Selvitys nuorisojaoston vuonna 2020 myöntämistä startti- ja projektiavustuksista, Tule mukaan ry

HEL 2021-011883
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 10

Tule mukaan ry:n vuoden 2020 starttiavustuksen ja projektiavustuksen takaisinperintä

Kumppanuuspäällikkö

Päätös

Kumppanuuspäällikkö perii takaisin Tule mukaan ry:n nuorisotoiminnan käynnistämiselle vuodelle 2020 myönnetyn 2 600 euron starttiavustuksen (16.4.2020, § 11) sekä nuorten digitaalisen toiminnan kehittämiseen projektiavustuksena myönnetyn 1 000 euron pika-avustuksen (24.4.2020, § 17), koska yhdistys ei ole selvittänyt kummankaan avustuksen käyttöä hyväksyttävästi.

Avustuksen takaisinmaksu tapahtuu Helsingin kaupungin taloushallintopalveluista saapuvalla laskulla.

Päätöksen perustelut

Rekisteröimättömältä varhaisnuorisoyhdistykseltä ja nuorisoyhdistykseltä edellytetään, että sillä on säännöt ja että sen hallinto, toiminta ja talous on järjestetty, kuten rekisteröidyn yhdistyksen ja sen nimenkirjoittajat ovat täysi-ikäisiä. Nuoriso-osastolla tms. pitää siis olla oma kustannuspaikka kirjanpidossa ja talousarviossa sekä sen toiminnan tulee näkyä myös yhdistyksen toimintasuunnitelmassa ja -kertomuksessa.

Rekisteröimättömiä yhdistyksiä ovat myös ne järjestöjen varhaisnuoriso- ja nuoriso-osastot/jaostot, jotka ovat kirjanpidossa erotettavissa pääjärjestöstä. (Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö)

Avustusta saa käyttää vain avustuspäätöksessä mainittuun tarkoitukseen. (Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö)

Avustuksen saajan on korvauksetta annettava Helsingin kaupungille tämän tarpeelliseksi katsomat tiedot avustushakemuksen käsittelyä sekä avustuksen myöntämistä ja käytön valvontaa varten. Avustuksen myöntäjällä on oikeus tarkastaa avustuksen hakijan/saajan kirjanpito ja hallinto sekä tarvittaessa tehdä muutakin toimintaa koskevia tarkastuksia. (Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeet)

Mikäli yhdistys ei anna hyväksyttävää selvitystä saamansa avustuksen käytöstä annettuun määräaikaan mennessä, peritään myönnetyt avustukset takaisin. (Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntö)

Tule mukaan ry:n nuorisotoiminta sai nuorisojaoston päätöksellä 2 600 euron starttiavustuksen vuodelle 2020 sekä kumppanuuspäällikön myöntämän 1 000 euron pika-avustuksen. Yhdistyksen tuli selvittää molempien avustusten käyttö 31.3.2021 mennessä toimittamalla tilinpäätös ja toimintakertomus, jossa yhdistyksen nuorisotoiminta on eritelty yhdistyksen tuloslaskelmassa ja pika-avustuksella on oma kustannuspaikka.

Yhdistys ei ole nuorisoyhdistys sääntöjensä, esittämänsä toimintasuunnitelman ja jäsenpohjansa mukaan, joten avustukset myönnettiin yhdistyksen nuorisotoiminnalle, ehdolla että yhdistys erottelee tilinpidossaan sekä hallinnollissa asiakirjoissaan nuorisotoiminnan osuuden.

Yhdistys toimitti vuoden 2020 tilinpäätöksen annettuun määräaikaan mennessä, mutta siinä ei eritelty nuorisotoiminnan osuutta eikä siinä ollut vaadittua pika-avusta koskevaa kustannuspaikkaa. Yhdistykseltä pyydettiin maaliskuussa 2021 puhelimitse ja asiointikansion kautta nuorisotoiminnan erittelyä starttiavustuksen käytönselvitykseksi sekä kustannuspaikkaraporttia pika-avustuksen käytön selvittämiseksi. Yhdistys toimitti usean puhelimessa tapahtuneen neuvonnan ja opastuksen jälkeen kaksi erillistä kirjanpitoraporttia, joista toinen oli nimetty Starttiavustuksen selvitykseksi ja toinen digitallisen toiminnan selvittämiseksi (Pika-avustus). Yhdistys kertoi kuitenkin, ettei näissä ollut kaikkia nuorisotoiminnan kuluja.

