Valtuustoaloite, lähetekäytäntöjen sujuvoittaminen nuorisopsykiatriseen arvioon pääsemiseksi
Valtuutettu Minja Koskelan aloite lähetekäytäntöjen sujuvoittamisesta nuorisopsykiatriseen arvioon pääsemiseksi
Päätös
Kaupunginvaltuusto katsoi aloitteen loppuun käsitellyksi.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Valtuutettu Minja Koskela ja 18 muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan lähetekäytäntöjen sujuvoittamista nuorisopsykiatriseen arvioon pääsemiseksi joko lääkärin tai psykologin lähetteellä.
Terveydenhuoltolain tulkinta aloitteessa ehdotetulla tavalla ei ole mahdollinen. Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä vastaa siitä, että kiireellisen ja lähetteeseen perustuvan hoidon tarpeen arviointi ja hoito järjestetään yhtenäisin lääketieteellisin perustein. Lääkärin tutkimukseen perustuva lähete tarvitaan, jotta henkilö voidaan ottaa sairaalaan kiireetöntä sairaanhoitoa varten. Lähetteeseen ei edellytetä sekä lääkärin että psykologin arviota. Sisäänottokriteerit ovat sosiaali- ja terveysministeriön kiireettömän hoidon perusteiden mukaisia.
Kaupunginhallitus tunnistaa, että aloitteessa esitetyn kaltaisia sekä muita lähetekäytäntöjä sujuvoittavia malleja on jo käytössä muualla Suomessa. Helsinki kehittää muualla käytössä olevia malleja (mm. Soite ja Forssa) tarkastellen sekä oman toimintansa tarkoituksenmukaisista lähtökohdista käsin omia lähetekäytäntöjään niin, että läheteprosessista koituisi mahdollisimman vähän byrokraattista kuormitusta palveluita tarvitseville nuorille ja heidän perheilleen. Helsinki tarkastelee myös mahdollisuutta kehittää Mieppien toimintaa siten, että Miepin psykologit voisivat ohjata nuoren suoraan lääkäriin, mikäli tarve lähetteelle ilmenee.
Asiasta on saatu sosiaali- ja terveystoimialan sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin lausunnot. Vastaus on lausuntojen mukainen.
Hallintosäännön 30 luvun 11 §:n 2 momentin mukaan kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi aloitteen, jonka on allekirjoittanut vähintään 15 valtuutettua.
Kaupunginhallitus 07.02.2022 § 106
Päätös
Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:
Kaupunginvaltuusto katsoo aloitteen loppuun käsitellyksi.
Käsittely
Minja Koskelan ensimmäinen vastaehdotus:
”Terveydenhuoltolain tulkinta aloitteessa ehdotetulla tavalla ei ole mahdollinen.”
Selkeytetään yllä oleva lause HUSin lausunnon ja kaupunginhallituksen vastaanottamien lisäselvitysten mukaisesti muotoon:
”HUS nuorisopsykiatria ei voi tulkita terveydenhuoltolakia Helsingin kohdalla eri tavalla kuin muut HUS-alueen kunnat.”
Kannattaja: Paavo Arhinmäki
Minja Koskelan toinen vastaehdotus:
Lisätään alla oleva teksti toisen kappaleen jälkeen omaksi kappaleekseen:
"Kaupunginhallitus tunnistaa, että aloitteessa esitetyn kaltaisia sekä muita lähetekäytäntöjä sujuvoittavia malleja on jo käytössä muualla Suomessa. Helsinki kehittää muualla käytössä olevia malleja (mm. Soite ja Forssa) tarkastellen sekä oman toimintansa tarkoituksenmukaisista lähtökohdista käsin omia lähetekäytäntöjään niin, että läheteprosessista koituisi mahdollisimman vähän byrokraattista kuormitusta palveluita tarvitseville nuorille ja heidän perheilleen. Helsinki tarkastelee myös mahdollisuutta kehittää Mieppien toimintaa siten, että Miepin psykologit voisivat ohjata nuoren suoraan lääkäriin, mikäli tarve lähetteelle ilmenee."
