Vahingonkorvaus, autovaurio 25.8.2021, Mannerheimintie 56, Focom Oy

HEL 2021-011684
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 3

Yksikönjohtajan päätös vahingonkorvausasiassa, autovaurio 25.8.2021, Mannerheimintie 56

Yksikönjohtaja

Päätös

Kaupunkitekniikan ylläpidon yksikönjohtaja päätti hyväksyä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen ja korvata vahingoittuneesta autonrenkaasta 125,00 euroa ja muista kuluista 120 euroa eli yhteensä 245 euroa hakijan ilmoittamalle tilille.

Päätöksen perustelut

Vahingonkorvausvaatimuksessa todetaan, että hakija oli ajanut autollaan Mannerheimintien 56 kohdalla 25.8.2021 kello 12:04, jolloin hakijan ajoneuvon yksi rengas osui kyseisessä osoitteessa sadevesiviemärin kohdalla syvään ja teräväreunaiseen veden täyttämään kuoppaan, joka ei ollut ennakoitavissa. Hakijan mukaan auton oikea eturengas vaurioitui pahoin ja sen sivuun muodostui pullistuma. Rengasrikko ei edellyttänyt hinauspalvelun käyttöä. Hakija epäilee vahinkoa Staran aiheuttamaksi.

Hakija on toimittanut 18.10.2021 Helsingin kaupungin kirjaamoon eritellyn suuruisen vaateen vahingoittuneesta renkaasta (kuitti esitetty) ja oheiskuluista 120 euroa, joka käsittää työvälineenä käytetyn ajoneuvon seisonta-ajan ansiomenetyksen ja renkaan hankintaan liittyvät matkakulut. Hakijan korvausvaade on kokonaisuudessaan 245 euroa.

Staran työnjohdolta saadun selvityksen mukaan kyseessä on ollut aliurakoitsijalle kuuluva työmaa/kunnossapidon toimenpide tms. Kohteen urakoitsijalta ei ole saatu riittävää selvitystä siitä, miksi sadevesiviemärin kohdalla, ajotien reunassa on ollut syvä, teräväreunainen veden täyttämä kuoppa, johon hakijan auton oikea rengas osui ja vahingoittui.

Vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukseen, eli tässä tapauksessa ajotien kunnossapitäjän on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä johonkin laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys. On ilmeistä, joskin täysin toteen näyttämättä, että kyseiseen vahinkoon johtaneet tapahtumat ovat olleet kyseisen urakoitsijan vastuulla.

Stara ei ole kunnossapidon osalta syyllistynyt laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn, mutta pääurakoitsijana Staralle voi syntyä korvausvastuu. Stara ei kuitenkaan ole korvausvelvollinen niissä tapauksissa, joissa hakija on itse omalla huolimattomuudellaan edesauttanut vahingon syntymistä.

Tässä kyseisessä vahinkoasiassa Stara korvaa hakijalle vahingon täysimääräisenä päätöksen mukaisesti. Päätös perustuu Staran käyttämään kokonaisharkintaan vahingossa esille tuotujen seikkojen perusteella.

Päätös tullut nähtäväksi 24.01.2023

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Ville Alatyppö, yksikönjohtaja, puhelin: 09 310 39943

ville.alatyppo@hel.fi

Päättäjä

Ville Alatyppö
yksikönjohtaja

Liitteet (pdf)

1. Vahingonkorvausvaatimus 17.10.2021
Liitettä ei julkaista internetissä.
2. Vahingonkorvausvaatimus 17.10.2021, liite, allekirjoitussivu
Liitettä ei julkaista internetissä.
3. Vahingonkorvausvaatimus 17.10.2021, liite, kartta vahinkopaikasta
Liitettä ei julkaista internetissä.
4. Vahingonkorvausvaatimus 17.10.2021, liite, kuva vahingosta
Liitettä ei julkaista internetissä.
5. Vahingonkorvausvaatimus 17.10.2021, liite, kuvat vahinkopaikasta
Liitettä ei julkaista internetissä.
6. Vahingonkorvausvaatimus 17.10.2021, liite, lähitaksin hinnasto
Liitettä ei julkaista internetissä.
7. Vahingonkorvausvaatimus 17.10.2021, liite, matkan pituus ja matka-aika
Liitettä ei julkaista internetissä.
8. Vahingonkorvausvaatimus 17.10.2021, liite, kuitit
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.