Avustuksen myöntämisperusteet, Taide- ja kulttuuriavustukset, Helsingin mallin kolmas hankekausi vuosille 2022–2024
Helsingin mallin kolmas hankekausi vuosille 2022–2024
Päätös
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto päätti, että alueellisen osallistavan kulttuurityön kolmannen hankekauden kohdealueet ovat Tapulikaupunki-Suutarila, Pihlajamäki-Pihlajisto, Malmi ja Kontula.
Vuodelle 2022 hankkeille osoitetaan 600 000 euroa. Kolmivuotisen hankekauden tuki on yhteensä 1 800 000 euroa.
Kulttuuri- ja kirjastojaosto hyväksyi Helsingin mallin kehittämisavustuksen kriteerit sekä hakuprosessin liitteen 3 mukaisesti.
Kulttuurin edistämisen päällikkö valtuutettiin tekemään hakuun ja tulevaan hakuilmoitukseen liittyen tarvittaessa pienimuotoisia muutoksia.
Tuettavat hankkeet voivat olla kestoltaan 1–3 vuotisia.
Käsittely
Asian aikana kuultavina olivat suunnittelijat Sara Kuusi ja Ari Tolvanen.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto päätti kokouksessaan 10.11.2020, § 29 jatkaa Helsingin mallia vuosina 2022–24 erillishaulla. Malli on toimintatapa, jolla lisätään kulttuurin saatavuutta ja saavutettavuutta. Ennen päätöksen tekoa esiteltiin aikaisemmista hankekausista tehtyjä selvityksiä (liite 1). Haun yksityiskohdat sovittiin tarkennettaviksi kevään 2021 aikana.
Helsingin mallin vuonna 2021 päättyvän toisen kauden kohdealueista Tapulikaupunki-Suutarilaa ehdotetaan jatkettavaksi. Jatkoa tukee osaltaan koronan mukanaan tuomat toimintarajoitteet. Sekä nykyiset jalkautuvat taideyhteisöt, että paikallisverkostojen jäsenet kokevat alueen edelleen mielekkääksi työkohteeksi. Nykyisistä alueista Kannelmäki-Malminkartanossa ja Vuosaaressa erillisiä jalkautumishankkeita on tuettu lähes kymmenen vuotta. Nämä tänä vuonna päättyvän kauden kohdealueet ehdotetaan korvattavaksi uusilla.
Hankekauden 2022–2024 alueita valittaessa on tukeuduttu saatavilla olevaan dataan. Aluevalintoja perustellaan ja kuvataan tarkemmin liitteessä (liite 2). Pihlajamäki ja Pihlajisto ovat aktiivisia kaupunginosia, jotka ovat kuitenkin jääneet moniin muihin verrattuna kaupungin kulttuuripanostusten katveeseen. Kaupunginosat ovat verkostoituneita, siellä on asukastiloja, asukasyhteisöjä ja maahanmuuttajien toimintaa. Malmi ja Kontula ovat käynnissä olevan kaupunkiuudistuksen kohdealueita. Kaupunkiuudistus lisää mahdollisuuksia monien eri toimijoiden yhteystyöhön ja alueellisen kulttuurin vahvistamiseen entistä paremmin. Kontula on kattavasti verkostoitunut ja pystyy tukemaan jalkautujien hankkeita.
Malmi on ajankohtainen myös kaupunkisuunnittelun kanssa tehtävän yhteistyön takia. Malmi on valittu kohdekaupunginosaksi Helsingin kaupungin laatimassa hankehakemuksessa maailmanlaajuiseen Bloomberg Cities network:in Mayor’s Challenge innovaatiokilpailuun. Kyseisen kehittämishankkeen painotuksena on hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen ja asukkaiden kanssa tehtävä yhteistyö. Helsingin mallin kytkeytyminen tähän kaupunkitasoiseen hankkeeseen tuo myös kansainvälistä ulottuvuutta seuraavan kauden toiminnoille.
