Koulujen ja lukioiden johtokuntien jäsenet, toimikausi 1.10.2021-31.9.2025, Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

HEL 2021-004562
Asialla on uudempia käsittelyjä
3. / 24 §

Suomenkielisten koulujen ja lukioiden johtokuntien valinta toimikaudelle 1.10.2021 - 30.9.2025

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto valitsi Helsingin kaupungin suomenkielisten koulujen ja lukioiden johtokuntiin jäsenet ja heidän henkilökohtaiset varajäsenensä sekä puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat toimikaudelle 1.10.2021-30.9.2025 liitteen 1 mukaisesti. Samalla kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti tarkastaa tämän asian heti kokouksessa.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli päätöksenteon tuen yksikön päällikkö Timo Korhonen. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Vastaehdotus:
Mika Ebeling: Ehdotan, että valitsemme Töölön ala-asteen johtokunnan jäseniksi varsinaiset jäsenet tasa-arvolain mukaisesti eli että varsinaiseksi jäseniksi valittaisiin vaadittavat kolme miestä ja eniten ääniä saaneet naisehdokkaat.

Mika Ebelingin vastaehdotusta ei kannatettu, joten se raukesi.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Helsingin kaupungin hallintosäännön 2 luvun 24 §:n mukaan koulujen ja lukioiden johtokunnat toimivat kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen ja vastaavasti ruotsinkielisen jaoston alaisina ja huolehtivat opetuksen ja kasvatuksen kehittämisestä ja tukemisesta sekä koulun, lukion ja kodin yhteistyön edistämisestä. Johtokunnassa on 7-10 jäsentä ja jokaisella jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen.

Suomenkielinen jaosto valitsee neljän vuoden toimikaudeksi johtokunnan jäsenet ja varajäsenet. Koulun oppilaiden tai lukion opiskelijoiden huoltajat, koulun tai lukion opettajat, koulun tai lukion muu henkilökunta ja lukion opiskelijat esittävät keskuudestaan henkilöt johtokunnan jäseniksi ja varajäseniksi sekä puheenjohtajaksi ja varapuheenjohtaksi.

Kunnan luottamushenkilöt

Johtokunta on kunnan toimielin ja johtokuntaan valitut jäsenet ovat kunnan luottamushenkilöitä (kuntalain 69 §). Luottamushenkilön tulee edistää kunnan ja sen asukkaiden etua sekä toimia luottamustehtävässään arvokkaasti tehtävän edellyttämällä tavalla.

Luottamustoimeen voidaan valita vain henkilö, joka on suostunut ottamaan toimen vastaan (kuntalain 70 §).

Yleinen vaalikelpoisuus

Kuntalain 71 §:n mukaan vaalikelpoinen kunnan luottamustoimeen on henkilö

1) jonka kotikunta kyseinen kunta on,

2) jolla on jossakin kunnassa äänioikeus kuntavaaleissa sinä vuonna, jona valtuutetut valitaan tai vaali muuhun luottamustoimeen toimitetaan, ja

3) joka ei ole julistettu vajaavaltaiseksi.

Kuntalaissa on säädetty vaalikelpoisuuden rajoituksia eri toimielimiin. Koulujen ja lukioiden johtokuntien osalta rajoituksia ei ole: johtokuntaan voidaan valita sellainenkin henkilö, joka ei ole vaalikelpoinen kunnanhallitukseen ja lautakuntaan tai jonka kotikunta kunta ei ole.

Tasa-arvo

Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain 4 a §:n 1 momentin mukaan kunnallisissa toimielimissä lukuun ottamatta kunnanvaltuustoja tulee olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia, jollei erityisistä syistä muuta johdu. Tasa-arvovaatimus koskee erikseen varsinaisia jäseniä ja varajäseniä.

Kaikissa johtokunnissa tasa-arvovaatimus ei täysin toteudu, sillä ehdokkaita ei ilmoittautunut kummastakin sukupuolesta riittävästi.

Alle 18-vuotiaat oppilaat ja opiskelijat

Hallintosäännön 29 luvun 7 §:n 5 momentin mukaan muiden henkilöiden läsnäolo- ja puheoikeudesta päättää ao. toimielin tai toimielimen asettava viranomainen. Oppilas- ja opiskelijakunnat nimeävät edustajansa, joille johtokunnat ensimmäisessä kokouksessaan harkintansa mukaan antavat läsnäolo- ja puheoikeuden kokouksissa.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala pitää oppilaiden ja opiskelijoiden osallistumista hyvin tärkeänä ja suosittaa tämän vuoksi, että myös alaikäiset oppilaat ja opiskelijat osallistuvat johtokunnan toimintaan.

Asian valmistelusta

Koulujen ja lukioiden rehtorit kutsuivat huoltajat koolle ehdokkaiden valitsemiseksi. Aikuislukion ja eräiden erityiskoulujen ehdokkaat on rehtori koonnut aikuislukion ja ko. koulun sidosryhmien ehdottamista henkilöistä. Lisäksi opettajat, muu henkilöstö ja opiskelijakunnat ovat asettaneet ehdokkaansa.

Kaikkiin johtokuntiin ei ilmoittautunut tarpeeksi ehdokkaita. Koulut ja lukiot voivat vielä täydentää johtokunnan jäsenistöä jäsenten ja varajäsenten osalta.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 29.10.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen vs. toimialajohtaja
Satu Järvenkallas

Lisätietojen antaja

Henri Montonen, hallintoasiantuntija, puhelin: 09 310 20642

henri.montonen@hel.fi