Luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelma, Mellunkylän pohjoisosan ja Vartiokylän pohjoisosan

HEL 2021-004947
Asialla on uudempia käsittelyjä
9. / 359 §

Kaupunkiympäristölautakunnan käsiteltäväksi otettu maankäyttöjohtajan päätös 27.5.2021 § 73 koskien Mellunkylän ja Vartioharjun pohjoisosan luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelman hyväksymistä

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti panna asian viikoksi pöydälle.

Käsittely

Pöydällepanoehdotus:
Anni Sinnemäki: Pyydän asian pöydälle seuraavaan kokoukseen.

Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti panna asian pöydälle.

Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Mellunkylän ja Vartioharjun pohjoisosan luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelman.

Sulje

Asian ottaminen ylemmän toimielimen käsiteltäväksi

Kuntalain (410/2015) 92 §:n mukaan kunnan ylempi toimielin tai hallintosäännössä määrätty kunnan viranhaltija voi ottaa alemman toimielimen tai viranomaisen päätöksen käsiteltäväkseen (ns. otto-oikeus). Hallintosäännössä voidaan määrätä, että tämä oikeus koskee vastaavasti lautakuntia, niiden puheenjohtajia tai hallintosäännössä määrättyä kunnan viranhaltijaa asianomaisen lautakunnan alaisen viranomaisen tai lautakunnan jaoston toimivaltaan siirretyissä asioissa.

Asia on kuntalain 92 §:n 4 momentin mukaan otettava ylemmän toimielimen käsiteltäväksi viimeistään sen ajan kuluessa, jossa lain 134 §:ssä tarkoitettu oikaisuvaatimus päätöksestä on tehtävä. Oikaisuvaatimusaika on 14 päivää päätöksen tiedoksisaannista (KuntaL 138 §).

Helsingin kaupungin hallintosäännön 19 luvun 3 pykälän 2 momentin mukaan apulaispormestari voi ottaa lautakunnan käsiteltäväksi asian, jossa sen alainen viranhaltija on tehnyt päätöksen.

Maankäyttöjohtajan päätös (73 §) oli tehty 27.5.2021. Apulaispormestari on päättänyt käyttää lautakunnan otto-oikeutta maankäyttöjohtajan päätökseen 9.6.2021 (5 §). Päätös otto-oikeuden käyttämisestä on näin ollen tehty kuntalain mukaisessa määräajassa, ja päätöksen on tehnyt kuntalain 92 §:ssä tarkoitettu toimija.

Perustelut päätösehdotukselle

Päätavoitteet alueen metsien ja niittyjen luonnon- ja maisemanhoidolle ovat:

  • luonnon monimuotoisuuden lisääminen
  • alueen luontoarvojen säilyttäminen ja kehittäminen
  • asutuksen, teiden ja reittien lähellä sijaitsevien reunametsien turvallisuus, viihtyisyys ja elinvoimaisuus
  • paikoittainen näkymien avaaminen reiteiltä metsän sisään
  • metsien rakenteen (ikä, lajisto, kerroksellisuus ja lahopuusto) monipuolistaminen
  • reittien ja väylien lähinäkymien ylläpito ja kehittäminen

Helsingin Kaupunkistrategiassa 2017−2021 todetaan luonnonhoitoa koskien seuraavaa: ”Helsinki vaalii arvokasta luontoaan ja toimii kaupunkiluonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi. Viher- ja sini-alueiden ekologinen laatu, saavutettavuus ja terveysvaikutukset turvataan. Metsissä ja metsäisillä alueilla suunnitelmallinen monimuotoisuuden lisääminen on hoidon keskeisin tavoite.”

Suunnitelma sisältö

Metsien ja metsäisten alueiden hoidon keskeisin tavoite on luonnon- ja maisemanhoidon suunnitelmassa suunnitelmallinen monimuotoisuuden lisääminen. Hoitotoimenpiteet kohdistetaan harkitusti siten, että ne luonnon arvokohteet, jotka tulee säilyttää mahdollisimman luonnontilaisina, jätetään pääsääntöisesti hoitotoimenpiteiden ulkopuolelle. Käytännössä edellä mainittu näkyy hoitotoimenpiteissä niin, että suurin osa alueen metsistä on hoitotoimenpiteiden ulkopuolella kehittyen luonnontilassa. Hoidettavilla alueilla metsien monimuotoisuutta lisätään hoidoin keinoin. Esimerkiksi harventaminen ja valikoiva pienpuuston hoito parantavat metsien kerroksellisuutta ja sekapuustoisuutta, jotka ovat luonnontilaisen metsän tunnusmerkkejä. Lisäksi toimenpiteillä luodaan keinollisesti lisää kuollutta puustoa (lahopuuta).

