Opetuksen järjestäminen, painotetun, kaksikielisen ja englanninkielisen opetuksen enimmäis- ja vähimmäisoppilasmäärät

HEL 2021-011713
Asialla on uudempia käsittelyjä
11. / 40 §

Painotetun, laajamittaisen kaksikielisen, englanninkielisen ja kielikylpyopetuksen aloittavien ryhmien vähimmäis- ja enimmäisoppilasmäärät lukuvuodesta 2022–2023 alkaen

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä painotetun, laajamittaisen kaksikielisen, englanninkielisen ja kielikylpyopetuksen aloittavien ryhmien vähimmäis- ja enimmäisoppilasmäärät alla esitetyn mukaisesti lukuvuodesta 2022–2023 alkaen seuraavasti:

- Painotetun opetuksen aloittavan ryhmän vähimmäisoppilasmäärä on 16 ja enimmäisoppilasmäärä on 26 vuosiluokilla 1–6.

- Painotetun opetuksen aloittavan ryhmän vähimmäisoppilasmäärä on 14 ja enimmäisoppilasmäärä on 24–32 vuosiluokilla 7–9.

- Englanninkielisen opetuksen aloittavan ryhmän vähimmäisoppilasmäärä on 12 ja enimmäisoppilasmäärä on 20 vuosiluokalla 1. Ryhmää voidaan täydentää oppilaaksioton jälkeen Helsinkiin muuttavilla oppilailla oppilaaksiottokriteerien mukaisesti, kuitenkin siten, että vuosiluokilla 2-6 ryhmän maksimioppilasmäärä on 30 ja vuosiluokilla 7-9 maksimioppilasmäärä on 32.

- Laajamittaisen kaksikielisen suomi–englanti -opetuksen aloittavan ryhmän vähimmäisoppilasmäärä on 12 ja enimmäisoppilasmäärä on 24 vuosiluokalla 1. Ryhmää voidaan täydentää oppilaaksioton jälkeen Helsinkiin muuttavilla oppilailla oppilaaksiottokriteerien mukaisesti, kuitenkin siten, että vuosiluokilla 7-9. maksimioppilasmäärä on 32.

- Laajamittaisen kaksikielisen suomi-viro- ja suomi-espanja -opetuksen aloittavan ryhmän vähimmäisoppilasmäärä on 12 ja enimmäisoppilasmäärä on 26 vuosiluokilla 1–9.

- Laajamittaisen kaksikielisen suomi-kiina-, suomi-venäjä- ja suomi-pohjoissaame -opetuksen aloittavan ryhmän vähimmäisoppilasmäärä on 5 ja enimmäisoppilasmäärä on 26 vuosiluokilla 1–9.

- Ruotsin kielikylpyopetuksen aloittavan ryhmän enimmäisoppilasmäärä on 26 kuitenkin niin, että kaikki kaupungin kielikylpyohjelman varhaiskasvatuksessa aloittaneet saavat paikan kielikylpypolun mukaisesta perusopetuksen koulusta.

Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti delegoida päätösvallan perusopetusjohtajalle vuosittain tarkistettavista soveltuvuuskokeiden alimmista hyväksytyistä pistemääristä, aloittavien ryhmien lukumääristä ja painotetun opetuksen aloittavien ryhmien enimmäisoppilasmääristä vuosiluokilla 7–9 siten, että enimmäisoppilasmäärä on 24–32 oppilasta.

Tällä päätöksellä kumotaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston 3.11.2020 (§ 46) päätös.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Hallintosäännön 15 luvun 2 §:n 2 momentin 2 kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto tai ruotsinkielinen jaosto oman kieliryhmänsä osalta päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää oppilaaksi- ja opiskelijaksioton perusteista.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaoston on hyväksynyt painotetun, laajamittaisen kaksikielisen ja englanninkielisen opetuksen sekä kielikylpyopetuksen aloittavien ryhmien enimmäis- ja vähimmäisoppilasmääristä lukuvuodesta 2021-2022 alkaen 3.11.2020 (§ 46). Päätösesityksessä esitetään jaoston edelliseen päätökseen verrattuna muutosta ainoastaan englanninkielisen opetuksen ja laajamittaisen kaksikielisen suomi-englanti -opetuksen aloittavien ryhmien enimmäiskoon osalta.

Päätösehdotuksen mukaan englanninkielisen opetuksen aloittavan ryhmän enimmäiskokoa muutetaan 26 oppilaasta 20 oppilaaseen ja laajamittaisen kaksikielisen suomi-englanti -opetuksen aloittavan ryhmän enimmäiskokoa muutetaan 26 oppilaasta 24 oppilaaseen. Tämä muutos mahdollistaa sen, että Helsinkiin muuttavat oppilaat, jotka ovat opiskelleet aikaisemmin englanninkielisessä tai laajamittaisessa kaksikielisessä suomi-englanti -opetuksessa, pääsevät vastaavaan opetukseen nykyistä helpommin. Näin varmistetaan heidän opinpolkunsa yhtenäisyys.

Esitetyn muutoksen tavoitteena on varmistaa, että englanninkielisen opetuksen ja laajamittaisen kaksikielisen opetuksen ryhmissä on vuosiluokilla 2-6 ja 8-9 tilaa sellaisille oppilaille, jotka muuttavat Helsinkiin kesken perusopetuksen. Englanninkielisen ja laajamittaisen kaksikielisen suomi-englanti -opetuksen kysyntä on suurta, ja tällä hetkellä oppilaspaikan saaminen englanninkielisen tai laajamittaisen kaksikielisen suomi-englanti -opetuksen ryhmissä on erittäin vaikeaa.

Englanninkielisen opetuksen ja laajamittaisen kaksikielisen suomi-englanti -opetuksen oppilaaksioton kehittäminen on keskeinen osa kaupunkistrategiaa sekä edellisen valtuustokauden aikaista englanninkielisten palveluiden kehittämisohjelmaa. Esitetty muutos edistäisi osaltaan näitä strategisia tavoitteita parantamalla erityisesti ulkomailta muuttavien perheiden ja paluumuuttajien mahdollisuuksia päästä englanninkielisen tai laajamittaisen kaksikielisen suomi-englanti -opetuksen piiriin.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 04.02.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

perusopetusjohtaja
Outi Salo

Lisätietojen antaja

Anni Holopainen, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 27922

anni.holopainen@hel.fi

Hanna Välitalo, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 83012

hanna.valitalo@hel.fi