Vahingonkorvaus, esinevahinko, 5.5.2021, Munkkivuoren päiväkoti

HEL 2021-006882
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 216
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Vahingonkorvausvaatimus työntekijän rikkoutuneesta polkupyörästä

Hallintopäällikkö

Päätös

Hallintopäällikkö päätti hylätä ********** (jäljessä hakija) vahingonkorvausvaatimuksen rikkoutuneen sähköavusteisen polkupyörän akun hankintakustannuksesta.

Päätöksen perustelut

Hakija on esittänyt 4.6.2021 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvausvaatimuksessa 579 suuruisen korvausvaatimuksen. Hakijan sähköpolkupyörän akku on rikkoutunut työpaikalla, kun päiväkodista haettiin matot pesulaan. Matonkantaja pyyhkäisi epähuomiossa mattorullalla kenkätelineen ylähyllyllä olleen sähköpolkupyörän akun lattialle. Akku putosi ja rikkoontui yhdestä kulmasta ja siihen tuli halkeama. Pyöräliikkeessä kehotettiin olemaan varuillaan akkua ladattaessa, sillä siinä voi olla räjähdysvaara. Pyöräliike on suositellut uuden akun tilaamista, joka kustannus on hakijan vahingonkorvauksena vaatima. Liitteenä tosite suoritetusta maksusta.

Varhaiskasvatuksen toimipisteestä on vahvistettu vahinkotapahtuma. Hakija (työntekijä) käy töissä sähköpyörällä ja akku on syytä ottaa talteen sisälle päivän ajaksi, jottei sitä varasteta. Akku on laitettu kenkätelineen ylimmälle hyllylle, jotta se ei joutuisi lasten käsiin. Korkea kenkäteline sijaitsee henkilökunnan sisääntulon eteisessä ja se on kiinnitetty seinään. Siinä pidetään eskareiden kenkiä ja samassa eteisessä on henkilökunnan matalat kenkätelineet. Päiväkoti käyttää selvityksessä mainitun pesulan palveluja noin kerran kuukaudessa ja puolivuosittain mattojen pesuun. Vahinkotilanteessa pitkä mattopötkö on osunut hyllyn yläosaan, kun pesulan kuljettaja on joutunut tekemään 90 asteen käännöksen ovesta ulos mennäkseen. Eräs työntekijöistä oli paikalla avustaen oven avauksessa kuljettajaa ja näki tapauksen. Akun päällä ollut hakijan kypärä myös vaurioitui.

Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi.

Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan 1 momentin mukaan joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Työsopimuslain 12 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantajan, joka tahallaan tai huolimattomuudesta rikkoo tai laiminlyö työsuhteesta tai tästä laista johtuvia velvollisuuksia, on korvattava työntekijälle siten aiheuttamansa vahinko.

Saadun selvityksen perusteella ei ole ilmennyt, että vahinko olisi aiheutunut Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työntekijän tai viranhaltijan virheestä tai laiminlyönnistä työssä. Vahingon ei voida myöskään katsoa aiheutuneen siitä, että työnantaja olisi tahallaan tai huolimattomuudesta rikkonut tai laiminlyönyt työsuhteesta tai työsopimuslaista johtuvia velvollisuuksiaan. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole vahingonkorvauslain eikä työsopimuslain nojalla korvausvelvollinen syntyneestä vahingosta.

Päätös tullut nähtäväksi 14.12.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 09 31015036

jaana.iivonen@hel.fi

Päättäjä

Marko Enberg
hallintopäällikkö