Alueen kohdat, joilla on luontoarvoja, on huomioitu jättämällä ne pääosin kokonaan hoitoehdotusten ulkopuolelle. Joitain kohteita, esimerkiksi pähkinäpensaslehtoja, hoidetaan niiden luontoarvojen säilymisen vuoksi. Joissain kohdin hoitoa on ehdotettu joillekin luontotietojärjestelmän kohteiden reunoille, mutta näissäkään tapauksissa ehdotettu hoitotoimenpide ei niiden vähäisyyden vuoksi muuta metsän luontoarvoille olennaisia rakennepiirteitä, kuten ikää, eri-ikäisrakenteisuutta, lahopuustoa ja ja/tai sekapuustoisuutta.

Vuorovaikutus

Alueen asukkaita ja sidosryhmiä vuorovaikutetiin luonnon- ja maisemanhoidon osalta jo Mellunkylän ja Vartiokylän pohjoisosan aluesuunnitelmaa, nykyisin yleisten alueiden suunnitelma, laadittaessa. Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi suunnitelman ohjeellisesti noudatettavaksi vuosille 2018–2027.

Asukkailta kysyttiin muun muassa alueen nykytilasta ja kehitystarpeista Kerro kartalla-kyselyllä netissä. Tämän lisäksi järjestettiin kaksi erillistä asukasiltaa. Aluesuunnitelmaluonnos myös oli nähtävissä netissä asukkaiden ja sidosryhmien kommentoitavana. Suunnitelmaa tavoitteita ja toimenpidetarpeita muokattiin saadun palautteen perusteella. Aluesuunnittelun aikaiseen vuorovaikutukseen voi tutustua tarkemmin osoitteessa:

https://www.hel.fi/static/hkr/aluesuunnitelmat/mellunkyla_vartiokylan_alsu/Liite_4_korjattu_Vuorovaikutusaineisto.pdf

Aluesuunnitelman hyväksymisen jälkeen luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelma laadittiin myös niin ikään vuorovaikutteisesti asukkaiden ja sidosryhmien kanssa. Vuorovaikutus toteutettiin asukas- ja sidosryhmätapaamisilla, joissa oli mahdollista antaa suullista ja kirjallista palautetta suunnitelmaluonnoksesta. Sidosryhmätapaaminen järjestettiin 27.2.2020. Lisäksi suunnitelmaluonnos oli nähtävillä netissä helmikuussa 2020 ja siitä oli mahdollista antaa kirjallista ja suullista palautetta Sidosryhmätyöskentelyyn kutsuttiin seuraavat tahot:

  • paikalliset asukkaat
  • Helsingin kaupunginosayhdistykset ja Helka ry
  • paikalliset asukasyhdistykset
  • Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry, Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ry, Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys Tringa ry
  • Helsingin latu ry, Suomen Latu Ry
  • Pääkaupunkiseudun partiolaiset ry
  • Helsingin suunnistajat ry
  • Helsingin yliopisto
  • Aalto-yliopisto
  • kaupungin eri toimialat, kuten kaupunkiympäristön toimiala, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala ja STARA

Vuorovaikutus on kuvattu tarkemmin vuorovaikutusraportissa (suunnitelman loppuosasta alaliite 9).

Aikataulu ja rahoitus

Luonnon- ja maisemanhoidon suunnitelma toteutetaan vuosien 2021–2030 aikana. Suunnitelman toteutus rahoitetaan kunnossapidon rahoituksella.

Tiedoksianto

Päätös toimitetaan yleistiedoksiantona, koska vastaanottajia on yli
30/henkilöiden lukumäärää ei tiedetä.

Sulje

Kaupunkiympäristön toimiala Apulaispormestari 09.06.2021 § 5

Kaupunkiympäristön toimiala Maankäyttö ja kaupunkirakenne -palvelukokonaisuus Maankäyttöjohtaja 27.05.2021 § 73

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 30.06.2021

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Mikko Aho

Lisätietojen antaja

Antti Siuruainen, metsäsuunnittelija, puhelin: 09 310 75252

antti.siuruainen@hel.fi