Katusuunnitelma, Lauttasaarentie, Isokaari, Ruukinlahdentie, nro 31594/1
Lauttasaarentie välillä Isokaari−Ruukinlahdentie, katusuunnitelman hyväksyminen, Lauttasaari
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Lauttasaarentien välillä Isokaari−Ruukinlahdentie katusuunnitelman nro 31594/1−2.
Käsittely
Asian aikana kuultavina olivat projektipäällikkö Jukka Tarkkala ja liikenneinsinööri Teppo Pasanen. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Lähtökohdat ja tavoitteet
Lauttasaarentie on nykyinen alueellinen kokoojakatu, jonka pohjoispuolella on yhdistetty jalkakäytävä ja pyörätie. Kadun eteläpuolella on jalkakäytävä. Myllykallion koulu sijaitsee kadun varressa. Koulun länsipuolella on aikaisempia teollisuuskortteleita muutettu asuinkortteleiksi. Katu on suurten erikoiskuljetusten reitti.
Liikenneratkaisu vastaa pitkälti nykytilannetta, mutta poikkeaa Isokaaren liittymän alueella sekä Länsiväylän rinnalla asemakaavasta katualueen, puistoalueen ja liikennealueen rajojen osalta. Ruukinlahdenpuiston kohdalla bussipysäkki ja jalkakäytävän reuna sijaitsevat puistoalueella. Asemakaava 2948 on tullut voimaan 9.2.1951 ja asemakaava 4866 on vahvistunut 28.4.1961.
Tavoitteena on parantaa pyöräilyn olosuhteita suositulla reitillä.
Suunnitelma
Lauttasaarentie välillä Isokaari−Ruukinlahdentie, suunnitelmapiirustus nro 31594/1-2 (liitteet 2-3)
Kadulle rakennetaan yksisuuntaiset pyöräväylät molempiin suuntiin. Toteutustapa on sama kuin aikaisemmin on rakennettu Lauttasaarentielle Ruukinlahdentien ja Meripuistotien välillä. Samalla parannetaan jalkakäytäviä, suojateitä, bussipysäkkejä, pysäköintiä, yhteyksiä puistoon sekä muuta kunnallistekniikkaa.
Pyöräväylä ei ole baana, mutta sille rakennetaan punainen päällyste, jotta väylä erottuu ajoradan vieressä ja jalkakäytävästä. Kadun aikaisemmin rakennetuilla pyöräväylillä on myös punainen päällyste.
Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta nro 31594 (liite 1).
Katu sopeutuu ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Vuorovaikutus
Katusuunnitelma on laadittu yhteistyössä Helsingin seudun ympäristöpalvelut –kuntayhtymän (HSY), Helen Oy:n, Helen Sähköverkko Oy:n ja tietoliikenneoperaattoreiden kanssa.
21.4.2021 lähetettiin osallisille, Lauttasaari-seuralle, Lauttasaari-lehdelle ja Ruoholahden Sanomiin kirjeet ja julkaistiin tiedote, jossa kerrottiin suunnittelun käynnistymisestä. Katusuunnitelmaluonnos on ollut esillä Helsingin kaupungin internetsivuilla 7.−20.7.2021. Esillä pitämisestä lähetettiin kirjeet samoille vastaanottajille ja julkaistiin ilmoitus Helsingin Uutisten länsipainoksessa 7.7.2021.
Palautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon. Vuorovaikutusmuistio on liitteenä nro 4.
Katusuunnitelmaehdotus on ollut nähtävillä 3.–16.11.2021 välisen ajan. Suunnitelman nähtävillä olosta on ilmoitettu kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille.
Uudenmaan ELY-keskukselle lähetettiin katusuunnitelmaluonnos ja kysyttiin, voiko Lauttasaarentien pohjoispuolen jalkakäytävä ja pyörätie sijaita jatkossakin Länsiväylän liikennealueella. Vastaus oli myöntävä. ELY-keskukselle lähetettiin myös tieto katusuunnitelman nähtävillä olosta.
Muistutusten käsittely
Muistutus 1
Muistutuksessa oudoksutaan tapaa, jolla mielipiteitä suunnitelmasta on kerätty, koska muistuttajalle ei ole lähetetty kirjettä.
Ruukinlahdentien liittymään esitetään liikennevaloja. Muistutuksessa kerrotaan Isokaaren ja Lauttasaarentien liittymästä, näkemistä alueella ja autoilijoiden ja jalankulkijoiden vaikeuksista ennakoida toistensa liikkeitä. Tästä syystä liittymään tulisi harkita liikennevaloja.
Esittelijän vastaus muistutukseen
Kirjeet lähetetään suunniteltavan kadun varren kiinteistöjen omistajille ja haltijoille. Muistuttajan rakennus ei sijaitse Lauttasaarentien varressa. Kaupungin ilmoituslehti on Helsingin Uutiset, jossa julkaistiin ilmoitus. Myös Lauttasaari-lehdessä on ollut juttu suunnittelun aloittamisesta.
Ruukinlahdentien tai Isokaaren liittymissä ei ole liikenneturvallisuuteen tai liikenteen sujuvuuteen perustuvaa tarvetta liikennevaloille. Ruukinlahdentien liittymä ei sijaitse katusuunnitelman alueella. Isokaaren liittymässä on suojatiet joka suuntaan ja niillä on keskikorokkeet. Näkemät ovat riittävät. Usean lähekkäisen liittymän johdosta autoilija lähestyy liittymiä sivusuunnista varovaisesti ja alhaisella nopeudella. Rakentamisen yhteydessä uusitaan kadun valaistus.
Muistutus 2
Muistutus on sama kuin aiemmin katusuunnitelmaluonnoksesta annettu mielipide.
Esittelijän vastaus muistutukseen
Mielipiteeseen on vastattu vuorovaikutusmuistiossa.
Muistutus ei aiheuta muutoksia laadittuihin katusuunnitelmiin.
Kustannukset ja aikataulu
Katusuunnitelman rakennuskustannus on noin 820 000 euroa, noin 59 euroa/m² (alv. 0 %).
Kadun vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 74 000 euroa (alv. 0 %). Ylläpitokustannukset ovat laskennallisesti noin 5 000 euroa halvemmat kuin nykyisin.
Katujen rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan taloussuunnitelmassa vuodesta 2023 alkaen.
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 01 02 Perusparantaminen ja liikennejärjestelyt.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 85 §, 62 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 41 §, 42 §, 43 §
Toimivalta
Hallintosäännön 16 luvun 1 §:n 2 mom. 11 kohdan mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.
Päätös tullut nähtäväksi 20.12.2021
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Jukka-Pekka Tarkkala, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 37302