Tarveselvitys, päiväkoti, Kutomokuja 3, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Behovsutredning för nybyggnad för daghem på Väverigränden 3
Beslut
Svenska sektionen vid fostrans- och utbildningsnämnden beslutade föreslå för nämnden att behovsutredningen för en nybyggnad för ett daghem på adressen Väverigränden 3 godkänns i enlighet med bilagan.
Sectionen betonar att man i samband med den fotsätta planeringen och förverkligandet av projektet ska beakta personalens och barnens synpunkter på hur lokalerna bör utvecklas.
Beslutet stämmer överens med förslaget.
Den planerade daghemsbyggnaden ligger i Sockenbacka företagsområdes delområde i Sockenbacka distrikt i Västra stordistriktet och svarar på behovet av svensk och finsk närservice i området.
I den ersättande nybyggnaden planeras lokaler för 224 barn inom småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen, varav 63 platser förverkligas för svenskspråkig och 161 platser för finskspråkig småbarnspedagogik. Från den finskspråkiga småbarnspedagogiken fortsätter lärstigen för tillfället till lågstadiet Strömbergin ala-aste och från den svenskspråkiga småbarnspedagogiken till den enhetliga grundskolan Hoplaxskolan.
Nybyggnaden ersätter de nuvarande lokalerna för det svenskspråkiga Daghemmet Sockenstugan med 37 platser. Dessutom ersätter projektet det tillfälliga daghemmet Päiväkoti Kangaspeltos lokaler med 80 platser och daghemmet Päiväkoti Ruusus 42 platser i tillfälliga tilläggslokaler.
I nybyggnaden får den svenskspråkiga småbarnspedagogiken 26 nya lokalplatser och antalet lokalplatser inom den finskspråkiga småbarnspedagogiken ökar med cirka 40.
Nybyggnaden tas i bruk inredd senast i januari 2024.
Genom lokalprojektet kan tjänster ordnas bättre
Behovet av fostrans- och utbildningstjänster och huruvida antalet platser räcker följs regelbundet på områdes- och stadsnivå. I samband med planeringen av servicenätet har befintlig lokalkapacitet och lokalkapacitet under byggnad tagits i beaktande. I omfattningen av verksamhetsstället har utvecklingen på lång sikt inom hela serviceområdet beaktats: befolkningsprognosen, bostads- och affärsbyggandet samt trafikarrangemangen.
Sockenbacka företagsområde kompletteringsbyggs och antalet barn i småbarnspedagogikålder i området ökar med cirka 160 fram till år 2035. Projektet ligger vid gränsen mellan Sockenbacka distrikt och Munkshöjdens distrikt, och kan lätt nås.
Antalet barn i småbarnspedagogikålder i det småbarnspedagogiska området i det vidsträckta Västra stordistriktet hålls på en någorlunda jämn nivå under prognosperioden 2020–2035.
Inom den svenskspråkiga småbarnspedagogiken är Daghemmet Sockenbackas serviceområden Haga och Sockenbacka. Det nuvarande svenskspråkiga daghemmet verkar i oändamålsenliga lokaler som är i behov av en grundlig renovering. De nuvarande lokalerna begränsar förverkligandet av planen för småbarnspedagogiken.
Nya servicelokaler stödjer barnens vardag
De trygga, hälsosamma och tillräckliga lokaler som ska förverkligas i nybyggnaden skapar goda förutsättningar för daghemmets verksamhet och tillgodoser servicebehoven inom området.
Lokalerna planeras så att de är tillgängliga och lämpliga för alla barn, samt utgör en lärmiljö som stödjer barnets uppväxt och utveckling. I planeringen av verksamheten delaktiggörs utöver personalen också barnen och familjerna. Genom lokalerna är det möjligt att öka den sociala samhörigheten inom området
Lokalerna främjar förverkligandet av planen för småbarnspedagogiken
I projektet förverkligas lokaler för ett daghem, i vilket pedagogiskt mångsidiga och flexibla lokaler främjar verksamheten och säkerställer att barnen får en god miljö att lära sig och växa upp i. Lokalerna planeras enligt stadens dimensioneringsprinciper och planeringsanvisningar, och de möjliggör att målsättningarna i planen för småbarnspedagogiken kan uppfyllas.
För daghemmet byggs en inhägnad gård för utevistelse. Den inhägnade gården och inomhuslokalerna bildar en enhetlig lärmiljö.
De nya lokalernas inverkan på kostnaderna för lokaler och verksamhet
Till sin storlek är lokalerna 2 396 m² totalyta. Den preliminära kostnadsberäkningen är 11,4 milj. euro. Enligt stadsmiljösektorns uppskattning är den totala hyran 35,91 euro/m²/mån., dvs. cirka 772 209 euro per år.
Till kostnaderna för inledande av verksamheten hör bl.a. den första inredningen samt det första materialet, utrustningen och anordningarna. För ändamålet avsätts cirka 200 000 euro. I siffran ingår inte kostnaderna för att starta dataadministrationen, cirka 7 000 euro. Flyttkostnaderna uppskattas till cirka 30 000 euro. De årliga kostnaderna för verksamheten är cirka 2 500 000 euro per år.
Hyreskostnaderna för de lokaler som ska överlåtas är på årsnivå cirka 300 000 euro.
Delaktiggörande och annan gemensam beredning
Behovsutredningen har upprättats genom ett samarbete mellan stadsmiljösektorn och fostrans- och utbildningssektorn. Daghemmets personal delaktiggörs i planeringen av byggnaden under projekt-, den allmänna och realiseringsplaneringen. Vårdnadshavarna delaktiggörs i planeringen av verksamheten.
Sektorn betonar att barnens och personalens synpunkter på hur lokalerna kunde utvecklas ska beaktas i samband med den fortsatta planeringen och förverkligandet av projektet med hjälp av områdescheferna och utvecklingslärare.
Fostrans- och utbildningsnämnden beslutar om ytterligare lokaler
I enlighet med 10 kap. 1 § 3 mom. 4 punkten i Helsingfors stads förvaltningsstadga beslutar fostrans- och utbildningsnämnden om godkännande av den behovsutredning som gäller lokalprojektet på sitt möte 15.6.
Päätös tullut nähtäväksi 02.07.2021
Anvisningar om hur man begär omprövning
Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.
Rätt att begära omprövning
Omprövning får begäras
- av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras
Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.
Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.
Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.
Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.
Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.
Omprövningsmyndighet
Omprövning begärs hos Helsingfors stads fostrans- och utbildningsnämnd.
Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:
E-postadress: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postadress: | PB10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Faxnummer: | (09) 655 783 |
Besöksadress: | Helsingfors stads registratorskontor |
Norra esplanaden 11-13 | |
Telefonnummer: | (09) 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.
Formen för och innehållet i begäran om omprövning
Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I begäran om omprövning ska uppges
- det beslut som begäran om omprövning gäller
- hurdan omprövning som begärs
- på vilka grunder omprövning begärs
- vem som begär omprövning
- på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
- kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll
Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Leena Tamminen, suunnittelija, telefon: 09 310 80277