Katusuunnitelma, Orapihlajatien ja Paatsamatien alueet, Haaga
Orapihlajatie, Paatsamatie, Orapihlajapolku sekä Pitäjänmäentien ja Myyrmäen baanojen katu- ja pyörätiesuunnitelmien hyväksyminen, Haaga
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä seuraavat katu- ja pyörätiesuunnitelmat:
- Orapihlajatie välillä Laajasuontie – Runar Schildtin puisto nro 31241/1
- Paatsamatie nro 31240/1
- Orapihlajapolku nro 31242/1
- Pitäjänmäen baana, välillä Myyrmäen baana–Orapihlajatien Puistikko ja Myyrmäen baana, välillä Runar Schildtin puisto– Pitäjänmäen baana, nro 31243/1
- Pitäjänmäen baana, välillä Orapihlajatien puistikko–Eliel Saarisen tie nro 31243/2
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Lähtökohdat ja tavoitteet
Orapihlajatie, Paatsamatie, Orapihlajapolku, Pitäjänmäen baana ja Myyrmäen baana ovat nykyisiä katuja ja pyörätie yhteyksiä. Katu- ja pyörätiesuunnitelmat perustuvat voimassa oleviin asemakaavoihin nro 12501 (tullut voimaan 26.3.2021), nro 10949 (tullut voimaan 25.5.2002), nro 7174 (vahvistunut 15.9.1975), nro 7436 (vahvistunut 21.7.1976), nro 4120 (vahvistunut 19.10.1956), nro 5207 (vahvistunut 24.7.1962), nro 4480 (vahvistunut 19.1.1960) ja nro 3261 (vahvistunut 9.8.1952). Katusuunnitelmissa on huomioitu asemakaavan nro 12501 liiteaineistona ollut liikennesuunnitelma 6804, päivätty 6.3.2018.
Katu- ja pyörätiesuunnitelmilla mahdollistetaan asemakaavan nro 12501 mukaisten uusien asuinkortteleiden rakentuminen. Lisäksi levennetään rantaradan suuntaista pyörätieyhteyttä baanayhteydeksi sekä erotetaan jalankulkijat omalle väylälle.
Suunnitelma
Orapihlajatie välillä Laajasuontie–Runar Schildtin puisto suunnitelmapiirustus nro 31241/1 (liite 2)
Orapihlajatie on olemassa oleva katu. Katu alkaa Laajasuontieltä ja loppuu Aino Acktén tien liittymään. Asemakaavamuutoksen nro 12501 myötä kadun varteen tulee uutta asuinrakentamista kortteliin 29082 ja uusi puistikko. Orapihlajantien itäpuolella on nykyinen jalkakäytävä koko matkalla. Kadun länsipuolelle rakennetaan jalkakäytävä uuden asuinkorttelin 29082 kohdalle, jolloin ajoradan leveys pienenee 6 metriin. Kadun pysäköinti on sallittu kadun toisessa reunassa.
Paatsamatie suunnitelmapiirustus nro 31240/1 (liite 4)
Paatsamatie on olemassa oleva katu. Se alkaa Orapihlajatieltä ja päättyy Aino Acktén tielle. Kadulla on kadunvarsipysäköintiä ja molemmilla puolilla on jalkakäytävät. Kadun molemmilla puolilla on nykyisiä kerrostaloja välillä Orapihlajatie - Laajasuontie. Laajasuontien liittymän jälkeen kadun itäpuolella on Haagan alppiruusupuisto ja kadun länsipuolelle tulee asemakaavamuutoksen nro 12501 myötä asuinrakentamista kortteliin 29081. kortteliin 29081. Paatsamatien ja Laajasuontien liittymä on nykyisellään kolmiomainen laaja risteys, mikä on tarkoitus muuttaa osittain Orapihlajapuistoksi. Asuinkorttelin 29081 kohdalla ajoradan leveys pienenee 8 metriin. Kadulla on pysäköinti sallittu kadun toisessa reunassa.
Orapihlajapolku suunnitelmapiirustus nro 31242/1 (liite 6)
Orapihlajapolku on olemassa oleva yhdistetty jalkakäytävä ja pyörätie. Orapihlajapolku alkaa Orapihlajatieltä ja päättyy radan alittavan alikulun jälkeen Angervontielle. Polun molemmin puolin on kerrostaloja. Junaradan vieressä kulkevaa ja Orapihlajapolun ylittävää Pitäjämäen baanaa ja siltaa levennetään. Nykyiset portaat jäävät baanan levityksen alle ja joudutaan rakentamaan uudet betoniset portaat Orapihlajapolulta baanalle. Lisäksi jalankulun ja pyörätien yhteyttä uusitaan.
