Opetuksen järjestäminen, Oulunkylän ala-aste, kielikylpyopetus, 1.8.2022 alkaen
Perusopetuksen ruotsin kielikylpyopetuksen tarjonnan laajentaminen 1.8.2022 alkaen
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti, että ruotsin kielen kielikylpyopetus aloitetaan Oulunkylän ala-asteen koulussa 1.8.2022 alkaen siten, että lukuvuonna 2022-2023 aloittaa kielikylpyopetus 1. luokalta ja opetus laajenee lukuvuosittain seuraaville vuosiluokille.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Helsingin kaupunkistrategiassa 2017-2021 on päätetty (kaupunginvaltuusto 27.9.2017, 321§), että ruotsin kielikylpyopetuksen tarjontaa lisätään. Uudessa kaupunkistrategian ehdotuksessa painotetaan, että Helsinki haluaa panostaa suomen ja ruotsin kielen oppimiseen varhaiskasvatuksessa ja että kaikilla lapsilla tulisi olla kielelliset valmiudet aloittaa koulu sujuvasti. Helsingin elävä ja näkyvä kaksikielisyys- suomi sekä ruotsi- on osa kaupungin luonnetta. Uusi strategiaesitys korostaa myös sujuvaa ja turvallista opinpolkua.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti 3.3.2020 (§ 37) suomenkielisen varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen palveluverkkosuunnittelun periaatteet. Näitä periaatteita ovat:
A. Suomenkielinen varhaiskasvatus, esiopetus ja perusopetus jakaantuvat seitsemään yhteiseen alueeseen, jotka perustuvat pääosin kaupungin suurpiirijakoon.
B. Palvelua ja palvelutarvetta tarkastellaan suurpiiritasolla siten, että lapsen opinpolku varhaiskasvatuksesta perusopetukseen on sujuva ja että lähipäiväkoti- ja lähikouluperiaate toteutuvat mahdollisimman hyvin.
C. Suomenkielisen varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen muodostamilla yhteisillä alueilla tavoitellaan tasapuolista palvelutarjontaa eri puolilla kaupunkia.
Kielikylpyyn hakeudutaan varhaiskasvatuksen aikana neljästä ikävuodesta alkaen. Kielikylpyyn ei ole soveltuvuuskokeita, vaan kielikylvyn varhaiskasvatuksessa aloittaneille taataan opinpolku perusopetuksen päättövaiheeseen asti. Päiväkotien ryhmät muodostetaan sen perusteella, mikä vastaanottavan koulun ryhmäkoko on.
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätöksellä 29.01.2019 (§4), Päiväkoti Veräjämäessä 1.8.2019 on alkanut uusi kielikylpyryhmä. Oulunkylän ala-asteen kielikylpyopetuksen aloittaminen takaa Päiväkoti Veräjämäen lapsille mahdollisuuden opiskella kielikylpyluokalla lähempänä kotia ja muodostaa jatkumon pohjoisen suurpiirin kielikylpypolulle. Helsingin kielikylpyopetusta tarjotaan jokaisessa suurpiirissä.
Koulujen johtokunnilta on pyydetty esitystä järjestää yksikössään ruotsin kielikylpyopetusta. Oulunkylän ala-asteen johtokunta esittää koulussa aloitettavaksi ruotsin kielikylpyopetus 1.8.2022 ensimmäiseltä luokalta alkaen.
Lapsivaikutusten arviointi
Kielikylpyopetuksen yksiköiden lisääminen lyhentää oppilaan kotimatkaa kielikylpyopetukseen ja varmistaa kielikylpyopetuksen jatkon lähempänä kotia. Oppilaiden mahdollisuus hakeutua kielikylpyopetukseen lisääntyy ja alueellinen tasa-arvo kielikylpyopetuksessa lisääntyy.
Kielikylpyopetuksessa saavutettu toiminnallinen kaksikielisyys molemmissa kotimaisissa kielissä. Opiskelu kahdella kielellä kehittää oppijan ajattelun taitoja ja tukee hänen kieli- ja kulttuuri-identiteettien kehittymistä.
Päätös tullut nähtäväksi 04.02.2022
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Ruth Palola, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 23444