Hankinta, julkisivulaatat, Finlandia-talo

HEL 2021-007653
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 146

Finlandia-talon perusparannus, julkisivulaattojen hankinta

Tekninen johtaja

Päätös

A

Tekninen johtaja päätti hankkia Finlandia-talon perusparannuksen julkisivulaattojen toimituksen suorahankintana marmoritoimittajalta Laas Marmorindustrie G.m.b.H. / Lasa Marmo Srl. Hankinnan arvonlisäveroton kokonaishinta, joka sisältää julkisivulaattojen toimituksen ja laadunvarmistuskokeet, on enintään 5 255 310,65 euroa.

B

Tekninen johtaja päätti oikeuttaa tilat –palvelun hankeyksikön yksikön päällikön ja tiimipäällikön allekirjoittamaan hankintaan kohdistuvan hankintasopimuksen, tiimipäällikön allekirjoittamaan lisä- ja muutostyötilaukset ja muut velvoitteet.

Hankintasopimus ei synny tämän päätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta kun molemmat sopimusosapuolet ovat allekirjoittaneet hankintaa koskevan varsinaisen hankintasopimuksen.

Päätöksen perustelut

Aiemmat päätökset

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Finlandia-talon perusparannuksen hankesuunnitelman kokouksessaan 10.4.2019 § 5. Rakennusten ja yleisten alueiden jaosto hyväksyi Finlandia-talon perusparannuksen täydentävän suunnitelman julkisivun materiaalin määrittelystä kokouksessaan 11.6.2020 § 86. Tekninen johtaja päätti Finlandia-talon perusparannuksen laattahankinnan esisopimuksen allekirjoittamisesta 10.7.2020 § 137. Tekninen johtaja päätti jatkaa Finlandia-talon perusparannuksen laattahankinnan esisopimuksen voimassaoloa 29.4.2021 § 106.Tekninen johtaja päätti Finlandia-talon perusparannuksen projektinjohtourakoitsijan valinnasta 1.6.2021 § 122.

Hankinnan kuvaus

Finlandia-talon perusparannuksessa uusitaan julkisivujen marmorilaatoitukset kiinnitysjärjestelmineen, koska julkisivun nykyinen marmori on elinkaarensa lopussa. Marmorilaatat ovat käyristyneet ja niiden lujuus heikentynyt. Perusparannuksen hankepäätöksen mukaan julkisivulaatoituksen uusimisessa on kiinnitettävä erityistä huomiota materiaalin kestävyyteen sen lisäksi, että materiaalin tulee täyttää rakennussuojelumääräykset. Uusittavan julkisivun materiaalin elinkaaritavoitteeksi Kaupunkiympäristö on asettanut 50 vuoden käyttöikäodotteen siten, että arvion sen toteutumisesta tulee perustua tutkittuun tietoon.

Finlandia-talon päärakennus on valmistunut 1971 ja kongressisiipi 1975 suunnittelijanaan arkkitehti Alvar Aalto. Finlandia-talon marmorilaattajulkisivujen laajuus on noin 6 800 m². Alkuperäisen julkisivun marmori 1970-luvulla oli valkoista italialaista Carraran marmoria siniharmailla kuvioilla. Marmori alkoi pian käyristyä ja huonontua, joten Helsingin rakennusvirasto pyrki saamaan hyväksynnän julkisivun kivilajin vaihtamiselle korjauksessa toiseksi, mutta tuloksetta. Vuonna 1993 Finlandia-talo suojeltiin rakennussuojelulain nojalla. Julkisivut uusittiin 1998 -1999 suojelumääräysten mukaisella Lorano Pradetton marmorilla Carrarasta, joka ei ole kuitenkaan osoittautunut kestävämmäksi.

Finlandia-talon rakennus lähiympäristöineen on suojeltu rakennussuojelulakipäätöksellä 5.12.2002 (drno 0101L0931-27) ja merkinnällä (srs) asemakaavassa nro 10920 v. 2004. Rakennussuojelumääräysten mukaan julkisivuissa tulee säilyttää alkuperäistä vastaava materiaali, väri ja jäsentely sekä korjaustyöt on tehtävä Museoviraston hyväksymällä tavalla. Museovirasto, rakennusvalvontaviranomainen ja pääsuunnittelija määrittelevät rakennusperintöä ja rakentamista koskevan lainsäädännön pohjalta, mikä on kohteen rakennussuojeluvaatimukset täyttävä marmori.