Kannattaja: Reetta Vanhanen
1 äänestys
JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Minja Koskelan ensimmäisen vastaehdotuksen mukaisesti muutettuna
Jaa-äänet: 6
Anniina Iskanius, Marcus Rantala, Sari Sarkomaa, Daniel Sazonov, Juhana Vartiainen, Maarit Vierunen
Ei-äänet: 3
Paavo Arhinmäki, Elisa Gebhard, Minja Koskela
Tyhjä: 6
Jussi Halla-aho, Johanna Nuorteva, Suvi Pulkkinen, Nasima Razmyar, Anni Sinnemäki, Reetta Vanhanen
Kaupunginhallitus hylkäsi Minja Koskelan ensimmäisen vastaehdotuksen äänin 6 - 3 (6 tyhjä)
2 äänestys
JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Minja Koskelan toisen vastaehdotuksen mukaisesti muutettuna
Jaa-äänet: 5
Anniina Iskanius, Sari Sarkomaa, Daniel Sazonov, Juhana Vartiainen, Maarit Vierunen
Ei-äänet: 9
Paavo Arhinmäki, Elisa Gebhard, Minja Koskela, Johanna Nuorteva, Suvi Pulkkinen, Marcus Rantala, Nasima Razmyar, Anni Sinnemäki, Reetta Vanhanen
Tyhjä: 1
Jussi Halla-aho
Kaupunginhallitus hyväksyi Minja Koskelan toisen vastaehdotuksen mukaisesti muutetun ehdotuksen äänin 5 - 9 (1 tyhjä)
Kaupunginhallitus hylkäsi Minja Koskelan ensimmäisen vastahdotuksen ja hyväksyi Minja Koskelan toisen vastahdotuksen mukaisesti muutetun ehdotuksen.
31.01.2022 Pöydälle
Esittelijä
Lisätiedot
Marja-Liisa Rautanen, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36184
Sosiaali- ja terveystoimiala 15.12.2021
Kaupunginvaltuutettu Minja Koskela ja 18 muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan, että nuorisopsykiatriseen arvioon pääsyä erikoissairaanhoitoon sujuvoitettaisiin siten, että lähetteen voisi tehdä lääkärin lisäksi myös psykologi ja että lähetettä varten ei jatkossa edellytettäisi useamman ammattilaisen arvioita, vaan joko lääkärin tai psykologin arvio riittäisi.
Aloitteen johdosta on saatu HUSin nuorisopsykiatrian linjajohtajan lausunto.
Terveydenhuoltolain 52 §:n 1. momentin mukaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä vastaa siitä, että sekä kiireellisen että lähetteeseen perustuvan hoidon tarpeen arviointi ja hoito järjestetään yhtenäisin lääketieteellisin tai hammaslääketieteellisin perustein. Henkilön ottaminen sairaalaan kiireetöntä sairaanhoitoa varten edellyttää lääkärin tai hammaslääkärin tutkimukseen perustuvaa lähetettä. HUS nuorisopsykiatria toteaa, ettei se voi lähteä tulkitsemaan terveydenhuoltolakia Helsingin kohdalla eri tavalla kuin muiden kuntien. Lisäksi lausunnossa todetaan, että lähetteeseen ei edellytetä sekä lääkärin että psykologin arviota. HUS noudattaa sisäänottokriteereissä STM:n kiireettömän hoidon perusteita.
Kuten aloitteessa tuodaan esille, on viime vuosina etenkin tyttöjen itseraportoidut ahdistus- ja masennusoireet lisääntyneet. Sen sijaan viitettä varsinaisten mielenterveydenhäiriöiden esiintyvyyden noususta ei ole. Vaikka selkeää näyttöä varsinaisten mielenterveyden häiriöiden noususta ei ole, on HUS nuorisopsykiatrialle saapuneiden lähetteiden määrä noussut 40 % viimeisen kymmenen vuoden aikana. Erikoissairaanhoitoon hyväksyttyjen lähetteiden määrä on noussut sen sijaan 13 %. Osa lähetteistä ei täytä HUS:in arvioimana erikoissairaanhoidon kriteerejä, joten ne on palautettu hoito-ohjeiden kanssa perusterveydenhuoltoon, johon lievien ja keskivaikeiden häiriöiden hoito ensisijaisesti kuuluu.
Lähetekäytännön muuttaminen aloitteen mukaiseksi voisi nopeuttaa lähetteen tekemistä, mutta koko hoitoprosessi ei merkittävästi nopeutuisi, koska se ei muuttaisi epäsuhtaa lähetemäärän ja nuorisopsykiatrisen kapasiteetin välillä ei muuttuisi.
Edellä mainituilla perusteilla sosiaali- ja terveystoimiala ei näe mahdolliseksi tai tarpeelliseksi nuorisopsykiatrisen lähetekäytännön muuttamista aloitteessa esitetyillä tavoilla.
Lisätiedot
Jukka Pellinen, hallintoylilääkäri, puhelin: 310 42305
Päätös tullut nähtäväksi 22.02.2022
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Marja-Liisa Rautanen, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36184