Kaksikielisen suomi-saame-opetuksen kysynnän arviointi ja esitys jatkosta, Pasilan peruskoulu, Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

HEL 2021-005156
Asialla on uudempia käsittelyjä
12. / 18 §

Laajamittainen kaksikielinen suomi-pohjoissaame-opetus Pasilan peruskoulussa

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti, että laajamittainen kaksikielinen suomi-pohjoissaame-opetus jatkuu vuosiluokkien 1-6 osalta Pasilan peruskoulussa kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston 19.12.2017 (§ 35) päätöksen mukaisesti. Vuosiluokkien 7-9 osalta opetuksen järjestäminen tuodaan päätöksentekoon syksyllä 2022.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Helsingin kaupungin opetuslautakunnan suomenkielisen jaoston kokouksissa 6.5.2014 (§ 49) ja 2.9.2014 (§ 83) päätetyn mukaisesti kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää soveltuvuuskoepainotettua ja kaksikielistä opetusta antavien koulujen verkosta. Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto hyväksyi 19.12.2017 (§ 35), että Pasilan peruskoulussa käynnistetään laajamittainen kaksikielinen suomi-pohjoissaame-opetus 1.8.2018 alkaen koulun johtokunnan esityksen mukaisesti. Päätöksen yhteydessä todettiin, että opetuksen käynnistyttyä lukuvuoden 2020–2021 aikana arvioidaan, kuinka paljon opetukselle on kysyntää, minkä pohjalta jaostolle tuodaan ehdotus jatkotoimista opetuksen toteuttamisen osalta.

Kaksikielinen suomi-pohjoissaame-opetus on käynnistynyt Pasilan peruskoulussa 1.8.2018 yhdysluokkaopetuksena yhdessä opetusryhmässä. Kahtena ensimmäisenä lukuvuotena opetusryhmässä oli kolme oppilasta vuosiluokilla 1-3, minkä jälkeen ryhmän koko on kasvanut viiteen. Tulevana lukuvuotena ryhmässä on 11 lasta vuosiluokilta 1-4. Helsingin saamenkielisen opinpolun lapsimäärät on kuvattu alla olevassa taulukossa.

Lukuvuosi Perusopetus Esiopetus Varhais-kasvatus
2018-2019 3 0 3
2019-2020 3 2 7
2020-2021 5 6 6
2021-2022 11 2 6

Laajamittainen kaksikielinen suomi-pohjoissaame-opetus noudattaa laajamittaisen kaksikielisen opetuksen periaatteita sekä valtakunnallisen opetussuunnitelman oppiainekohtaisia sisältöjä ja tavoitteita. Oppilaille on järjestetty 60% opetuksesta omassa ryhmässä pohjoissaameksi. Osa oppiaineista on opetettu oman ikätasonsa mukaisissa opetusryhmissä suomeksi. Perusopetuksen opetusryhmä tekee tiivistä yhteistyöstä esiopetusryhmän ja saamenkielisen varhaiskasvatusryhmän kanssa.

Kaksikielisestä suomi-pohjoissaame-opetuksesta tiedotetaan vuosittain huoltajia muun muassa Tervetuloa kouluun oppaassa, kasvatuksen ja koulutuksen verkkosivuilla. Lisäksi esiopetuksessa kerrotaan huoltajille perusopetuksen eri vaihtoehdoista, mukaan lukien kaksikielinen suomi-pohjoissaame-opetus. Lisäksi kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on tuottanut videon, jossa esitellään Helsingin saamenkielisestä opinpolkua.

Laajamittainen kaksikielinen suomi-pohjoissaame-opetus on avoinna kaikille halukkaille heidän kielitaustastaan riippumatta, eikä opetukseen otettaessa käytetä valintakoetta. Ensisijaisesti opetukseen otetaan helsinkiläisiä lapsia. Jos ryhmässä on tilaa, opetukseen otetaan lapsia myös muista kunnista, mikä on tarkoituksenmukaista opetuksen kohderyhmän ollessa suhteellisen pieni koko pääkaupunkiseutualuettakin tarkasteltaessa.

