Sääntöohjaus, toimintasäännön muuttaminen, kaupunkiympäristön toimiala

HEL 2021-005745
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 39

Kaupunkiympäristön toimialan toimintasäännön tarkistaminen

Kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Päätös

Kaupunkiympäristön toimialajohtaja päätti tarkistaa kaupunkiympäristön toimialan toimintasääntöä liitteen nro 1 mukaisesti.

Toimintasäännön muutokset tulevat voimaan 1.6.2021.

Päätöksen perustelut

Kaupunkiympäristön toimialajohtaja on päätöksellään 12.1.2017 (2 §) hyväksynyt kaupunkiympäristön toimialan organisaatiota koskevat toimintasäännön määräykset, jotka ovat tulleet voimaan 1.6.2017. Toimialajohtaja on päätöksellään 2.6.2017 (48 §) täydentänyt sekä päätöksillään 28.3.2018 (10 §), 20.12.2018 (31 §), 13.2.2019 (5 §), 29.5.2019 (18 §), 18.12.2019 (47 §), 24.4.2020 (17 §), 27.5.2020 (22 §), 17.12.2020 (49 §) ja 23.2.2021 (17§) tarkistanut toimialan toimintasäännön määräyksiä.

Kaupunkiympäristön toimialan toimintasäännön organisaatiota koskeviin määräyksiin on perusteltua tehdä seuraavat sisällölliset ja tekniset tarkistukset:

  • Toimintasäännön 1 luvun 1 kohtaan lisätään maininta toimialajohtajan suorassa alaisuudessa toimivasta toimialan esikunnasta.
  • Toimintasäännön 1 lukuun lisätään 6 kohtaan Toimialan esikunta: Toimialajohtajan suorassa alaisuudessa toimii ilmastoyksikkö sekä yksittäisiä asiantuntijoita.
  • Toimintasäännön 1 luvun 6.1 kohta: ilmastoyksikkö. Yksikkö huolehtii kaupunkitasoisesti ilmastomuutoksen hillintään ja siihen sopeutumiseen liittyvästä koordinoinnista ja toimenpiteiden toimeenpanosta kaupungin sisällä ja eri sidosryhmien kanssa. Yksikkö raportoi ilmastonmuutokseen liittyvien tavoitteiden toteutumisesta ja vastaa toimenpiteiden päivittämisestä ja jatkuvasta arvioinnista. Yksikössä toimii yksi tiimi: ilmastotiimi.
  • Toimintasäännön 4 luvun 5.1 kohta: ympäristönsuojelu ja -ohjaus -yksikön kuvaus muutetaan muotoon: yksikkö huolehtii ympäristönsuojelun (luonto, ilmansuojelu, meluntorjunta) suunnittelusta, ohjelmista, seurannasta ja raportoinnista, tiedon tuottamisesta, ympäristötietoisuudesta, ympäristövaikutusten arvioinneista ja asiantuntijatehtävistä sekä kaupungin ympäristöjohtamisen koordinoinnista.
  • Lisäksi yksikön neljästä tiimistä poistuu ilmasto-tiimi. Jatkossa yksikkö jakautuu kolmeen tiimiin: ympäristöasioiden hallinta, ympäristövaikutusten arviointi sekä luonto ja ympäristötietoisuus.

Muutokset ovat tarpeen, koska ilmastoasioiden painoarvo on kasvanut merkittävästi mm. kaupunkistrategiassa ja ilmastotavoitteet tulevat olemaan keskeisiä myös tulevaisuudessa. Johtamisesta tulee yhdenmukaista, johdonmukaista ja linjakasta johtamisen hajauduttua aiemmin eri puolille organisaatiota. Ilmastotyön roolit kaupunkiorganisaatiossa selkeytyvät ja resursseja pystytään entistä paremmin kohdentamaan ja varmistamaan painoarvoltaan strategisesti kriittisiin tavoitteisiin. Kärkihankkeiden osalta kaupunginkansliassa on todettu, että kaupunkiorganisaatiota laajasti koskevien kärkihankkeiden tulee sijaita organisaatiossa tarpeeksi korkealla.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, kukin toimialajohtaja hyväksyy toimialan toimintasäännön.

Päätös tullut nähtäväksi 31.05.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Tetti Kunnas, lakimies, puhelin: 09 310 28634

tetti.kunnas@hel.fi

Päättäjä

Mikko Aho
kaupunkiympäristön toimialajohtaja