Oppilaaksiottoalueen muutos, Porolahden, Puotilan, Roihuvuoren ja Vartiokylän alue

HEL 2021-009686
Asialla on uudempia käsittelyjä
8. / 37 §

Puotilan ala-asteen koulun, Porolahden peruskoulun, Roihuvuoren ala-asteen koulun ja Vartiokylän yläasteen koulun oppilaaksiottoalueiden muutos 1.8.2022 alkaen

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti, että Porolahden peruskoulun, Puotilan ala-asteen koulun, Roihuvuoren ala-asteen koulun ja Vartiokylän yläasteen koulun uudet oppilaaksiottoalueet 1.8.2022 alkaen ovat seuraavat:

Puotilan ala-asteen koulun ja Roihuvuoren ala-asteen koulun 1-6 -luokkien oppilaaksiottoalueiden välinen raja sekä Porolahden peruskoulun ja Vartiokylän yläasteen koulun 7-9 -luokkien oppilaaksiottoalueiden välinen raja kulkee Strömsinlahdenpuiston itäistä reunaa Tulisuontien yli Marjaniemen siirtolapuutarhan eteläreunaan saakka. Tässä kohdassa oppilaaksiottoalueen raja kohtaa Itäkeskuksen peruskoulun oppilaaksiottoalueen rajan. Oppilaaksiottoalueen rajat pysyvät muilta osin ennallaan.

Roihuvuoren ala-asteen koulun Sinivuokonpolku 9 toimipiste siirtyy 1.8.2022 alkaen Puotilan ala-asteen koulun toimipisteeksi. Sinivuokonpolku 9 toimipisteessä opiskelevat oppilaat siirtyvät tällöin Puotilan ala-asteen koulun oppilaiksi.

Liitteen 1 kartassa on kuvattu muutettavat oppilaaksiottorajat.

Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti, että niillä Roihuvuoren ala-asteen koulussa lukuvuonna 2021-2022 vuosiluokilla 3-6 opiskelevilla oppilailla, jotka asuvat muutoksen kohteena olevalla oppilaaksiottoalueella, on oikeus hakeutua ja päästä seitsemännelle vuosiluokalle Porolahden peruskouluun toissijaisella oppilaaksiotolla riippumatta siitä ylittyykö koulun seitsemännen vuosiluokan enimmäisoppilasmäärä

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Esitetyllä muutoksella toteutetaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätöstä (3.3.2020 § 37) suomenkielisen varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen palveluverkkosuunnittelun periaatteista 1.8.2020 alkaen. Päätöksen mukaan suomenkielinen varhaiskasvatus, esiopetus ja perusopetus jakaantuvat seitsemään yhteiseen alueeseen, jotka perustuvat pääosin kaupungin suurpiirijakoon (Itäinen ja Östersundomin suupiiri muodostavat yhden alueen). Lisäksi palveluverkkosuunnittelussa suomenkielisen varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja perusopetuksen palveluja tarkastellaan ko. suurpiiritasolla siten, että lapsen opinpolku varhaiskasvatuksesta perusopetukseen on sujuva.

Roihuvuoren ala-asteen koulun (luokat 1−6) ja Porolahden peruskoulun (luokat 7−9) nykyiset oppilaaksiottoalueet ulottuvat kahteen eri suurpiiriin, kaakkoiseen ja itäiseen. Lapsen opinpolku varhaiskasvatuksesta perusopetukseen ei ole alueella yhteneväinen.

Ehdotuksessa esitetään tähän muutosta siten, että Roihuvuoren ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueen itäiseen suurpiiriin kuuluva osa siirretään osaksi Puotilan ala-asteen koulun oppilaaksiottoaluetta. Samalla Roihuvuoren ala-asteen koulun Sinivuokonpolun toimipiste siirtyy Puotilan ala-asteen koulun toimipisteeksi.

Porolahden peruskoulun 7-9 luokkien oppilaaksiottoalueen itäiseen suurpiiriin kuuluva osa siirretään osaksi Vartiokylän yläasteen koulun oppilaaksiottoaluetta.

Ehdotetut oppilaaksittoalueiden muutokset eivät koske niitä oppilaita, jotka asuvat Roihuvuoren ja Porolahden koulujen oppilaaksiottoalueen kaakkoiseen suurpiiriin kuuluvalla osalla.

Puotilan ala-asteen koulun ja Vartiokylän yläasteen koulun nykyisiä oppilaaksiottoalueita ehdotetaan laajennettavan. Nykyisillä oppilaaksiottoalueilla asuvien oppilaiden lähikoulu säilyy ennallaan.

Oppilaaksiottoalueen muutos tulee voimaan 1.8.2022 alkaen. Lukuvuonna 2022-2023 1., 2. ja 7. vuosiluokan oppilaat opiskelevat uusien oppilaaksiottoaluerajojen mukaisissa kouluissa.

