Opetuksen suuntaviivat lukuvuonna 2021-2022, Helsingin työväenopisto
Työväenopiston opetuksen suuntaviivat lukuvuonna 2021−2022
Päätös
Kasvatuksen ja koulutuksen suomenkielinen jaosto päätti merkitä tiedoksi Helsingin työväenopiston opetuksen suuntaviivat 2021−2022 (liite 1).
Käsittely
Asian aikana kuultavana oli Ville Ylikahri. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Helsingin työväenopiston lukuvuosittaista toimintaa ohjaavat kaupungin strategia ja talousarvio, sitovat toiminnalliset tavoitteet sekä kehittämishankkeisiin liittyvät tavoitteet. Näiden perusteella kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkieliselle jaostolle esitellään vuosittain yhteenveto työväenopiston tulevan lukuvuoden suuntaviivoista. Yhteenveto suuntaviivoista on liitteenä ja siinä esitellään opiston toiminnan keskeiset strategiset toimenpiteet sekä opetuksen volyymi aineittain jakautuneena.
Helsingin kaupungin suomenkielinen työväenopisto tuottaa vuosittain noin 5 000 kurssia sekä lisäksi satoja luentoja ja tapahtumia. Kurssien suunnittelusta vastaavat ainealojen suunnittelijaopettajat ja koulutussuunnittelijat. Kullekin ainealalle on määritelty tietty tuntimäärä, joka tulee toteuttaa. Opetuksen toteuttavat opiston vakituiseen henkilökuntaan kuuluvat suunnittelijaopettajat sekä yli 800 tuntiopettajaa. Kurssien osallistujamäärä on keskimäärin 17 henkeä. Kurssilaisista 16 prosenttia on vieraskielisiä. Työväenopiston tavoitteena vuonna 2021 on toteuttaa 103 000 tuntia opetusta ja tavoittaa yhteensä 70 000 kurssilaista.
Koronapandemian torjumiseksi asetetut rajoitustoimet ovat vaikuttaneet voimakkaasti työväenopiston toimintaan. Tulevan lukukauden keskeisenä tavoitteena onkin palauttaa opiston volyymit pandemiaa edeltävälle tasolle ja samalla hyödyntää poikkeusolojen aikana opittuja digitaalisia opetusmenetelmiä. Opistolle on laadittu verkko-opetuksen periaatteet, joiden mukaan jokaisella ainealalla tarjotaan jatkossa verkkokursseja ja -luentoja jokaisena lukukautena.
Työväenopiston opetus jakaantuu neljään yksikköön: kielet ja tietoaineet, taitoaineet, taideaineet sekä maahanmuuttajakoulutus. Opetustuntimäärissä on noin 3 prosentin vähennys edellisvuoteen verrattuna muissa yksiköissä paitsi maahanmuuttajakoulutuksessa, jossa vähennystä ei ole tehty. Lisäksi maahanmuuttajille suunnattua koulutusta pystytään lisäämään usean eri hankerahoituksen avulla. Opisto alkaa tuottaa syksystä 2021 alkaen työelämän suomen kielen kursseja työttömille helsinkiläisille.
Lukuvuoden aikana otetaan kaikilla ainealoilla käyttöön uudistetut opetussuunnitelmat, jotka ohjaavat opetuksen suunnittelua ja toteutusta.
Vapaan sivistystyön opintojen rekisteröiminen valtakunnalliseen Koski-tietovarantoon käynnistyy lakimuutoksen myötä 1.8.2021. Tästä lähtien vapaan sivistystyön oppilaitokset voivat halutessaan viedä opiskelijoiden opintosuoritukset kansalliseen opintorekisteriin, mikäli opiskelija tätä haluaa. Työväenopisto ottaa rekisteröintimahdollisuuden käyttöön vuonna 2022.
Syksyn 2021 kurssitarjonta julkaistaan Ilmonet.fi -palvelussa 14.6.2021 ja painetussa opinto-oppaassa elokuun alussa. Ilmoittautuminen syksyn kursseille alkaa porrastetusti 16.−18.8.2021 ja kevään kursseille 7.-9.12.2021.
Päätös tullut nähtäväksi 26.05.2021
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Ville Ylikahri, vapaan sivistystyön päällikkö, puhelin: 09 310 88501