Helsingin saamenkielisen opinpolun tavoitteena on tarjota jo pohjoissaamea puhuville lapsille mahdollisuus opiskella eri oppiaineiden sisältöjä pohjoissaamen kielellä ja näin vahvistaa lasten kielitaitoa. Opetuksen toisena tavoitteena on tarjota oppijoille, joilla ei vielä ole osaamista pohjoissaamen kielessä, mahdollisuus oppia sitä alkeista. Molempien opetuksen kohderyhmien kohdalla kielenkehityksen kannalta on tarkoituksenmukaista, että lapsi aloittaa opinpolkunsa jo varhaiskasvatuksessa.

Vuonna 2020 väestötietojärjestelmän mukaan Helsingissä on 16 lasta/nuorta, jotka ovat 0–16-vuotiaita ja, joiden äidinkieleksi on merkitty jokin saamen kielistä. Espoossa näitä lapsia on 3, Vantaalla 4 ja Kauniaisissa 0. Väestötietojärjestelmään kirjattu äidinkieli ei kuitenkaan anna todellista kuvaa opetuksen kohderyhmästä, sillä järjestelmään voi ilmoittaa vain yhden äidinkielen. Opetuksen kohderyhmään kuuluvat äidinkielisten puhujien lisäksi myös kaksi- ja monikieliset lapset sekä kaikki ne lapset, joiden toivotaan oppivan pohjoissaamea.

Opetukseen osallistuvien oppilaiden huoltajien kanssa käydyissä keskusteluissa on noussut esille vahvasti toive opetuksen jatkumisesta ja opinpolun vakiintumisesta. Osana toiminnan arviointia on kuultu myös Saamelaiskäräjien edustajia.

Vuosiluokilla 7-9 opetus on pääosin aineenopetusta. Lukuvuoden 2021-2022 aikana käydään keskusteluja huoltajien sekä Saamelaiskäräjien kanssa erilaista tavoista toteuttaa suomi-pohjoissaame-opetusta vuosiluokilla 7-9. Vuosiluokkien 7-9 osalta opetuksen järjestäminen tuodaan päätöksentekoon syksyllä 2022.

Kaksikielisen suomi-pohjoissaame opetuksen järjestämiseen vuosiluokilla 1–6 on kohdennettu 52 000 euroa, mikä kattaa saamenkielisen luokanopettajan ja avustajan palkat sekä tarvittavat materiaalihankinnat. Lisäksi osan tarvittavista oppimateriaaleista tarjoaa Saamelaiskäräjät.

Kaksikielisen suomi-pohjoissaame-opetuksen jatkuminen Pasilan peruskoulussa kasvatus- ja koulutuslautakunnan 19.12.2017 (§ 35) tekemän päätöksen mukaisesti on perusteltua vuosiluokkien 1-6 osalta, sillä oppilasmäärä perusopetuksenryhmässä on kasvanut. Lisäksi on tärkeää, että Helsingin saamenkielisen opinpolun toiminta vakiintuu, mikä kasvattanee osaltaan opetukseen osallistuvien määrää.

Toimivalta

Hallintosäännön 15. luvun 2 §:n 2. kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole toisin säädetty tai määrätty, kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto ja ruotsinkielinen jaosto oman kieliryhmänsä osalta päättää perusopetuslain mukaisen opetuksen koulukohtaisesta sekä lukio- ja ammatillisen koulutuksen oppilaitoskohtaisesta järjestämisestä ja mitoituksesta.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 26.05.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

perusopetusjohtaja
Outi Salo

Lisätietojen antaja

Satu Koistinen, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 23444

satu.koistinen@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Kaupunkitasoinen_kieliohjelma_koskien_Pasila_19.12.2017

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.