Roihuvuoren ala-asteen koulun Sinivuokonpolun toimipisteessä aloittaneet lukuvuonna 2022-2023 toisella luokalla olevat oppilaat jatkavat opiskelua Puotilan ala-asteelle osoitteessa Klaavuntie 17. He voivat halutessaan jatkaa Roihuvuoren ala-asteen koulun oppilaina, mutta tällöin he siirtyvät opiskelemaan Roihuvuoren ala-asteen kouluun osoitteeseen Vuorenpeikontie 7.

Lukuvuodesta 2022-2023 muutetuilla oppilaaksiottoalueilla asuvat Roihuvuoren ala-asteen koulussa aloittaneet 3-6 -luokkien oppilaat voivat käydä koulunsa loppuun Roihuvuoren ala-asteella ja voivat jatkaa toissijaisen oppilaaksioton kautta Porolahden peruskoulussa riippumatta siitä ylittyykö koulun 7. vuosiluokan enimmäisoppilasmäärä.

Porolahden peruskoulussa aloittaneet 8-9 -luokkien oppilaat voivat käydä koulunsa loppuun Porolahden peruskoulussa. Oppilaat voivat halutessaan siirtyä uusien rajojen mukaisiin kouluihin, Puotilan ala-asteen kouluun tai Vartiokylän yläasteen kouluun. Tämä tulee tehdä heti 1.8.2022 alkavan lukuvuoden alussa. Tieto siirtymisestä pitää ilmoittaa molempien koulujen rehtoreille viimeistään 31.3.2022 mennessä.

Alueen palveluverkko

Puotilan ala-asteen koululle valmistuu elokuussa 2022 uusi koulurakennus 530 oppilaalle. Koulun oppilasmäärä on 399 (20.9.2020). Nykyisellä Roihuvuoren ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueella osoitteessa, Sinivuokonpolku 9, valmistuu vuoden 2021 lopussa uudisrakennus perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen käyttöön. Tilaa rakennuksessa on 100:lle perusopetuksen oppilaalle. Oppilaaksiottoalueen muutoksen myötä Sinivuokonpolku 9 toimipaikka on Puotilan ala-asteen koulun toinen toimipaikka. Tällöin Puotilan ala-asteen koulun rakennuksissa on tilaa yhteensä noin 630 oppilaalle. Puotilan ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueella asui 7-12-vuotiaita vuonna 2020 noin 290. Oppilaaksiottoalueen muutoksen jälkeen koulun alueella ennustetaan asuvan 7-12-vuotiaita vuonna 2026 noin 585 ja vuonna 2031 noin 580.

Ennen kuin koulun oppilasmäärä on kasvanut tiloja vastaavaan määrään, tilat ovat tarvittaessa yhteiskäytössä Vartiokylän yläasteen koulun kanssa.

Vartiokylän yläasteen koulussa on 357 oppilasta (20.9.2020). Koulurakennuksessa on tilat vähintään 425 oppilaalle. Vartiokylän yläasteen koulun oppilaaksiottoalueella asui 13-15-vuotiaita vuonna 2020 noin 410. Oppilaaksiottoalueen muutoksen jälkeen koulun alueella ennustetaan asuvan 13-15-vuotiaita vuonna 2026 noin 590 ja vuonna 2031 noin 565.

Talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmassa vuosiksi 2021-2030 on Vartiokylän ala-asteen koulun korvaava-/uudisrakennus vuosille 2024 -2025. Rakennukseen on mitoitettu tilat noin 700 peruskoululaiselle. Suunnitelmana on Vartiokylän ala-asteen koulun laajentuminen yhtenäiseksi peruskouluksi uuden isomman rakennuksen valmistuttua. Tällöin Puotilan ala-asteen koulun ja Vartiokylän yläasteen koulun oppilaaksiottoalueiden rajoja on luonteva tarkastella uudestaan ja sovittaa oppilasmäärät käytettävissä olevien tilojen mukaiseksi.

Roihuvuoren ala-asteen koulun oppilasmäärä on 486 (20.9.2020). Koulun Vuorenpeikontien pysyvässä toimipaikassa on tilat vähintään 285 oppilaalle. Vuorenpeikontien koulurakennuksessa ja pihalla olevassa väliaikaisessa lisärakennuksessa on tilat kokonaisuudessa noin 435 oppilaalle. Oppilaaksiottoalueen muutoksen jälkeen koulun alueella ennustetaan asuvan 7-12-vuotiaita vuonna 2026 noin 330 ja vuonna 2031 noin 285.

Porolahden peruskoulu toimii neljässä toimipisteessä. Koulussa on oppilaita 953 (20.9.2020). Tällä hetkellä Porolahden peruskoulussa on tilat vähintään 1153 oppilaalle. Muutoksen jälkeen peruskoulun oppilaaksiottoalueella ennustetaan asuvan 7-15 vuotiaita vuonna 2026 noin 1050 ja vuonna 2031 noin 1020.

Lapsivaikutusten arviointi

Esitetyn muutoksen jälkeen alueella asuvien lasten opinpolku varhaiskasvatuksesta perusopetukseen on perheille ja oppijoille ehyempi, yhtenäinen ja ennakoitava. Varhaiskasvatuksessa solmitut kaverisuhteet säilyvät siirryttäessä kouluun.

