Osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelma, yhteisen osan päivittäminen 2021, Stadin ammatti- ja aikuisopisto

HEL 2021-011681
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 111

Muutokset Stadin ammatti- ja aikuisopiston Osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelman yhteiseen osaan

Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Päätös

Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päätti hyväksyä Stadin ammatti- ja aikuisopiston osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelman yhteisen osan muutokset. Liitteenä ovat kooste muutoksista ja päivitetty osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelma.

Päätöksen perustelut

Osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelma on osa Stadin ammatti- ja aikuisopiston laadunhallintajärjestelmää. Suunnitelmaan on kirjattu koulutuksen järjestäjän päättämät linjaukset ja menettelytavat osaamisen arvioinnin toteuttamiseen.
Stadin ammatti- ja aikuisopiston osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelma perustuu lakiin ammatillisesta koulutuksesta (531/2017), Valtioneuvoston asetukseen ammatillisesta koulutuksesta (673/2017), tutkintojen ja valmentavan koulutuksen perusteisiin sekä opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen ohjeisiin.

Kasvatuksen ja koulutuksen suomenkielinen jaosto on 11.9.2018 hyväksynyt Stadin ammatti- ja aikuisopiston ammatillisen koulutuksen ja valmentavan koulutuksen osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelman yhteisen osan. Osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelman yhteistä osaa on aiemmin päivitetty keväällä 2019 Stadin ammatti- ja aikuisopiston organisaatiomuutoksen johdosta. Lisäksi toteuttamissuunnitelmaa on päivitetty marraskuussa 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen 9.12.2019 antaman uuden osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelman tietosisällön vuoksi ( lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtajan päätös 24.11.2020, § 104). Nyt tehtävä muutos perustuu Opetushallituksen 4.6.2021 antamaan määräykseen (OPH-1634-2021) osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisen mitoituksen periaatteista ja arvosanojen muuntamisesta ammatillisessa koulutuksessa, sekä siihen liittyvään ohjeeseen Ammatillinen koulutus - osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen ohje (Määräykset ja ohjeet 2021:5a). Koulutuksen järjestäjän tulee noudattaa tätä määräystä ammatillisessa koulutuksessa 1.8.2021 alkaen.

Muutokset ja täydennykset koskevat Stadin ammatti- ja aikuisopiston osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelman yhteisen osan lukua 2.1 Ammatillisesta koulutuksesta annetun asetuksen (673/2017, 10 §) mukaiset menettelyt. Aiemmin hankitun osaamisen tunnustamisen periaatteet ovat muuttuneet uuden määräyksen myötä. Osaamisen tunnistamista ja tunnustamista tehdään hakeutumisvaiheen ja henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) lisäksi säännöllisesti opintojen kuluessa. Osaamisen tunnustaminen huomioidaan opiskelijan osaamisen hankkimisen ja osoittamisen suunnittelussa.

Uudessa osaamisen arviointisuunnitelmassa on muutettu osaamisen tunnustamisen periaatteita sekä niitä koskevia arviointikäytäntöjä. Opiskelijan voimassa olevat ja tunnistamishetkellä siirtymäajalla olevat ammatillisten tutkintojen perusteiden mukaan suoritetut tutkinnon osat sisällytetään suoraan osaksi tutkintoja, mikäli tutkinnonperusteet sen mahdollistavat. Omaopettaja kirjaa tiedot opiskelijan HOKS:aan.

Luvussa 2.1. kuvataan myös periaatteet ammatillisten tutkintojen perusteiden mukaisille suorituksille tai vastaaville muiden viranomaisten arvioimiin ja todentamiin opintoihin, jotka eivät ole enää voimassa ja joihin Stadin AO:lla joko on tai ei ole järjestämislupaa. Opiskelijan osaaminen voi perustua esimerkiksi työkokemukseen, harrastuneisuuteen tai muun kuin toimivaltaisen viranomaisen järjestämään koulutukseen, jonka aikana hän ei ole suorittanut tutkintoja tai niiden osia, tai osaaminen vastaa vain osaa tutkinnon osan ammattitaitovaatimuksista tai yhteisten tutkinnon osan osa-alueen osaamistavoitteista (ks. Määräykset ja ohjeet 2021:5a).

Stadin AO:n järjestämisluvat vaikuttavat aiemmin hankitun osaamisen ajantasaisuuden ja vastaavuuden arvioinnin periaatteisiin. Jos Stadin AO:lla on järjestämislupa: ammatillisten tutkinnon osien osaamisen arvioijina toimivat kaksi opettajaa ja vastaavasti yhteisten tutkinnon osien arvioijia on silloin yksi. Osaamisen arvioijat tekevät tunnustamispäätöksen ja päätös kirjataan HOKSaan. Jos Stadin AO:lla ei ole järjestämislupaa, arvioinnin tekee koulutuksenjärjestäjä, jolla on kyseisen tutkinnon järjestämislupa. Omaopettaja tai tutkinnon osasta vastaava opettaja valmistelevat ja toimittavat arvioinnin ajantasaisuuteen ja vastaavuuteen liittyvät tiedot Stadin AO:n nimeämille vastuuhenkilöille. Omaopettaja tai tutkinnon osasta vastaava opettaja kirjaa tunnustamispäätöksen HOKSaan.

Lukio-opintojen ja korkeakouluopintojen tunnustaminen tehdään uudessa osaamisen arviointisuunnitelmassa Opetushallituksen määräyksen (OPH-1634-2021) ja määräykseen liittyvän ohjeen 2021:5a mukaan.

Muulla tavalla hankitun osaamisen osalta omaopettaja toimittaa tiedot osaamisen arvioijille. Osaaminen osoitetaan näytössä tai näytöissä.

Päätös tullut nähtäväksi 07.12.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Heidi Vesa, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 27384

heidi.vesa@hel.fi

Elli-Noora Lassy, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 350 95

elli-noora.lassy@hel.fi

Päättäjä

Arja Kukkonen
lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Liitteet (pdf)

2. Päivitetty yhteinen osa

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.