Hankinnan valmistelu

Kaupunkiympäristö (lyh. KYMP) on 2017 – 2020 tavoitteena varmistaa riittävät lähtötiedot kestävän julkisivumateriaalin ratkaisulle selvittänyt julkisivun korjausta varten kestävämpiä marmoreita ja vaihtoehtoisia materiaaleja. Finlandia-taloon soveltuvan marmorin hankkiminen on poikkeuksellisen vaativa tehtävä, koska marmorin tulee sekä täyttää tarkat ulkonäköä koskevat suojelumääräykset, että olla teknisesti kestävää. Tarjolla on runsaasti erilaisia valkoisia marmoreita, joiden useimpien kestävyys on kokemusten mukaan julkisivukäytössä heikkoa. Haasteellisuutta kestävän marmorin löytämisessä lisää se, että geologisena luonnontuotteena eri louhosten marmoreiden ominaisuudet ovat yksilöllisiä ja vaihtelua on myös louhosten sisällä. Marmorilaattojen käyristyminen julkisivuissa on ilmiö, jota on esiintynyt laajasti eri ilmasto-olosuhteissa, mutta toisaalta tiedetään myös joitakin kunnossa säilyneitä julkisivuja. Aiemmin marmorin huononemiseen vaikuttavia tekijöitä ei ole pystytty yksilöimään ja ennakoimaan, mutta 2000-luvulla marmorin vaurioitumisen syiden tutkimukseen on panostettu ympäri maailmaa merkittävästi viime aikoihin asti.

Finlandia-talon perusparannusta varten KYMP on yhteistyössä kansainvälisten johtavien marmoriasiantuntijoiden kanssa laajasti selvittänyt ja kartoittanut marmoreita, jotka soveltuvat ulkonäöltään kohteeseen ja joiden kestävyydestä on entuudestaan näyttöä. Kartoituksen perusteella ovat KYMP, pääsuunnittelija, Museovirasto ja Alvar Aalto-säätiö valinneet kohteeseen soveltuviksi arvioiduista viisi eri marmoria tarkempiin syventäviin tutkimuksiin. Jatkotutkimuksissa on selvitetty, voivatko marmorit toteuttaa 50 vuoden käyttöikäodotteen. Marmorien tekniset ominaisuudet on tutkittu marmoreille ja luonnonkiville tarkoitetuilla laboratoriotesteillä, jotka on suorittanut puolueeton akkreditoitu tutkimuslaitos. Lisäksi marmoreista on selvitetty louhoskäynneillä marmorin saatavuus ja laatu, tuotannon laadunhallinta ja ympäristönäkökulmat sekä jäljitettävissä olevat toteutuneet vertailukohteet. Tutkimusten ja louhosselvitysten tulokset sekä asiantuntija-arvio ja vertailu niistä johtopäätöksineen on esitetty raportissa ”Quality Assurance Program for Finlandia Hall´s Facade”. Laboratoriotestien tuloksista saatuja tietoja marmoreiden kestävyydestä on varmennettu toteuttamalla kenttäkoe Finlandia-talon katolla, kestoltaan noin 1,5 – 2 vuotta. Kaikkien em. tutkimusten aineistot muiden selvitysten ohella ovat olleet Julkisivumateriaalin määrittelyn suunnitelman (1.6.2020) lähtötietoina.

Hankkeessa marmoreiden pitkäaikaiskestävyyden määrityksen lähtökohtana on ollut eurooppalainen menetelmästandardi SFS-EN 16306 ”Natural stone test methods. Determination of resistance of marble to tehrmal and moisture cycles” joka on tarkoitettu erityisesti marmorin kestävyyden arvioimiseen julkisivuverhoilun näkökulmasta ja otettu käyttöön 2013. Standardissa määritetään testimenetelmät ja vähimmäisarvot testituloksille, jotka ovat edellytys marmorin kestävyydelle julkisivukäytössä. Muualla maailmassa on ehditty toteuttaa vain muutama yksilöllinen kohde hyödyntäen standardia EN 16306 ja hyvin säilyvyystuloksin. Koska ko. standardi on melko uusi, ei vielä ole laajamittaisia pitkäkestoisia kokemuksia menetelmää soveltaen valittujen julkisivumarmorien käyttäytymisestä. Tämän takia KYMP on päättänyt, että marmoreiden käyttökelpoisuutta Finlandia-taloon on arvioitava usean tekniseen laatuun vaikuttavan tekijän perusteella.