Sinivuokonpolun toimipaikassa on perusopetus- ja varhaiskasvatuspalvelut. Koulupolku jatkuu 3. luokalle Puotilan ala-asteen kouluun. 3. vuosiluokasta alkaen oppilaiden koulurakennus muuttuu, kuten se muuttuu nykyisilläkin oppilaaksiottorajoilla. Marjaniemen ja Kauppakartanonkadun alueen lasten koulurakennus Sinivuokonpolulla on 1-2 –vuosiluokkien ajan sama kuin aikaisemminkin.

Roihuvuoren ala-asteen koulusta 7.-luokalle siirryttäessä Marjaniemen ja Kauppakartanon alueella asuvat oppilaat siirtyvät Vartiokylän yläasteelle ja Roihuvuoren ala-asteen kaakkoisella alueella asuvat oppilaat siirtyvät 7.-luokalle Porolahden peruskouluun.

Roihuvuoren ala-astella ja Porolahden peruskoulussa jo koulunsa aloittaneilla oppilailla on oikeus käydä kaikki kyseisen koulun luokka-asteet loppuun ao. koulussa.

Muutoksilla ei ole vaikutusta kielikylpyopetuksen koulupolkuun.

Saavutettavuustarkastelun perusteella koulumatkat lyhenevät pääosalla muutosta koskevalla alueella asuvilla oppilailla, kun siirrettävältä alueelta kuljetaan Puotilan ala-asteen kouluun, osoitteeseen Klaavuntie 17 tai Vartiokylän yläasteen kouluun, osoitteeseen Rusthollarintie 6.

Koulumatka Kauppakartanonkadun ja Marjaniemen alueelta Puotilan ala-asteelle ja Vartiokylän yläasteelle kulkee Meripellontien yli. Tie ylitetään valo-ohjatun suojatien kautta.

Oppilaaksiottoalueen muutoksen myötä oppilasmäärä ja käytettävissä olevat tilat vastaavat paremmin toisiaan alueen kouluissa. Suurpiirirajojen noudattaminen oppilaaksiottoalueissa on yhtenäinen tilastollisten rajojen kanssa ja parantaa palvelujen suunnittelua ja ennakointia.

Kuuleminen

Porolahden peruskoulun, Puotilan ala-asteen koulun, Roihuvuoren ala-asteen koulun, Vartiokylän yläasteen koulun johtokunnilta pyydettiin lausuntoa 13.9.2021 mennessä. Lausunnoissa koulujen johtokunnat pääosin puoltavat tehtyä esitystä. Kahdessa lausunnossa esitettiin siirtymän toteutus porrastetusti toisen vuosiluokan osalta. Johtokunnat olivat lausuntoa antaessaan kuullut koulunsa oppilaskuntaa.

Koulujen oppilaaksiottoaluetta ja toimipaikan muutosehdotusta on käsitelty Porolahden peruskoulun, Puotilan ala-asteen koulun, Roihuvuoren ala-asteen koulu ja Vartiokylän yläasteen koulun henkilöstön kanssa yhteistoiminnallisesti 25.8.2021

Asukkaille järjestettiin 31.8.2021 etäasukasilta. Tilaisuudessa oli 11 osallistujaa. Kerrokantasi –palvelussa oli mahdollisuus kommentoida ehdotusta 31.8.-13.9.2021. Palautteita oli yhteensä 17. Saaduissa palautteissa oltiin huolissaan koulumatkan pituudesta ja sen turvallisuudesta. Alla linkki kerrokantasi –palvelun kommentteihin:

Kerrokantasi -palvelu(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Päätösprosessi

Helsingin kaupungin koulujen palveluverkon tarkastelu pohjautuu koulutuspoliittisiin linjauksiin (kaupunginhallitus 30.3.2015 § 339) sekä Helsingin kaupunkistrategiaan 2017–2021.

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan jaostojen tehtävänä on oman kieliryhmänsä osalta päättää koulujen ja oppilaitosten toimipaikoista sekä perusopetuslain mukaisen opetuksen koulukohtaisesta järjestämisestä ja mitoituksesta (hallintosääntö 15 luku 2 §).

Sulje

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto 28.09.2021 § 25

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti yksimielisesti panna asian pöydälle.

Esittelijä
perusopetusjohtaja
Outi Salo
Lisätiedot

Mia Honkanen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 86227

mia.j.honkanen@hel.fi

Kati Aaltio, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 35140

katriina.aaltio@hel.fi

Taina Tervonen, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 83013

taina.tervonen@hel.fi
Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 04.02.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

perusopetusjohtaja
Outi Salo

Lisätietojen antaja

Mia Honkanen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 86227

mia.j.honkanen@hel.fi

Kati Aaltio, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 35140

katriina.aaltio@hel.fi

Taina Tervonen, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 83013

taina.tervonen@hel.fi