Tämän johdosta yhdistystä pyydettiin huhtikuussa 2021 toimittamaan avustusten käytön selvittämiseksi kaikki nuorisotoiminnan kuitit, mukaan lukien myös pika-avustusta koskevat kuitit. Tällöin yhdistys toimitti sähköpostitse useita tositteita, kilometrikorvaustositteita ja laskuja, mutta toimitetut kirjanpitoon liittyvät tositteet olivat puutteellisia ja osin virheellisiä. Muun muassa kuiteista puuttui juokseva numerointi ja lisäksi osa oli ilman päivämääriä tai niistä ei selvinnyt ostoksen laatua. Aineistossa oli useita laskuja ilman maksutositetta.

Yhdistys toimitti kevään aikana puhelimitse, sähköisen asiointikansion kautta, tekstiviesteinä sekä sähköpostin ja myös whatsappin kautta erilaisia lisätietoja, pääkirjan, päiväkirjan, kuitteja, laskuja ja hallituksen pöytäkirjoja, joiden runsauden ja osin ristiriitaisten tietojen vuoksi avustuksen käyttöä ei pystytty vieläkään seuraamaan eikä vahvistamaan.

Näiden johdosta Tule mukaan ry:lle varattiin 21.10.2021 päivätyllä kuulemiskirjeellä vielä tilaisuus lausua mielipiteensä avustuksen käytöstä. Yhdistykseltä pyydettiin yksityiskohtaista, selkeää erittelyä ja selitystä siitä, mitkä toiminnot ja menot liittyvät nuorisotoiminnan kuluihin. Mikä toimintamuoto on ollut, milloin se on ollut, keitä siihen on osallistunut ja mitkä kuittikopiot tähän toimintamuotoon liittyvät. Lisäksi yhdistystä pyydettiin selvittämään ne nuorisotoiminnan kuluiksi esitetyt kuitit, joista ei käynyt ilmi päivämäärää ja/tai ostosta. Yhdistystä pyydettiin selvittämään myös sen toimittamien kuitittomien puhelin-, sähkö- ja luottokorttien maksutositteet sekä niiden yhteys nuorisotoimintaan.

Yhdistys antoi selvityksensä 2.11.2021. Selvityksessään yhdistys toimitti osan aiemmin toimittamistaan kuiteistaan (usea kuittikopio yhdellä arkilla), siten että oli kirjoittanut niihin jonkin uuden sanan ja/tai muista kuiteista poikkeavan uuden numeron, joka ei kuitenkaan ollut kirjanpidossa vaadittava juoksevan numeroinnin mukainen. Osa aiemmin nuorisotoiminnan menoiksi esitetyistä kuiteista oli poistettu, kuten esimerkiksi aiemmin esitetyt hakijan nostamat nuorten toiminnaksi nimeämät kilometrikorvaukset. Yhdistys ei selvittänyt yhtään toimintamuotoa eikä toimintaan osallistujia, joten kuittien yhteyttä nuorisotoimintaan ei voitu vahvistaa. Se ei myöskään selvittänyt kuitteja, joista puuttui tietoja eikä aiemmin esitettyjen kuitittomien laskujen yhteyttä nuorisotoimintaan. Aiemmin nuorisotoiminnan menoiksi esitetyt puhelin-, sähkö- ja luottokorttilaskut oli poistettu tästä aineistosta.

Aineistossa on esitetty kaksi kertaa yksi itse kirjoitettu käteiskuitti, jota aiemmin toimitetuissa nuorisotoiminnan menoissa ollut. Ensimmäisen kerran kuitti on nimetty nimellä Digi ja siihen on käsin kirjoitettu helsinkiläisten nuorten digikulut. Sen mukaan toiselle yhdistykselle on maksettu joulukuussa maahanmuuttajataustaisten vanhempien atk-kurssi 1 200 euroa. Toisen kerran sama kuitti on nimetty seminaarikuluiksi, johon on käsin kirjoitettu, alle 28-vuotiaiden maahanmuuttajavanhempien osuus 800 euroa.

Kuulemisen johdosta ei saatu pyydettyjä lisätietoja, joten näin ollen avustukset peritään täysmääräisesti takaisin.

Kuulemisen johdosta annettu selvitys on käyty läpi oikeuspalveluiden kanssa ja siinä yhteydessä on harkittu ja todettu takaisinperinnän edellytykset.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto päätti delegoida nuorisopalveluiden kumppanuuspäällikölle päätösvaltaa avustusten takaisinperinnästä. (Nuorisojaosto 20.6.2017, § 4)

Päätös tullut nähtäväksi 01.03.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Markku Toivonen, kumppanuuspäällikkö, puhelin: 09 310 89053

markku.toivonen@hel.fi

, puhelin:

Päättäjä

Markku Toivonen
kumppanuuspäällikkö