Hankinnan valintaperusteet

Kokonaisarvioinnin perusteella Finlandia-talon julkisivulaatoitus on 11.6.2020 päätetty uusia italialaisella valkoisella Lasa Bianco Novulato-marmorilla, koska se on rakennussuojelumääräysten mukaista ja sen käyttöikäodote on 50 vuotta. Museoviraston puoltavan lausunnon 2.6.2020 MV/23/05.01.02/2020 mukaan Lasan marmori on värisävyltään ja kuvioinniltaan alkuperäistä vastaavaa. Lasan marmorin odotettavissa oleva käyttöikä on laboratoriotutkimusten tuloksiin ja säilyneiden kohteiden näyttöön perustuvan asiantuntija-arvion mukaan vähintään 50 vuotta (”QAP for Finlandia Hall`s Facade”). Finlandia-talon katolla järjestetyn kenttäkokeen tulokset vahvistavat arvion. Laboratoriotesteissä ja koeseinässä käyristymisilmiö Lasan marmorilla on ollut hyvin vähäinen ja selvästi muita tutkittuja marmoreita pienempi. Lasan tuotannon laadunhallintajärjestelmä on arvioitu tutkituista marmoreista luotettavimmiksi, koska Lasan tuotantoketju käsittää sekä louhinnan että laattojen valmistuksen, mikä mahdollistaa katkeamattoman laadunvalvonnan järjestämisen tuotannossa ja varmistaa materiaalin täyden jäljitettävyyden louhokselta Finlandia-talon seinälle. Lasan marmorin pitkäaikaiskestävyydestä on näyttöä toteutuneiden yli 20 vuotta säilyneiden vertailukohteiden julkisivuissa, joiden materiaalin alkuperä voidaan jäljittää Lasan louhokselle. Lasan tuottamilla marmorilaatoilla on CE-merkintä ulkoverhouskäyttöön (EN 1469).

Hankinnan peruste

Hankintalain 40 § 2 mom. 2 kohdan mukaan suorahankinta on mahdollinen, jos teknisestä tai yksinoikeuden suojaamiseen liittyvästä syystä vain yksi tietty toimittaja voi toteuttaa hankinnan. Lisäedellytyksenä on, että järkeviä vaihtoehtoisia tai korvaavia ratkaisuja ei ole eikä kilpailun puuttuminen johdu hankinnan ehtojen keinotekoisesta kaventamisesta. Finlandia-talon julkisivun marmorilaatat hankitaan teknisiin syihin perustuen suorahankintana, koska kohteeseen kartoitetuista ja perusteellisesti tutkituista marmorivaihtoehdoista vain Lasan Bianco Novulato marmori täyttää kaikki hankittavalle tuotteelle asetetut tekniset ja rakennussuojelulliset vaatimukset ja vain kyseisestä marmorista on tiedossa yli 20 vuotta kunnossa olevat julkisivukohteet, jotka ovat alkuperältään jäljitettävissä.

Teknisten laatuvaatimusten varmistaminen hankinta- ja toteutusmenettelyissä

Julkisivumateriaalia koskevassa päätöksessä edellytetään, että materiaalin teknisten laatuvaatimusten toteutuminen varmistetaan hankinta- ja toteutusmenettelyissä. Marmorilaattojen hankintaa varten on laadittu tuotannon ja toteutuksen kaikki vaiheet kattava laadunvarmistusohjelma, jossa on asetettu vaatimukset marmorin teknisten ominaisuuksien arvoille, jotka ovat olennaisia vähintään 50 vuoden käyttöiän toteutumisen kannalta. Laadunvarmistusohjelman noudattaminen ja vaatimusarvojen täyttyminen asetetaan hankinnan ehdoiksi.

Ennen hankintaa esisopimusvaiheessa on laadunvarmistusohjelman mukaan tullut varmistaa, että toimittajan Finlandia-taloon louhittavaksi osoittama kiviaines täyttää sille asetetut laatuvaatimukset. Marmoritoimittajan on edellytetty esittävän hyväksyttävät tulokset laadunvarmistusohjelmassa määritellyistä ennakkotesteistä, mikä on yksi ennakkoehdoista varsinaiselle hankintasopimukselle. Lasan marmorille on suoritettu puolueettomassa akkreditoidussa tutkimuslaitoksessa laadunvarmistusohjelman mukaiset ennakkotestit 10/2020 - 01/2021. Lausunnon 1.6.2021 mukaan ennakkokokeiden tulokset täyttävät hankinnan ehdoksi asetetut vaatimusarvot.

