Oppilaaksiottoalueiden muutos, esiopetuksen oppilaaksiottoalueiden tarkistaminen

HEL 2021-009862
Asialla on uudempia käsittelyjä
8. / 29 §

Esiopetuksen oppilaaksiottoalueiden tarkistaminen ja voimaantulo 1.8.2022 alkaen

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti
esiopetuksen oppilaaksiottoalueet 1.8.2022 alkaen liitteen 1 mukaisesti.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Varhaiskasvatuslautakunta päätti 11/2016 esiopetuksen oppilaaksiottoalueet. Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan jaostojen tehtävänä on oman kieliryhmänsä osalta päättää oppilaaksioton perusteista tai hyväksyä perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää asiasta (15 luku 2 § 2 momentti 2 kohta).

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti 8.9.2020 (33 §) esiopetuksen oppilaaksiottamisen perusteet, joiden mukaisesti esiopetuspaikka osoitetaan kunnallisessa varhaiskasvatuksessa olevalle lapselle lapsen kotiosoitteen mukaiselta esiopetuksen oppilaaksiottoalueelta. Esiopetuspaikan osoittamisessa huomioidaan lapsen opinpolun jatkuminen esiopetuksesta perusopetukseen. Helsingissä jatketaan proaktiivista esiopetuspaikan tarjoamista, jolloin kunnallisessa varhaiskasvatuksessa olevan lapsen huoltajan ei tarvitse hakea esiopetukseen.

Yhdenmukaiset oppilaaksiottoalueet esi- ja perusopetuksessa varmistavat lapselle esiopetuspaikan, joka on mahdollisimman usein lähikoulun oppilaaksiottoalueella ja tukee lapsen opinpolun jatkumista kouluun. Esiopetuksen oppilaaksiotto toimintavuodelle 2022-2023 toteutetaan uusien esiopetuksen oppilaaksiottoalueiden mukaisesti. Esiopetuksen oppilaaksiottoalueista tiedotetaan kaupungin verkkosivuilla. Kunnallisessa varhaiskasvatuksessa olevan lapsen huoltaja saa tiedon päiväkodista tai perhepäivähoidosta.

Esiopetuksen oppilaaksiottoalueet 1.8.2022 alkaen

Eteläinen suurpiiri: Lauttasaaren, Kampin, Vironniemen, Suomenlinnan, Ruoholahden, Jätkäsaaren, Punavuoren ja Ullanlinnan esiopetuksen oppilaaksiottoalueet

Läntinen suurpiiri: Munkkiniemen, Reijolan, Konala-Pitäjänmäen, Kannelmäki-Kuninkaantammen, Haagan ja Malminkartanon esiopetuksen oppilaaksiottoalueet

Keskinen suurpiiri: Vanhakaupungin, Kallio-Alppiharju-Vallilan ja Pasilan esiopetuksen oppilaaksottoalueet

Pohjoinen suurpiiri: Länsi-Pakilan, Paloheinän, Itä-Pakilan, Maunulan, Torpparinmäen ja Oulunkylän esiopetuksen oppilaaksiottoalueet

Koillinen suurpiiri: Pukinmäen, Pihlajamäki-Pihlajiston, Latokartano-Viikin, Ylä-Malmin, Ala-Malmin, Jakomäen, , Tapanilan, Suutarilan, Vanhan Puistolan ja Tapulikaupungin esiopetuksen oppilaaksiottoalueet

Kaakkoinen suurpiiri: Laajasalon, Roihuvuori-Tammisalon, Herttoniemenrannan, Länsi-Herttoniemen, Kulosaaren ja Santahaminen esiopetuksen oppilaaksiottoalueet

Itäinen suurpiiri, Östersundomin suurpiiri: Vartiokylän, Vuosaaren, Östersundomin suurpiirin, Myllypuron ja Kivikko-Vesala-Kontula-Mellunmäen esiopetuksen oppilaaksiottoalueet

