Katusuunnitelma, Kamppi, Mechelininkatu välillä Pohjoinen Rautatiekatu - Hietaniemenkatu, numero 31432/1

HEL 2021-010174
Asialla on uudempia käsittelyjä
7. / 176 §

Mechelininkatu välillä Pohjoinen Rautatiekatu–Hietaniemenkatu, Pohjoinen Rautatienkatu ja Mechelininaukio välillä Mechelininkatu–kortteli 13414, tontti 14 katusuunnitelmien hyväksyminen, Kamppi, Etu-Töölö

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä seuraavat katusuunnitelmat:

  • Mechelininkatu välillä Pohjoinen Rautatiekatu−Hietaniemenkatu piirustus nro 31431/1
  • Pohjoinen Rautatiekatu ja Mechelininaukio välillä Mechelininkatu–kortteli 13414, tontti 14 piirustus nro 31432/1

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Lähtökohdat ja tavoitteet

Mechelininkatu on nykyinen vilkkaasti liikennöity pääkatu. Suunnittelualueen länsipuolella sijaitsee Hietaniemen hautausmaa ja itäpuolella asuin-, liike-, toimisto- ja opetustoimintaa palvelevia korttelialueita. Pohjoisen Rautatienkadun liittymäalueen kaakkoispuolelle rakentuu uusi Marian kasvuyrityskampusalue. Katu sijoittuu tiiviisti rakennettuun kaupunkiympäristöön.

Pohjoinen Rautatiekatu on olemassa oleva kokoojakatu, missä on paljon läpiajoliikennettä. Kadun pohjoispuolella on asuin-, liike-, toimisto- ja opetustoimintaa palvelevia korttelialueita. Eteläpuolella katu rajautuu liike-/asuinrakennukseen ja Mechelininaukioon. Katu sijoittuu tiiviisti rakennettuun kaupunkiympäristöön.

Suunnitellulla ratkaisulla katujakson pyörätiet muutetaan yksisuuntaisiksi liikennesuunnitelman nro 7014 (2.6.2021) mukaan. Katujen muutosten tavoitteena on parantaa liikenneturvallisuutta ja erityisesti kävelyn ja pyöräilyn edellytyksiä kaupungin asettamien tavoitteiden mukaisesti. Suunnitelmassa ajoradat ja pysäköintipaikat pysyvät pääosin nykyisellään.

Mechelininaukio on olemassa oleva aukio ja se sijaitsee asemakaavassa suojellun Marian sairaalarakennuksen edustalla. Aukiolta on näkymät länsipuolella olevaan Hietaniemen hautausmaan vanhoihin kappeli- sekä porttirakennuksiin. Pohjois- ja itäpuolen kortteleissa sijaitsee uudempaa rakennuskantaa. Tällä hetkellä aukio on katutyön jäljiltä sorapintainen. Mechelininaukion rakentamisen tavoitteena on muodostaa kaupunkikuvallisesti korkeatasoinen aukio arvotalon edustalle.

Lisäksi aukion suunnitelmassa otetaan huomioon pyöräliikenteen tarpeet liikennesuunnitelman nro 7014 mukaan.

Katusuunnitelmat perustuvat voimassa oleviin asemakaavoihin nro 12012 (hyväksytty 12.10.2011), nro 10002 (hyväksytty 29.11.1995) ja nro 9771 (hyväksytty 4.9.1992).

Suunnitelma

Mechelininkatu välillä Pohjoinen Rautatiekatu−Hietaniemenkatu suunnitelmapiirustus nro 31431/1 (liite 2)

Mechelininkatu on nykyinen katu. Suunnitellulla ratkaisulla katujakson pyörätiet muutetaan yksisuuntaisiksi ja liitetään Pohjoisen Rautatienkadun liittymän nykyiseen pyörätiehen pohjoispuolella ja uuteen pyörätiehen eteläpuolella. Mechelininkadun ylittävät pyörätienjatkeet poistuvat ja ne muutetaan pyöräkaistoiksi.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta nro 31431/1 (liite 1).

