Opetussuunnitelman muutos, Brändö lågstadieskola
Ändring av läroplanen för Brändö lågstadieskola
Beslut
Direktören för den svenska servicehelheten beslutade godkänna läroplansförändringen i enlighet med direktionens förslag.
Beslutsmotivering
Direktionen för Brändö lågstadieskola har i samband med sitt möte 8.6.2021 (§7) behandlat, och för sin del godkänt, en ändring i skolans läroplan. Eftersom beslutanderätten gällande ändringar av läroplanen för enskilda skolor ligger hos direktören för den svenska servicehelheten, sände direktionen ändringen vidare för direktörens godkännande.
Läroplansändringen gäller skolans valbara kurser, och föreslås träda i kraft 1.8.2021. Syftet är att på denna punkt förenhetliga läroplanerna för de svenska skolorna i Helsingfors. Genom ändringen får skolorna i östra området en identisk läroplanstext gällande valbara kurser, och eleverna säkras därmed en mer enhetlig kunskaps- och erfarenhetsbakgrund inför de fortsatta studierna i områdets enhetliga grundskola. Ändringen har delvis en bakgrund i att Brändö vid tidpunkten för den senaste läroplansreformen var en del av södra området, men numera tillhör det östra. Omnämnandet av det södra området korrigeras i samband med denna ändring.
Nedan den nuvarande läroplanstexten, och under den, den nya ersättande texten.
I det södra området erbjuds fördjupade valfria lärokurser inom ämnet modersmål och litteratur. Årsveckotimmarna fördelas 1 åvh/åk i årskurs 4-6. Undervisningen kan förverkligas som temahelheter, perioder eller veckovis.
Utbudet kan variera i de enskilda skolorna. Stoffet fastställs årligen i skolans verksamhetsplan. Bedömningen ingår i bedömningskriterierna för ämnet modersmål och litteratur.
Fördjupade valfria lärokurser:
– Drama
– Muntlig kommunikation
– Läsning
– Forskning
– Skrivning
– Språkkännedom
– Media
Principerna för hur valfriheten förverkligas varierar mellan de olika skolorna. Skolan erbjuder flera alternativ varav eleverna väljer ett visst antal lärokurser. Den enskilda skolan preciserar förverkligandet av de valfria ämnena i sin verksamhetsplan.
I skolans verksamhetsplan fastställs i vilken årkurs och i vilken omfattning de valfria ämnena erbjuds. De valfria kurserna kan förverkligas årskursvis eller åldersblandat. Innehållet i de valfria ämnena varierar skolvis. Digitala hjälpmedel kan användas i samtliga kurser. Externa inlärningsmiljöer och experter används i mån av möjlighet.
Kompetenserna sammanfaller med de mångsidiga kompetenserna för ämnet modersmål och litteratur i åk 4-6.
Den nya text som ersätter den ovan:
Brändö lågstadieskola erbjuder minst tre valbara kurser varav eleverna i åk 4-6 väljer två per läsår. Valet görs för ett läsår i taget. Möjlighet finns att välja samma kurs igen.
Kurserna har olika teman som tar utgångspunkt i t.ex. närmiljön, eleven själv eller språk och kultur. Innehållet i kurserna byggs upp i samråd med eleverna och utformas i enighet med den personalresurs som finns. Målen och kriterierna för godkänd kurs läggs upp med eleverna i början av kursen och utvärderas tillsammans med dem.
Utvärderingen av innehållet ger riktlinjer om hur nästa års kurs byggs upp.
Kurserna bedöms som godkända eller icke godkända.
Kurserna utgör sammanlagt en årsveckotimme i årskurserna 4-6. Kursinnehållet förverkligas som elevcentrerad, helhetsskapande undervisning i samverkan med olika lärare. Samarbete med olika instanser gynnas.
Päätös tullut nähtäväksi 30.06.2021
Anvisningar om hur man begär omprövning
Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.
Rätt att begära omprövning
Omprövning får begäras
- av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras
Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.
Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.
Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.
Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.
Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.
Omprövningsmyndighet
Omprövning begärs hos Helsingfors stads fostrans- och utbildningsnämnd.
Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:
E-postadress: | |
Postadress: | PB10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Faxnummer: | (09) 655 783 |
Besöksadress: | Helsingfors stads registratorskontor |
Norra esplanaden 11-13 | |
Telefonnummer: | (09) 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.
Formen för och innehållet i begäran om omprövning
Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I begäran om omprövning ska uppges
- det beslut som begäran om omprövning gäller
- hurdan omprövning som begärs
- på vilka grunder omprövning begärs
- vem som begär omprövning
- på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
- kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll
Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor
Lisätietojen antaja
Niclas Rönnholm, chef för den grundläggande utbildningen, telefon: 09 310 86219