Marmorin teknisen laadun varmistaminen jatkuu läpi tuotannon ja toteutuksen sekä valmistumisen jälkeen. Toteutuksen eri vaiheissa tekevät sekä toimittaja että KYMP laadunvarmistusohjelmassa määriteltyjä kokeita marmorille ja laatoille sekä tuotannossa että työmaalla. Valmistumisen jälkeisenä takuuaikana teknisen laadun säilymistä valvotaan julkisivulle suoritettavilla mittauksilla. Laadunvarmistumisohjelmassa on asetettu eri vaiheiden testituloksille vaatimusarvot, joiden täyttyminen on kytketty toimituksen sitoviin maksuehtoihin.

Hankintasopimus

Hankintasopimus ja laadunvarmistusohjelma on valmisteltu kaupunkiympäristön toimialan ja toimittajan välisissä neuvotteluissa, joissa on käsitelty ja täsmennetty muun muassa toimitusta edeltävää ja toimituksen aikana noudatettavaa laadunvarmistusohjelmaa ja hankinnan kaupallisia ehtoja perustuen toimittajan tarjoukseen. Toimittajan tarjous perustuu kohteen julkisivulaattojen toimituksesta esitettyyn hintatietopyyntöön sisältäen laatuvaatimukset ja esityksen laadunvarmistusohjelmasta tuotannon ja toteutuksen eri vaiheisiin ja valmistumisen jälkeiselle takuuajalle. Laadunvarmistusohjelman vaatimusarvot, joita 50 vuoden käyttöikä edellyttää materiaalilta, on asetettu perustuen hanketta varten teetettyjen tutkimusten tuloksiin ja eurooppalaisiin standardeihin, jotka koskevat julkisivulaattoina käytettävää marmoria ja luonnonkiviä. Laadunvarmistusohjelma on kehitetty yhteistyössä asiantuntijoiden, toimittajan ja KYMPin kanssa ja hankkeen edetessä sitä päivitetään ja tarkennetaan tarvittaessa. Hyväksyttävät tulokset eri vaiheiden laadunvarmistuskokeista on kytketty hankinnan sitoviin ehtoihin.

Ennen hankintaa sopimusosapuolten välillä on voimassa esisopimus, jonka aikana on selvitetty, että toimittajan kohteeseen louhittavaksi varaama kiviaines täyttää tilaajan laatuvaatimukset. Ehtona varsinaisen hankintasopimuksen tekemiselle on kaikkien esisopimuksessa määriteltyjen ennakkoehtojen täyttyminen, jotka koskevat lainvoimaisia päätöksiä julkisivun materiaalista, sen suorahankinnasta ja perusparannuksen rakentamisesta, hyväksyttäviä tuloksia ennakkotesteistä ja tilaajavastuulain mukaisten selvitysten toimittamista.

Kustannukset

Hankinnan kokonaishinta on enintään 5 255 310,65 euroa (alv 0%) ja se koostuu julkisivun marmorilaattojen toimituksesta ja tuotannossa suoritettavista laadunvarmistuskokeista. Hankinnan lopullinen hinta muodostuu toteutuneiden kustannusten perusteella, jotka lasketaan toimitettujen laattojen ja suoritettujen laadunvarmistuskokeiden määrien ja niille hankintasopimuksessa määriteltyjen yksikköhintojen perusteella.

Koko hankkeen urakkavaiheen kokonaiskustannukset (UKA 17.5.2021) ovat kustannustasossa huhtikuu 2021 arvonlisäverottomina yhteensä 121 812 030 euroa, joka on sama kuin indeksikorjatun hankesuunnitelman enimmäishinta. Julkisivulaattojen hankinnan kustannukset sisältyvät urakkavaiheen kustannusarvioon (UKA 17.5.2021).

Toimivalta

Teknisen johtajan oikeus tehdä hankintapäätös perustuu kaupunkiympäristölautakunnan päätökseen hankintavaltuuksista kaupunkiympäristön toimialalla 11.5.2021 § 248, jonka mukaisesti teknisellä johtajalla on hankintavaltuudet hyväksytyn hankesuunnitelman arvoon asti. Tekninen johtaja on näin ollen toimivaltainen päättämään hankinnasta.

