaisessa yleiskaavassa 2011 alueelle on merkitty tulvavesitunneli sekä sähkönsiirtotunneli. Pysäköintilaitoksen kohdalla kummankin tunnelin holvi on noin tasossa -50, eivätkä ne estä pysäköintilaitoksen toteuttamista.
Hakaniemen kauppahalli on asemakaavassa suojeltu merkinällä sr-1. Hallin peruskorjaus ja huoltopihan rakentaminen valmistuvat keväällä 2022. Huoltopihan ilmanvaihto on tarkoitus sijoittaa pysäköintilaitoksen ilmanvaihdon yhteyteen torille sijoittuvaan sisäänkäyntirakennukseen (sisäänkäyntirakennus A).
Osallisten kuuleminen ja lausunnot
Hakemuksesta on tiedotettu naapureille kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoitus -palvelun kirjeellä (17.5.2021). Heille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Laajempi kuuleminen ei ole tarpeen, koska poikkeamisella ei ole vaikutuksia laajemmalle.
Muistutuksia saatiin kaksi kappaletta. Muistuttajien mielestä pohja- ja orsiveden pintaa ei saa laskea ympäristön rakennusten puupaaluperustusten takia.
Hakijalle on annettu tilaisuus antaa selityksensä annetuista muistutuksista ja lausunnoista. Hakija ilmoittaa vastineessaan, että pohja- ja orsiveden pinnan tason säilyminen on huomioitu suunnitelmissa.
Hakemuksesta on saatu lausunnot kaupunginmuseolta, Helen Sähköverkko Oy:ltä, Helsingin Energiatunnelit Oy:ltä, HSY:ltä sekä Helsingin Yrittäjiltä.
Kaupunginmuseo toteaa lausunnossaan (7.6.2021), että toriparkin sisäänkäyntirakennukset on esitetty niin, että eteläinen rakennus sijoittuu Metallitalon edustalle jalankulkualueelle ja Pohjoinen sisäänkäynti sijoittuu kaavassa esitetylle paikalle torialueen kulmaukseen, linjaan metron sisäänkäynnin päädyn ja Sörnäisten rantatien rakennusrivistön kanssa. Eteläinen sijainti taas on etsitty niin, että se vähiten haittaa näkymiä. Suunnitellut toriparkin sisäänkäyntirakennukset ovat suhteellisen kookkaat ja korkeat, ja ne vertautuvat metron sisäänkäyntirakennuksiin. Rakennukset ovat välttämättömiä toriparkin rakentamiselle, ja toisaalta laadukkaine julkisivumateriaaleiltaan ja arkkitehtuuriltaan puollettavissa. On toivottavaa, että rakennuksiin nähden suhteettoman korkeiden ja umpinaisten IV-tornien madaltamista voitaisiin vielä tutkia.
Helen Sähköverkko Oy toteaa lausunnossaan (9.6.2021), että pysäköintilaitoksen on suunniteltu liitettäväksi sähköverkkoon keskijänniteliittymänä (10 kV). Liittymiskojeistotila on suunniteltava jommankumman kuilurakennuksen yhteyteen tai muuhun erilliseen maanpäälliseen rakennukseen. Kojeistotilaa ei tule sijoittaa maanalaiseen tilaan.
Helsingin Energiatunnelit Oy toteaa lausunnossaan (17.6.2021), että Helsingin Energiatunnelit ovat neuvotelleet hakijan kanssa hyvässä vuorovaikutuksessa molempia hyödyntävässä yhteistyössä. Helsingin Energiatunneleiden energiajakelun ja tiedonsiirron jatkuvuus olisi turvattuna jatkossakin ja hakija saisi vuokralle alueen, joka toisi jatkumoa heidän nykyiselle ajoluiskalle.
Helsingin seudun ympäristöpalvelut –kuntayhtymä (HSY) toteaa lausunnossaan (16.6.2021), että alueella sijaitsee käytössä olevia vesihuoltolinjoja, jotka tulee ottaa huomioon alueen maankäytön suunnittelussa. Louhinnat tulee toteuttaa siten, että niistä ei ole haittaa olemassa oleville vesihuoltolinjoille. Mikäli maankäytön muutokset aiheuttavat merkittävää muutostarvetta olemassa oleville vesihuoltojärjestelmille, tulee ratkaisuja miettiä ja niistä sopia yhdessä HSY:n kanssa.
Helsingin Yrittäjät toteaa lausunnossaan (1.6.2021), että liikennejärjestelyjen sujuvuus kuten myös alueella toimivien muidenkin kuin toriyrittäjien elinkeinon harjoittaminen turvataan rakennustöiden aikana. Louhintatöiden aiheuttamaa tärinää ja melua on pyrittävä mahdollisuuksien mukaan minimoimaan sekä ajoittamaan pienimmän haitan periaatteella.
Päätöksen perustelut
Haettu toimenpide voidaan toteuttaa, koska pysäköintihallin rakentaminen syvemmälle kallioon vähentää rakentamisen aikaisia haittoja alueen toimijoille merkittävästi. Lisäksi sisäänkäynnit sijoittumisessa on huomioitu alueen arvokas ympäristö ja avautuvat näkymät. Hanke parantaa torin ja ympäristön toimitilojen toimintaedellytyksiä.
Poikkeamiselle on asetettu ehtoja, jotta alueen arvokkaan ympäristön säilyminen voidaan turvata. Lisäksi on asetettu ehtoja, jotta alueen toiminnan jatkuminen rakentamisen aikana voidaan turvata sekä varautua merenpinnan nousuun ja mahdolliseen pysäköintilaitoksen palvelutason parantamiseen yhteydellä metron lippuhalliin.
Suunnitelma on uuden maanalaisen yleiskaavan mukainen eikä haittaa kaavoitusta. Suunnitelmassa on huomioitu alueen tuleva rakentaminen.
Poikkeamisen erityinen syy on alueelle tarpeellisen palvelutason säilyttäminen tai parantaminen.
Haettu toimenpide ei päätöksessä asetetuin ehdoin aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.
Sovelletut oikeusohjeet
Maankäyttö- ja rakennuslaki 58 § 1 mom, 145, 171, 173 ja 174 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 85 ja 86 §
Hallintosääntö 16 luku 5 § kohta 3 a
Rakennusvalvontataksa 2021, 6 §
Voimassaolo ja jatkotoimenpiteet
Ennen mahdolliseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä on saatava rakennuslupa, mikäli sellaista edellytetään. Rakennus- tai muu mahdollisesti vaadittava lupa on haettava kahden vuoden kuluessa poikkeamispäätöksen lainvoimaisuudesta lukien. Lupahakemukseen on liitettävä tämä päätös lainvoimaisuustodistuksineen.
Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Päätöksen valitusaika päättyy 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Päätös tullut nähtäväksi 10.09.2021
Valitusosoitus
Pöytäkirjan 114 § (Poikkeamispäätöksestä).
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta
- se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, päätös välittömästi vaikuttaa
- viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
- sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
- se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
- kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
- toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
- viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Pöytäkirjan 114 § (Maksun osalta).
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Perttu Pulkka, johtava arkkitehti, puhelin: 09 310 37465