Vuokraus, tilat, Soutustadion, Helsingin Melojat ry
Soutustadionin katsomorakennuksen vuokraaminen Helsingin Melojat ry:lle
Päätös
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti vuokrata Helsingin kaupungin 14. kaupunginosassa (Taka-Töölö) sijaitsevan, karttaliitteeseen merkityn noin 80 m²:n suuruisen alueen (osa kiinteistöä 91-14-9903-102) Soutustadionin katsomorakennuksesta Helsingin Melojat ry:lle liikuntatoimintaa varten.
Vuokrasopimus solmitaan 1.4.2021–31.3.2031 väliseksi ajaksi liitteenä olevan vuokrasopimusluonnoksen mukaisesti.
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta oikeutti liikuntajohtajan allekirjoittamaan sopimuksen ja tekemään siihen tarvittaessa vähäisiä muutoksia sopimuskauden aikana.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalle on saapunut 15.6.2021 päivätty Helsingin Melojat ry:n hakemus. Hakemus koskee pitkäaikaisen vuokrasopimuksen tekemistä noin 80 m²:n suuruisesta alueesta Soutustadionin katsomorakennuksesta ja maapohjaisesta varastotilasta, sekä kanoottilaiturin ja hallintorakennuksen WC-tilojen käyttöoikeudesta.
Liikuntapalvelukokonaisuus puoltaa hakemuksen hyväksymistä. Hanke edistää kaupungin strategisia tavoitteita ja on lisäksi hakijan esille tuomista lähtökohdista katsottuna perusteltu kokonaisuus.
Asemakaava
Alueella on voimassa 26.11.1999 lainvoiman saanut asemakaava nro 10704, jossa vuokrattava alue on urheilu- ja virkistyspalvelualuetta (VU).
Sisäinen vuokraus
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala on vuokrannut Soutustadionin rakennukset pihapiireineen kaupunkiympäristön toimialalta toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella. Vuokra-alueen koko on noin 7 400 m². Kohde on ulkoilupalveluiden hallinnassa.
Vuokrattava tila ja vuokran määrittely
Vuokrattavan alueen pinta-ala on 80 m². Lisäksi vuokrataan maapohjainen varastotila. Vuokralaisella on myös käyttöoikeus Soutustadionin rannan kanoottilaituriin ja hallintorakennuksen WC-tiloihin.
Perittävä kuukausivuokra sopimuksen alkaessa on 478,50 euroa (alv 0 %). Vuodesta 2022 lukien vuokra sidotaan viralliseen elinkustannusindeksiin (1951:10=100) siten, että perusvuokra (vuokra jaettuna vuoden 2020 keski-indeksillä) on 24,24 euroa kuukaudessa sekä sitä vastaava perusindeksi on 100. Kunkin vuoden kuukausivuokra tarkastetaan kertomalla perusvuokra luvulla, joka saadaan jakamalla edellisen kalenterivuoden keskimääräinen elinkustannusindeksi perusindeksillä 100. Mikäli pisteluku on alempi, vuokraa ei kuitenkaan alenneta.
Vuokranantajan puolelta vuokrasopimus on mahdollista solmia 1.4.2021–31.3.2031 väliseksi ajaksi saakka. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta myöntää liikuntajohtajalle sopimuksen allekirjoitusoikeuden sekä oikeuden tehdä vähäisiä muutoksia vuokrasopimukseen.
Muut vuokraukseen liittyvät ehdot on kirjattu liitteenä olevaan vuokrasopimusluonnokseen.
Valtiontukiarviointi
Esitetty vuokrasopimus Helsingin kaupungin ja Helsingin Melojat ry:n välillä saattaa sisältää vuokratukea. Näin ollen on arvioitava se, täyttyvätkö kaikki Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 107 (1) artiklan kriteerit.
SEUT 107 (1) mukaan, jollei perussopimuksissa toisin määrätä, jäsenvaltion myöntämä taikka valtion varoista muodossa tai toisessa myönnetty tuki, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua suosimalla jotakin yritystä tai tuotannonalaa, ei sovellu sisämarkkinoille, siltä osin kuin se vaikuttaa jäsenvaltioiden väliseen kauppaan.
Arvioinnissa on katsottu, että vuokrakohteet ovat pääasiallisesti urheilu ja vapaa-ajan toimintaan liittyviä tiloja, joita käyttävät paikalliset asukkaat. Tilat eivät todennäköisesti houkuttele asiakkaita tai investointeja muista EU:n jäsenvaltioista. Näin ollen mahdollisella vuokratuella ei ole vaikutusta jäsenvaltioiden väliseen kauppaan eli SEUT 107 (1) artiklan kaikki kriteerit eivät täyty (Komission tiedonanto valtiontuen käsitteestä 2016/C 262/01 kohdat 196 ja 197). Mahdollinen vuokratuki ei siten tässä tapauksessa kuulu valtiontukisäännösten soveltamisalaan ja vuokraus voidaan toteuttaa edellä esitetyn mukaisesti.
Toimivalta
Hallintosäännön 17 luvun 1 §:n 3 kohdan mukaan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta voi päättää hallinnassaan olevien maa- alueiden vuokrauksesta enintään 20 vuoden ajaksi. Pidemmistä vuokrasopimuksista päättää kaupunginhallitus.
Päätös tullut nähtäväksi 02.11.2021
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Stefan Fröberg, ulkoilupalvelupäällikkö, puhelin: 09 310 87901