Päätös tullut nähtäväksi 30.06.2021

MUUTOKSENHAKU HANKINTAPÄÄTÖKSEEN

Pöytäkirjan 146 § (Kohdasta A).

Tähän päätökseen tyytymätön asianosainen voi hakea päätökseen muutosta vaatimalla hankintaoikaisua tai tekemällä valituksen markkinaoikeudelle taikka molemmat.

OHJEET HANKINTAOIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Oikaisuvaatimusaika

Asianosaisen on esitettävä vaatimus 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintayksikön päätöksestä tai muusta ratkaisusta.

Muutoksenhaku markkinaoikeuteen ei estä vaatimasta hankintaoikaisua.

Mikäli päätös on lähetetty tiedoksi käyttäen ehdokkaan tai tarjoajan hankintayksikölle ilmoittamaa sähköistä yhteystietoa, katsotaan vastaanottajan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jolloin sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä.

Mikäli päätös on lähetetty tiedoksi tavallisena kirjeenä, ehdokkaan tai tarjoajan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemäntenä päivänä kirjeen lähettämisestä, jollei ehdokas tai tarjoaja näytä tiedoksiannon tapahtuneen myöhemmin.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolta hankintaoikaisua vaaditaan, on Helsingin
kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Hankintaoikaisuvaatimus pannaan vireille kirjallisesti ilmoittamalla

  • hankintayksikön päätös tai muu ratkaisu, johon hankintaoikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä tai muuta ratkaisua halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä tai muuta ratkaisua halutaan oikaistavaksi.

Sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on mainittava oikaisua vaativan nimi sekä tarvittavat yhteystiedot asian hoitamiseksi. Jos oikaisua vaativan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos oikaisuvaatimuksen laatijana on joku muu henkilö, oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava myös tämän nimi sekä tarvittavat yhteystiedot.

Oikaisuvaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin oikaisua vaativa haluaa vedota vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

VALITUSOSOITUS MARKKINAOIKEUDELLE
Valitusaika

Valitus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Mikäli päätös on lähetetty tiedoksi käyttäen ehdokkaan tai tarjoajan hankintayksikölle ilmoittamaa sähköistä yhteystietoa, katsotaan vastaanottajan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jolloin sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä.

Mikäli päätös on lähetetty tiedoksi tavallisena kirjeenä, ehdokkaan tai tarjoajan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemäntenä päivänä kirjeen lähettämisestä, jollei ehdokas tai tarjoaja näytä tiedoksiannon tapahtuneen myöhemmin.

Hankintaoikaisun vireilletulo ei vaikuta siihen määräaikaan, jonka kuluessa asianosaisella on oikeus hakea muutosta valittamalla markkinaoikeudelle.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään markkinaoikeudelle.

Markkinaoikeuden asiointiosoite on seuraava:

Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Sähköpostiosoite:
markkinaoikeus@oikeus.fi
Faksinumero:
029 56 43314
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 43300

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Ilmoitus valituksen tekemisestä hankintayksikölle

Valittajan tai hänen edustajansa on ilmoitettava kirjallisesti hankintayksikölle asian saattamisesta markkinaoikeuden käsiteltäväksi. Ilmoitus on toimitettava viimeistään silloin, kun hankintaa koskeva valitus toimitetaan markkinaoikeudelle.

Ilmoitus on tehtävä osoitteeseen:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Odotusaika

EU-kynnysarvot ylittävien hankintojen osalta hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun ehdokas tai tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Pöytäkirjan 146 § (Kohdasta B).

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Lisätietojen antaja

Merja Ikonen, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 22010

merja.ikonen@hel.fi

Erkki Huitti, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 31866

erkki.huitti@hel.fi

Päättäjä

Sari Hilden
vs. tekninen johtaja

Liitteet (pdf)

1. 1 Urakkavaiheen kustannusarvio 17.5.2021
2. 2 Tarjous
3. 3 Hankintasopimusluonnos
4. 4 Laatuvaatimukset ja laadunvarmistusohjelma
5. 5 Laadunvarmistuksen ennakkokokeet raportti
6. 6 Lausunto laadunvarmistuksen ennakkokokeista
7. 7 Laadulliset tutkimukset ja referenssiselvitykset

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.