Tarkennetut esiopetuksen oppilaaksiottoalueet

Esiopetuksen oppilaaksiottoalueiden tarkistuksen tavoitteena on vähitellen yhdenmukaistaa alueita perusopetuksen oppilaaksiottoalueiden kanssa. Esiopetuspaikkojen riittävyys tulee varmistaa kaikille esiopetuksen oppilaaksiottoalueella asuville lapsille, joten jokaisen alueen yhdenmukaistaminen ei ole ollut vielä mahdollista. Tarkennukset koskevat alueita, joissa yhdenmukaistaminen perusopetuksen oppilaaksiottoalueiden rajojen kanssa on ollut mahdollista tehdä. Alueilla, joilla tarkennusta ei ole ollut tehty, rajat ovat jo yhdenmukaiset tai muutos ei ole ollut vielä mahdollinen. Yhden esiopetuksen oppilaaksiottoalueen sisällä voi toimia enemmän kuin yksi koulu.

Ruoholahden esiopetuksen oppilaaksiottoalue jaetaan Ruoholahden esiopetuksen oppilaaksiottoalueeksi ja Jätkäsaaren esiopetuksen oppilaaksiottoalueeksi.

Länsi-Pakila-Paloheinän esiopetuksen oppilaaksiottoalue jaetaan Paloheinän esiopetuksen oppilaaksiottoalueeksi ja Länsi-Pakilan esiopetuksen oppilaaksiottoalueeksi.

Ullanlinnan esiopetuksen oppilaaksiottoalue jaetaan Ullanlinnan esiopetuksen oppilaaksiottoalueeksi ja Punavuoren esiopetuksen oppilaaksiottoalueeksi.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti 18.5.2021 (§ 19) Pasilan peruskoulun ja Maunulan ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueita koskevan muutoksen. Pasilan ja Maunulan esiopetuksen oppilaaksiottoalueilla tehdään sama muutos.

Oulunkylän esiopetuksen oppilaaksiottoaluella Patolan alue liitetään esiopetuksen oppilaaksiottoalueeseen.

Pukinmäen esiopetuksen oppilaaksiottoalueesta liitetään Savelan alue osaksi Pihlajamäki-Pihlajiston esiopetuksen oppilaaksiottoaluetta.

Santahaminan esiopetuksen oppilaaksiottoalueeseen liitetään saaristoalue, joka on aikaisemmin kuulunut Vuosaaren esiopetuksen oppilaaksiottoalueeseen.

Roihuvuoren esiopetuksen oppilaaksiottoalueella muutetaan Strömsinlahdella puistoalueella kulkeva raja vastaamaan peruspiirin rajaa.

Kivikko-Vesala-Kontula-Mellunmäen esiopetuksen oppilaaksiottoalueella Tankomäenkujalla raja korjataan siten, että se ei kulje Tankomäenkuja 4 -kiinteistön läpi.

Lapsivaikutusten arviointi

Lapsen opinpolun jatkumo kulkee varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja sieltä alkuopetukseen. Esiopetusvuosi on lapselle tärkeä kielellisten ja matemaattisten valmiuksien kartuttamisessa, sosiaalisten taitojen harjoittelussa sekä itsetunnon vahvistumisessa. Samalla tutustutaan tulevaan kouluun ja tuleviin koulukavereihin. Helsingissä esiopetus ja alkuopetus laativat yhdessä oppimisen suunnitelman, jossa kuvataan yhteinen toiminta esiopetusvuoden aikana. Esiopetuksen ja perusopetuksen oppilaaksiottoalueiden yhtenäistämisen kautta yhteistyötä ja lasten yhdessä tekemistä voidaan entisestään vahvistaa.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 29.10.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

vs. varhaiskasvatusjohtaja
Ulla Lehtonen

Lisätietojen antaja

Henrietta Suomalainen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 22759

henrietta.suomalainen@hel.fi