Pohjoinen Rautatiekatu ja Mechelininaukio välillä Mechelininkatu–kortteli 13414, tontti 14 suunnitelmapiirustus nro 31432/1 (liite 4)

Suunnitelmassa ajoradat ja pysäköintipaikat pysyvät pääosin nykyisellään. Vain joitakin yksityiskohtia tarkennetaan keskisaarekkeiden, Lapinlahdenkadun liittymän ja Mechelininkadun liittymän suojateiden kohdalla. Suunnitelman itäpäässä liitytään Pohjoisen Rautatiekadun ja Baanalle johtavan rampin nykyisiin yhdistettyihin jalankulku- ja pyöräteihin. Suunnitelman länsipäässä, Mechelininkadun liittymässä ja Mechelininaukiolla, jalankulku- ja pyörätiet liittyvät Mechelininkadun uusiin yksisuuntaisiin pyörätiejärjestelyihin. Mechelininaukiolle rakennetaan luonnonkivilaatoitus, puuistutukset, uusi valaistus, kalusteet ja porrasaskelmat, jotka muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta nro 31432/1 (liite 3).

Suunnitelmien koostepiirustus on esitetty liitteessä 5.

Kadut ja aukio sopivat asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttävät toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus

Katusuunnittelu on toteutettu ”Yhteinen kunnallistekninen työmaa” sopimuksen (7.3.2017) mukaisesti yhteistyössä sopimuksen osapuolten kanssa. Sopimuksen osapuolia ovat Helsingin kaupunki, Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymä (HSY), Helen Oy, Helen Sähköverkko Oy, Elisa Oyj, DNA Oyj, Telia Finland Oyj, Auris Kaasunjakelu Oy, Cinia Cloud Oy. Sopimuksen mukaisesti kukin sopimuksen allekirjoittanut osapuoli sitoutuu suunnittelun aikana määrittelemään omat johtotarpeensa kohteessa ja tekemään omaa suunnittelua samanaikaisesti hankkeen etenemisen kanssa. Suunnittelun tavoitteena on aikaansaada rakennushankekohtaiset yhteiset ristiriidattomat suunnitelma-asiakirjat ja selostukset.

Katusuunnitelmaluonnokset ovat olleet esillä Helsingin kaupungin verkkosivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat 21.4.-4.5.2021 välisenä aikana. Suunnitelmien nähtävillä olosta ilmoitettiin kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille, haltijoille ja kaupunginosayhdistykselle sekä lehti-ilmoituksella.

Asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon, joka on liitteenä 6.

Katusuunnitelmaehdotukset ovat olleet nähtävillä 29.9.−12.10.2021 välisen ajan. Suunnitelmien nähtävillä olosta ilmoitettiin kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille sekä kaupunginosayhdistykselle.

Suunnitelmista on jätetty kaksi muistutusta.

Muistutusten käsittely on liitteessä 7.

Muistutukset eivät aiheuta muutoksia laadittuihin katusuunnitelmiin. Mechelininkadun ylityksen jälkeen, kadun länsireunalla pyöräilijöiden käännöstä eteläsuuntaan tarkastellaan loivennettavaksi mahdollisuuksien mukaan rakennussuunnitelmavaiheessa. Käännöstä loivennettiin hieman jo esilläolon jälkeen.

Kustannukset ja aikataulu

Katusuunnitelmien rakennuskustannukset ovat yhteensä noin 1 074 000 euroa, 63 euroa/m² (alv. 0 %). Kustannukset jakautuvat kaduittain seuraavasti:

 

  yht. euroa (alv. 0 %) euroa/m² (alv. 0 %)
Mechelininkatu 192 000 18
Mechelininaukio 741 000 490
Pohjoinen Rautatiekatu 141 000 27

 

Katujen ja aukion vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 86 200 euroa (alv. 0 %). Mechelininkadun ylläpitokustannukset eivät muutu nykyisestä. Pohjoisen Rautatiekadun ja Mechelininaukion ylläpitokustannukset kasvavat nykyisestä yhteensä 12 900 euroa (alv. 0 %).

Kadun rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta alustavasti vuonna 2026.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 01 01 Uudisrakentaminen.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 85 §, 62 §

Maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.

Sulje

Kaupunkiympäristölautakunta 15.03.2022 § 158

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 05.04.2022

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Sörnäistenkatu 1
 
00580 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Sörnäistenkatu 1
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Lisätietojen antaja

Petra Rantalainen, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 39795

petra.rantalainen@hel.fi