Pitäjänmäen baana, välillä Myyrmäen baana – Orapihlajatien Puistikko ja Myyrmäen baana, välillä Runar Schildtin puisto – Pitäjänmäen baana, nro 31243/1, sekä Pitäjänmäen baana, välillä Orapihlajatien puistikko – Eliel Saarisen tie, nro 31243/2 (liite 8 ja 9)
Pitäjänmäen baana ja Myyrmäen baana levennetään yhdistetystä jalkakäytävästä ja pyörätiestä baanatasoiseksi eritellyksi jalkakäytäväksi ja pyörätieksi. Samalla baanojen linjausta ja tasausta muutetaan ja liittymiä jäsennellään. Baanat sijoittuvat pääosin rakennettuun ympäristöön ja rata-alueelle.
Suunnitelmien tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevista suunnitelma selostuksista nro 31241/1 (liite 1), nro 31240/1 (liite 3), nro 31242/1 (liite 5) ja nro 31243/1-2 (liite 7). Koostepiirustus on liitteenä 10.
Kadut sopeutuvat asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttävät toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Vuorovaikutus
Katu- ja pyörätiesuunnittelu on toteutettu ”Yhteinen kunnallistekninen työmaa” sopimuksen (7.3.2017) mukaisesti yhteistyössä sopimuksen osapuolten kanssa. Sopimuksen osapuolia ovat Helsingin kaupunki, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (HSY), Helen Oy, Helen Sähköverkko Oy, Elisa Oyj, DNA Oyj ja Telia Finland Oyj. Sopimuksen mukaisesti kukin sopimuksen allekirjoittanut osapuoli sitoutuu suunnittelun aikana määrittelemään omat johtotarpeensa kohteessa ja tekemään omaa suunnittelua samanaikaisesti hankkeen etenemisen kanssa. Suunnittelun tavoitteena on aikaansaada rakennushankekohtaiset yhteiset ristiriidattomat suunnitelma-asiakirjat ja selostukset. Katu- ja pyörätiesuunnitelmia on laadittu yhteistyössä myös liikennesuunnittelun sekä puistosuunnittelun kanssa. Yhteistyötä on tehty myös Väylä:n kanssa.
Katu- ja pyörätiesuunnitelmaluonnokset ovat olleet esillä kaupunkiympäristön Sörnäistenkadun asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin internetsivuilla 1.4.–14.4.2020 välisen ajan samanaikaisesti suunnitteilla olleiden puistosuunnitelmien, Runar Schildtin puisto, Orapihlajapuisto ja Orapihlajan puistikko, kanssa. Erillistä suunnitelmaluonnoksien esittelytilaisuutta ei pidetty pandemiamääräysten takia. Asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistoon. Vuorovaikutusmuistio on liitteenä (liite 11).
Katu- ja pyörätiesuunnitelmat ovat olleet nähtävillä 26.5.–8.6.2021 välisen ajan samanaikaisesti suunnitteilla olleiden puistosuunnitelmien, Runar Schildtin puisto, Orapihlajapuisto ja Orapihlajan puistikko, kanssa. Suunnitelmien nähtävillä olosta on ilmoitettu kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille.
Suunnitelmista on tehty viisi muistutusta.
Muistutusten käsittely
Muistutukset esitetään erillisessä liitteessä (12). Muistutukset eivät aiheuta muutoksia laadittuihin katusuunnitelmiin.
Kustannukset ja aikataulu
Katu- ja pyörätiesuunnitelmien rakennuskustannukset ovat 3 098 000 euroa (alv.0 %). Kustannukset jakautuvat seuraavasti:
yht. euroa (alv. 0 %) | euroa/m² (alv. 0 %) | |
Orapihlajatie | 1 250 000 | 105 |
Paatsamatie | 576 000 | 86 |
Orapihlajapolku | 121 000 | 117 |
Pitäjänmäen baana, Myyrmäen baana | 1 151 000 | 140 |
Katu- ja pyöräteiden vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 106 000 euroa (alv. 0 %). Ylläpitokustannukset ovat noin 3 000 euroa kalliimmat kuin nykyisin.
Rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa alkaen vuodesta 2022.
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 01 01 Uudisrakentaminen.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 85 §, 62 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §
Toimivalta
Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.
Tiedoksianto
Päätös toimitetaan yleistiedoksiantona, koska vastaanottajia on yli 30.
Asiakirjan nähtäville asettamisesta ilmoitetaan viranomaisen verkkosivuilla.
Päätös tullut nähtäväksi 11.10.2021
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Katariina Hämäläinen, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 20706