Opetuksen järjestäminen, painotukset ja niiden laajuus, Vuosaaren lukio

HEL 2021-011702
Asialla on uudempia käsittelyjä
3. / 47 §

Vuosaaren lukion painotuksien muuttaminen linjoiksi 1.8.2022 alkaen, linjojen opiskelijaksioton perusteet sekä niiden laajuus

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä Vuosaaren lukion painotuksien muuttamisen kahdeksi erilliseksi linjaksi eli musiikki- ja teknologialinjoiksi 1.8.2022 alkaen.

Linjojen opiskelijaksioton perusteena on keskiarvo sekä soveltuvuuskokeeseen osallistuminen. Lisäksi valintaperusteena huomioidaan hakijan harrastuneisuus tai muita lisänäyttöjä.

Edellä mainitun lisäksi jaosto päätti hyväksyä linjojen laajuudeksi yhteensä enintään 20 kurssia lukuvuosittain.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Helsingin kaupunkistrategiassa 2021 - 2025 (kaupunginvaltuusto 13.10.2021, § 293) on tavoitteena, että kaikki koulut ovat hyviä kouluja ja että polku perusopetuksesta toiselle asteelle on toimiva. Kaupunkistrategian mukaan myös erikoistumiselle, erilaisuudelle ja painotetulle opetukselle annetaan tilaa.

Helsingin kaupungin tavoitteena on, että kaikilla kaupungin lukioilla on erityinen koulutustehtävä tai painotettua opetusta. Erityisen koulutustehtävän ja painotetun opetuksen avulla voidaan turvata kaikkien kaupungin lukioiden vetovoimaisuus ja ehkäistä alueellista eriytymistä.

Painotettu opetus

Painotettu opetus tarkoittaa, että lukio voi painottaa opetuksessaan yhtä tai useampaa oppiainetta tai opintokokonaisuutta. Opiskelijan opinnot määräytyvät valtakunnallisen opetussuunnitelman mukaisesti, jolloin hänen tulee suorittaa kaikki lukion pakolliset moduulit. Painotetun opetuksen opintojaksot sisältyvät opiskelijan opinto-ohjelmaan valtakunnallisina valinnaisina tai muina valinnaisina opintojaksoina vuoden 2021 opetussuunnitelman mukaisessa opetuksessa.

Painotettu opetus voidaan järjestää lukiossa kahdella eri tavalla:

Opiskelija voi hakeutua lukion yleislinjalle yhteishaussa ja tämän jälkeen valita halutessaan painotuksen mukaisia opintoja tutkintoonsa.

Toinen vaihtoehto on, että lukiossa painotus on järjestetty linjana. Tällöin opiskelija hakee yhteishaussa suoraan linjalle, ja opiskelee painotuksen mukaisia opintoja linjan kautta. Linjan valintaperusteena voi olla keskiarvo tai painotettu keskiarvo. Lukio voi järjestää myös pääsy- tai soveltuvuuskokeita tai ottaa huomioon hakijan muun koulutuksen, harrastukset tai muita lisänäyttöjä.

Kaupungin lukioiden erityiset koulutustehtävät ja painotukset

Tällä hetkellä kaupungin lukioiden erityiset koulutustehtävät ja painotukset ovat seuraavat:

Erityiset koulutustehtävät:
- Sibelius-lukio: musiikki- ja tanssipainotteinen opetus
- Helsingin kuvataidelukio: kuvataidepainotteinen opetus
- Mäkelänrinteen lukio: urheilupainotteinen opetus
- Kallion lukio: ilmaisupainotteinen opetus
- Helsingin luonnontiedelukio: luonnontiedepainotteinen opetus
- Ressun lukio: englanninkielinen IB-opetus

Painotettu opetus:
- Helsingin kielilukio: kielet ja kansainvälisyys -painotus sekä kaksikielinen suomi-englanti -linja
- Helsingin medialukio: media ja yhteiskunta
- Alppilan lukio: globaalikansalainen
- Etu-Töölön lukio: yrittäjyys
- Ressun lukio: tiede
- Vuosaaren lukio: teknologia- ja musiikkipainotukset

Perustelut Vuosaaren lukion musiikki- ja teknologialinjoille

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätöksen (23.1.2018, § 5) mukaisesti Vuosaaren lukio on 1.8.2018 alkaen tarjonnut teknologia- ja musiikkipainotuksia. Ennen näitä painotuksia Vuosaaren lukiolla oli logistiikkapainotus vuodesta 2006 alkaen. Lukiolle esitetään nyt kahden painotuksen sijasta kahta erillistä linjaa eli musiikki- ja teknologialinjoja. Lukion yleislinjan toiminta jatkuu muutoksesta huolimatta.

