Turvakielto-oikeuksien myöntäminen ja turvakieltoyhdyshenkilöt Helsingin työllisyyden kuntakokeilussa, kaupunginkanslia
Turvakielto-oikeuksien myöntäminen ja turvakieltoyhdyshenkilöt Helsingin työllisyyden kuntakokeilussa
Päätös
Maahanmuutto- ja työllisyysasioiden johtaja päätti
1. Nimetä tämän päätöksen liitteenä (liite 1) olevat Helsingin kaupungin johdon ja valvonnan alaisena olevat henkilöstön jäsenet turvakieltoyhdyshenkilöiksi; sekä
2. Vahvistaa turvakieltoyhdyshenkilöiden nimeämisessä 1.11.2021 lähtien noudatettavan menettelytavan, jonka mukaisesti 1.11.2021 lähtien nimettäville uusille turvakieltoyhdyshenkilöille tulee tehdä suppea turvallisuusselvitys.
Päätöksen perustelut
Helsingin kaupunki (kokeilualueen kunta) vastaa 1.3.2021–30.6.2023 järjestettävässä työllisyyden kuntakokeilussa julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden järjestämisestä työ- ja elinkeinotoimiston asemesta työllisyyden edistämisen kuntakokeilusta annetun laissa (1269/2020, kokeilulaki) tarkemmin määritellyssä laajuudessa. Kokeilulailla siirrettyihin tehtäviin kuuluu yhtenä olennaisimpana yksittäisenä tehtäväkokonaisuutena kuntakokeiluasiakkaiden asiakaspalveluprosessien hoitaminen. Osana kokeilualueelle siirtynyttä asiakaskuntaa on myös siirtynyt asiakkaita, joilla on voimassa oleva turvakielto.
Väestötietojärjestelmästä ja Digi- ja väestötietoviraston varmennepalveluista annetun lain (661/2009) 37 §:n mukaan viranomaisen on myös huolehdittava siitä, että turvakiellon kohteena olevia tietoja saavat käsitellä vain sellaiset henkilöt, joiden tehtäviin kyseisten tietojen käsittely välittömästi kuuluu. Digi- ja väestötietoviraston vahvistamien turvakiellon käytännesääntöjen (DVV/6880/2020, 28.1.2021) mukaan viranomainen saa antaa oikeuden turvakiellon alaisten tietojen käsittelyyn vain erikseen nimeämilleen, mahdollisimman harvoille työntekijöille, joiden tehtäviin kyseisten tietojen käsittely välittömästi ja välttämättä liittyy. Lisäksi edellä mainittuja tietoja käsittelevä viranomainen vastaa työntekijöidensä luotettavuudesta ja sen tulee toteuttaa esimerkiksi mahdollisesti tarvittavat henkilöstön turvallisuus- ja luotettavuustarkastukset. Turvakiellon alaisia tietoja saavan viranomaisen tulee myös pitää ajan tasaista luetteloa niistä henkilöistä, joilla on oikeus käsitellä turvakiellon alaisia tietoja viranomaisen tehtävissä.
Tällä viranhaltijapäätöksellä varmistetaan edellä mainitut hyvän tietojenkäsittelytavan mukaiset vaatimukset turvakiellon alaisten tietojen käsittelyssä Helsingin kaupungin työllisyyspalveluissa.
Toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 8 luvun 1 §:n 2 momentin 5 kohdan mukaan kaupunginhallitus päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan muu toimielin tai viranhaltija päättää työllisyyden edistämisen kuntakokeilusta annetun lain mukaisten tehtävien hoitamisesta, kokeilualueen kunnan päätöksestä tehdyn oikaisuvaatimuksen käsittelevästä viranomaisesta sekä kaupungin puhevallan käyttämisestä kokeilualueen kunnan päätöksiä koskevissa muutoksenhaku- ja laillisuusvalvonta-asioissa.
Kaupunginhallitus päätti (§ 131, 15.2.2021), että maahanmuutto- ja työllisyysasioiden johtaja päättää työllisyyden edistämisen kuntakokeilusta annetun lain mukaisten tehtävien hoitamisesta, mikäli toimivaltaa ei ole siirretty muulle toimielimelle, viranhaltijalle tai virkamiehelle.
Päätös tullut nähtäväksi 26.10.2021
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Johannes Hirvelä, kehittämispäällikkö, puhelin: 09 310 82535