Aloituspaikat, yleisopetuksen 7. luokka, lukuvuosi 2022-2023

HEL 2021-011830
Asialla on uudempia käsittelyjä
14. / 43 §

7. vuosiluokkien yleisopetuksen aloituspaikkamäärät lukuvuodelle 2022-2023

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti kaupungin ylläpitämien suomenkielisten peruskoulujen 7. vuosiluokkien yleisopetuksen aloituspaikkamäärät lukuvuodelle 2022–2023 liitteen 1 mukaisesti.

7. vuosiluokkien koulukohtainen aloituspaikkamäärä on voimassa vuosiluokkien 7–9 ajan siten, että 7. vuosiluokalla määritelty ikäluokkaa koskeva oppilasmäärä ei voi ylittyä 8. ja 9. vuosiluokalla muuten kuin alueelle muuttavien tullessa koulun uusiksi oppilaiksi. Oppilaat, jotka ovat olleet yhtenäisen peruskoulun 6. vuosiluokalla lukuvuonna 2021–2022, voivat siirtyä saman peruskoulun 7. vuosiluokalle.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Oppilaalla on ensisijainen oikeus käydä sitä koulua, jonka kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päättämällä oppilaaksiottoalueella hän asuu.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan jaosto päättää oman kieliryhmänsä perusopetuslain mukaisen opetuksen koulukohtaisesta sekä lukio- ja ammatillisen koulutuksen oppilaitoskohtaisesta järjestämisestä ja mitoituksesta (Helsingin kaupungin hallintosäännön 15 luvun 2 §:n 2 kohta). Esityksen lähtökohtana on turvata koulujen ja alueiden tasapuolinen kehitys.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto on 19.12.2017 (§ 32) päättänyt oppilaaksioton perusteista.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää vuosittain 7. vuosiluokan koulukohtaiset aloituspaikkamäärät. Koulu ei saa ylittää tässä päätöksessä päätettyä enimmäispaikkamäärää 7-9 vuosiluokilla. Koulukohtaisesta aloituspaikkamäärästä riippumatta koulun 7. luokalla voivat aloittaa oppilaat, jotka asuvat koulun oppilaaksiottoalueella, ja oppilaat, jotka ovat olleet saman yhtenäisen peruskoulun 6. luokalla lukuvuonna 2021–2022. Näissä tapauksissa koulun aloituspaikkamäärä voi siis ylittyä.

Lukuvuoden 2022–2023 aloituspaikkamäärä 7. luokalle on laskettu siten, että perusjoukkona on Helsingin kaupungin väestöennusteen mukaiset 13-vuotiaat vuonna 2022. Alueellinen väestöennuste on tehty elokuussa 2021. Väestömäärästä on poistettu ne, joiden äidinkieleksi on merkitty ruotsi väestörekisterissä. 13-vuotiaat on järjestetty koulujen oppilasalueittain siten, että siinä on otettu huomioon tulevat palveluverkkomuutokset. Tarkastelussa otettiin huomioon myös ne yksityiset ja valtion koulut, joilla on oma oppilasalue. Oppilasalueen määrästä on laskettu osuus, joka vastaa 7.-luokan oppilaista oman lähikoulunsa valinneita oppilasalueella syksyllä 2021.

Tätä väestöllistä tietoa hyödyntäen koulujen rehtorit esittivät koulujensa aloituspaikkamäärän, jossa opetusryhmät ovat opetuksen järjestämisen kannalta toimivia ja opetuksessa voidaan saavuttaa opetussuunnitelmassa asetetut tavoitteet.

Tämän päätöksen oppilasmäärät muodostavat kunkin koulun 7. luokan oppilasmäärän pois lukien painotetun opetuksen oppilaspaikat. Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto on päättänyt erikseen painotetun opetuksen oppilaspaikoista (opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto 24.2.2015 §13).

Lapsivaikutukset

Helsingin kaupunkistrategian 2021-2025 mukaan jokaisella helsinkiläisellä lapsella on oikeus turvalliseen lapsuuteen ja opinpolkuun sekä laadukkaaseen koulutukseen ja opetukseen. Helsingin tavoitteena on, että kaikki koulut ovat hyviä kouluja ja sujuva polku varhaiskasvatuksesta perusopetukseen toimii. Koulukohtainen aloituspaikkamäärän päättäminen lukuvuosittain tukee edellä kuvattuja tavoitteita vahvistamalla koulujen tasapuolista kehitystä, minkä johdosta eri alueilla asuvat asukkaat saavat yhdenvertaiset koulupalvelut.

Perheiden arkea pyritään helpottamaan osoittamalla koulu mahdollisimman turvallisen ja lyhyen matkan päästä kodista.

Koulukohtainen aloituspaikkamäärän määrittely tukee yksilöllistä ja yhteisöllistä oppimista. 7. luokalla aloittavien osalta tavoitteena on yhtenäinen koulupolku, jolloin yhtenäisessä peruskoulussa oppilaan koulu ei vaihdu 7. luokalle siirryttäessä ja jos koulu vaihtuu, niin koulupolut on suunniteltu siten, että oman alueensa lähikouluun pääsee jatkamaan tutun oppilasryhmän kanssa.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 04.02.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

perusopetusjohtaja
Outi Salo

Lisätietojen antaja

Sanna Ranto, johtava tietosuunnittelija, puhelin: 09 310 21904

sanna.ranto@hel.fi

Hanna Välitalo, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 83012

hanna.valitalo@hel.fi