Painotuksien muuttaminen linjoiksi koskisi 1.8.2022 jälkeen linjoilla aloittavia opiskelijoita. Vuosaaren lukion johtokunta on käsitellyt painotuksen muuttamisen linjoiksi kokouksessaan 13.10.2021. Muutos on käsitelty myös opettajakokouksessa 3.11.2021.

Teknologia- ja musiikkiopetusta perusopetuksesta lukioon

Perusteluina muutokselle on Vuosaaren lukion pyrkimys yhdistää nykyistä paremmin musiikista tai teknologiasta kiinnostuneet opiskelijat heti opintojen alussa. Tämä tuottaisi nykyistä hedelmällisempää yhteistyötä linjoilla opiskelevien parissa. Linjojen tarkoituksena olisi myös herättää hakijoiden kiinnostusta Vuosaaren lukiota kohtaan. Vuosaaren lukio haluaa olla vahvasti harkittava yleislukio kaikille itähelsinkiläisille nuorille. Samalla musiikkilinja ja teknologialinja tukisivat jo olemassa olevia peruskoulun musiikki- ja teknologiapainotuksia alueella, ja antaisivat vahvan mahdollisuuden jatkaa harrastuneisuutta myös lähilukiossa. Linjat tarjoaisivat vaihtoehdon kauempaakin tuleville opiskelijoille, joita linjojen teemat kiinnostavat. Musiikkilinja tarjoaa myös erityisen näkökulman musiikin opiskeluun eli musiikkiteknologian.

Tiiviimpää yhteistyötä korkeakoulujen ja muiden oppilaitosten kanssa

On tärkeää, että pääkaupungissa on teknologiasta kiinnostuneille opiskelijoille tarjolla laadukasta teknologiaopetusta jokaisella koulutusasteella. Lukion opetussuunnitelman perusteet 2019 (Opetushallitus, 2019) korostavat lukioiden yhteistyötä korkeakoulujen ja työelämän kanssa. Teknologialinja ja vuosittaiset uudet aiheesta kiinnostuneet opiskelijaryhmät helpottaisivat yhteistyötä korkeakouluihin sekä teknologiateollisuuden suuntaan. Myös teknologian monipuolisempi sisällyttäminen eri oppiaineisiin toteutuisi teknologialinjan myötä.

Vuosaaren lukiolla on jo nyt vahvaa yhteistyötä alueellisten toimijoiden, kuten Meri-Helsingin musiikkiopiston ja Vuosaaren musiikkikoulun kanssa. Musiikkilinja vahvistaisi Itä-Helsingin alueen musiikkiosaamista eri toimijoiden välillä. Korkeakouluyhteistyö Taideyliopiston kanssa on ollut tiivistä, ja musiikkilinjan myötä yhteistyötä voitaisiin syventää esimerkiksi musiikkiteknologian osalta. Korkeakouluyhteistyötä aloitettaisiin myös Metropolian kanssa.

Linjojen opintojen järjestäminen

Vuosaaren lukiossa on 1.8.2021 alkaen otettu käyttöön Vuosaaren lukion opetussuunnitelma 2021, joka perustuu Helsingin kaupungin lukioiden opetussuunnitelmaan (suomenkielinen jaosto 18.5.2021, § 10) ja Lukion opetussuunnitelman perusteisiin (Opetushallitus, 2019). Opetussuunnitelma otetaan käyttöön vuosiluokka kerrallaan. Uuteen opetussuunnitelmaan on laadittu lukiokohtaisia valinnaisia opintojaksoja teknologian ja musiikin oppiaineisiin. Näistä opintojaksoista yhdisteltäisiin kummallekin linjalle sopivat kokonaisuudet. Vuosaaren lukio tarkastelee päätöksen jälkeen, onko lukion opetussuunnitelmaan tarvetta tehdä muutoksia linjojen perustamisen vuoksi.