Helsingin malli vastaa Helsingin hyvinvointisuunnitelman painopisteisiin ja tavoitteisiin; kulttuurin saavutettavuus lisää asukkaiden hyvinvointia. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisellä vaikutetaan siihen, että kaupunkilaisten elämä sujuu mukavasti, koettu hyvinvointi, elämänlaatu ja terveys paranevat sekä arjen ympäristöt ovat hyvää ja liikkuvaa elämää tukevia.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen ymmärretään Helsingissä laajasti. Kaupungin seuraavaa hyvinvointisuunnitelmaa (StadiHyte) laaditaan parhaillaan ja Helsingin mallia on ehdotettu seuraavan kauden kulttuurikärjeksi. Kulttuurikärjen nouseminen hyvinvointi-suunnitelmiin ja mittaristoon on erittäin merkityksellinen askel, taide ja kulttuuri nähdään nyt osana kaupungin yhteistä kehittämistä.
Kulttuurityön kautta on saatavissa olennaista tietoa asukkaiden hyvinvoinnin kannalta tärkeistä asioista. Yhteys Hyteen luo sekin mahdollisuuksia eri sektoreiden väliseen yhteistyöhön, mikä on jatkossa entistä tärkeämpää. Hyte-kytkös luo myös tarpeita Helsingin mallin tiedonkeruun ja seurannan uudistamiselle.
Helsingin mallin erityispiirre on kulttuurin edistämispalvelun, taideyhteisöjen ja paikallisverkostojen tasa-arvoinen yhteistyön kehittäminen. Kumppaneiden erilaisten resurssien yhdistäminen on edellytys hankkeiden onnistumiselle alueilla. Mallin jatkokehittämiselle yhteistyö Euroopan tasolla on myös tärkeää.
Uudella kaudella haasteeksi on nousemassa tilakysymykset. Yhteisten pelisääntöjen luominen vaatii systemaattista kehittämistä. Aihe on noussut näkyviin myös kulttuurivisiossa. Useille taidelaitoksille on syntynyt tähän mennessä jo kokemuksia aluetyöstä. Vertaisoppimisen järjestäminen tulee olemaan näkyvässä roolissa jatkossa. Kaupungilta on myös toivottu panostusta hankkeiden viestintään.
Helsingin mallin alkuperäiset tavoitteet ovat edelleen ajankohtaisia. Tavoitteena on:
- tasapainottaa ja monipuolistaa kaupunginosien taide- ja kulttuuritarjontaa
- vahvistaa kaupunginosien yhteisöllisyyttä ja myönteistä profiloitumista sekä asukkaiden kulttuurista osallisuutta
- kannustaa taidelaitoksia ja taiteen ammattilaisryhmiä toimimaan seiniensä ulkopuolella eri kaupunginosissa yhteistyössä alueen asukkaiden ja yhteisöjen kanssa sekä luomaan näin uusia toimintamalleja
Tarve jatkaa hyväksi todettuja vaikuttavia tekoja ja toimintoja on selkeä. Helsingin mallin painoarvoa tullaan kolmannella kaudella hyödyntämään vahvemmin kaupunkitasoisena strategisena hankkeena kuten myös sen kansainvälistä ja kansallista potentiaalia.
Kyseessä on merkittävä kulttuurin saavutettavuuteen, kulttuurisiin oikeuksiin ja aluekehittämiseen kytkeytyvä hankekokonaisuus. Hankkeisiin käytettävää avustussummaa esitetään korotettavaksi 250 000 euroa yhteensä 600 000 euroon vuodessa. Avustusmäärärahan korotus mahdollistaa entistä vaikuttavampien hankkeiden ja toimintojen tekemisen.
Päätös tullut nähtäväksi 05.05.2021
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Sara Kuusi, suunnittelija, puhelin: 09 310 32204
Ari Tolvanen, suunnittelija, puhelin: 09 310 37008