Lukion valmiudet ja henkilöstön osaaminen

Vuosaaren lukion nykyisellä henkilöstöllä on valmiudet antaa linjojen mukaista opetusta ja ohjausta. Lukio on toteuttanut musiikki- ja teknologiapainotuksien mukaista opetusta vuodesta 2018 alkaen, ja henkilöstö on kerännyt näinä vuosina kokemusta musiikin ja teknologian opetuksesta, pedagogiikan kehittämisestä sekä oppiaineisiin liittyvästä yhteistyöstä oppilaitosten ja työelämän kanssa.

Hakeminen musiikki- ja teknologialinjoille

Vuosaaren lukion musiikki- ja teknologilinjoille haettaisiin yhteishaussa. Opiskelijaksioton perusteeksi ehdotetaan keskiarvoa, ja lisäksi valituksi tuleminen edellyttäisi soveltuvuuskokeeseen osallistumista. Valintaperusteena huomioitaisiin keskiarvon ja soveltuvuuskokeen lisäksi hakijan harrastuneisuus tai muut lisänäytöt. Soveltuvuuskokeella sekä harrastuneisuuden tai lisänäyttöjen huomioimisella arvioidaan hakijan soveltuvuutta opiskella musiikki- tai teknologialinjalla.

Vuosaaren lukion linjojen laajuus

Painotetun opetuksen opintojaksot kustannetaan kasvatuksen
ja koulutuksen toimialan lukioille kohdennetusta resurssista.

Tällä hetkellä lukioiden painotuksien mukaisten opintojen laajuudet ovat seuraavat:

Enintään 20 kurssia lukuvuosittain lukiota kohden
- Helsingin kielilukio: kielet ja kansainvälisyys -painotus sekä kaksikielinen suomi-englanti -linja
- Helsingin medialukio: media ja yhteiskunta -painotus

Enintään 10 kurssia lukuvuosittain lukiota kohden
- Alppilan lukio: globaalikansalainen
- Etu-Töölön lukio: yrittäjyys
- Ressun lukio: tiede
- Vuosaaren lukio: teknologia- ja musiikkipainotukset

Vuosaaren lukiolle esitetään 1.8.2022 alkaen kymmenen kurssin lisäystä aiempaan resurssiin. Näin lukiolla olisi yhteensä 20 kurssin laajuinen resurssi musiikki- ja teknologialinjojen toteuttamiseen. Lisäyksen perusteena on se, että Vuosaaren lukiolla olisi jatkossa tarjolla kaksi linjaa. Linjoille perustettaisiin vuosittain omat ryhmänsä, jotka opiskelevat tietyt opintojaksot yhdessä. Tämä lisäisi opintojaksojen määrää sekä niiden opiskelijamäärää, sillä linjojen opintojaksot ovat mahdollisia myös yleislinjan opiskelijoille. Vuosaaren lukio vertautuu lisäksi Helsingin kielilukioon, jolla on myös kaksi painotusta: kielet ja kansainvälisyys -painotus sekä kaksikielinen suomi-englanti -linja. Myös tämä lukio saa enintään 20 kurssia resurssia painotetun opetuksen järjestämiseen.

Ehdotus Vuosaaren lukion kurssiresurssin lisäyksestä on sovittu yhdessä lukioiden rehtoreiden kanssa.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 15 luvun 2 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää perusopetuslain mukaisen opetuksen koulukohtaisesta sekä lukio- ja ammatillisen koulutuksen oppilaitoskohtaisesta järjestämisestä ja mitoituksesta.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 15 luvun 2 §:n 2 momentin 2 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää, oppilaaksi- ja opiskelijaksioton perusteista.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 13.01.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja
Arja Kukkonen

Lisätietojen antaja

Harri Korhonen, lukiokoulutuksen päällikkö, puhelin: 09 310 86342

harri.korhonen@hel.fi

Elli-Noora Lassy, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 35095

elli-noora.lassy@hel.fi