Avustuksen hakeminen, varainhoitovuoden 2022 varsinaisella suoritepäätöksellä myönnettävän rahoituksen hakeminen ja alustava ohjeistus, OKM
Varsinaisella suoritepäätöksellä myönnettävän rahoituksen hakeminen, ammatillisen koulutuksen järjestäjien tavoitteelliset opiskelijavuodet ja perusrahoituksen harkinnanvaraisen korotus, varainhoitovuosi 2022
Päätös
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päätti hakea opetus- ja kulttuuriministeriöltä rahoitusta, joka myönnetään varainhoitovuoden 2022 varsinaisella suoritepäätöksellä. Suoritepäätös sisältää ammatillisen koulutuksen järjestäjien tavoitteellisten opiskelijavuosien määrät ja perusrahoituksen harkinnanvaraisen korotuksen.
Stadin ammatti- ja aikuisopiston ehdotus oppilaitokselle vuodelle 2022 kohdennettavista tavoitteellisista opiskelijavuosista on yhteensä 10 400 opiskelijavuotta. Tästä työvoimakoulutukseen kohdennetaan 250 opiskelijavuotta. Lisäksi yhteismäärästä kohdennetaan lähihoitajakoulutuksen lisäämiseen 200 opiskelijavuotta.
Vuoden 2022 varsinaisella suoritepäätöksellä myönnetään perusrahoituksen harkinnanvaraista korotusta toiminnan taloudellisten edellytysten turvaamiseksi. Harkinnanvaraista korotusta haetaan 45 opiskelijavuotta Stadin ammatti- ja aikuisopiston erityisen kalliin koulutuksen eli metrojuna- ja raitiovaunukuljettajakoulutuksen järjestämisen turvaamiseksi. Koulutuksen kustannukset per opiskelijavuosi ovat 12 500 euroa.
Perusrahoituksesta on jaettavana harkinnan varaisena korotuksena 2,5 milj. euroa työpaikkaohjaajien koulutuksen lisäämiseen ja kehittämiseen. Tästä Stadin ammatti- ja aikuisopisto hakee 150 000 euroa.
Urheilijoiden ammatillisen koulutuksen tukemiseen jaetaan perusrahoituksesta 0,5 milj. euroa harkinnanvaraisena korotuksena kyseisen tehtävän saaneille koulutuksen järjestäjille. Tästä Stadin ammatti- ja aikuisopisto hakee 75 000 euroa.
Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päätti valtuuttaa ammatillisen koulutuksen päällikön Maria Sarkkisen toimimaan asiointiroolissa rahoituksen hakemuksen sähköisessä järjestelmässä.
Päätöksen perustelut
Opetus- ja kulttuuriministeriö ohjeisti koulutuksen järjestäjiä 26.10.2021 lähettämässään kirjeessä (VN/27041/2021) tavoitteellisten opiskelijavuosien ja perusrahoituksen harkinnanvaraisen korotuksen hakemisesta sekä muista koulutuksen järjestäjiltä edellytettävistä tehtävistä varainhoitovuoden 2022 rahoituksen määräämiseksi varsinaisessa suoritepäätöksessä.
Kirjeessä koulutuksen järjestäjiä informoitiin myös opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen sekä opetuksen ja ohjauksen tukitoimiin vuonna 2022 kohdennettavan lisärahoituksen haku- ja myöntöprosessista. Tämä lisärahoitus jaetaan koulutuksen järjestäjille vuoden 2022 ensimmäisellä lisäsuoritepäätöksellä. Lisäksi kirjeessä tiedotettiin vuonna 2022 käynnistyvän oppisopimuskoulutuksen koulutuskorvauksen uudistamisen kokeiluun kohdennettavan lisärahoituksen hakemisesta. Myös tämä lisärahoitus jaetaan vasta vuoden 2022 ensimmäisellä lisäsuoritepäätöksellä.
Opetus- ja kulttuuriministeriö päättää joulukuussa tehtävällä varsinaisella suoritepäätöksellä ammatillisen koulutuksen järjestäjien tavoitteellisten opiskelijavuosien määrät ja perusrahoituksen harkinnanvaraisen korotuksen euromäärät varainhoitovuodelle 2022. Osa tavoitteellisista opiskelijavuosista ja perusrahoituksesta jätetään jaettavaksi varainhoitovuoden aikana tehtävillä lisäsuorite- ja oikaisupäätöksillä.
Vuoden 2022 varsinaisella suoritepäätöksellä päätettävät tavoitteelliset opiskelijavuodet
Hallituksen vuoden 2022 talousarvioesityksen mukaan ammatillisen koulutuksen tavoitteellisten opiskelijavuosien määrä
on enintään 183 200 opiskelijavuotta, josta työvoimakoulutuksena järjestettävään koulutukseen tulee kohdentaa vähintään 8 100 opiskelijavuotta. Opiskelijavuosien enimmäismäärä on 1 500 suurempi kuin vuoden 2021 varsinaisessa talousarviossa. Tämä muutos johtuu lähihoitajakoulutuksen lisäämisestä.
Opetus- ja kulttuuriministeriö tarkistaa tarvittaessa vuoden 2022 varsinaisella suoritepäätöksellä tavoitteellisten opiskelijavuosien kohdentumista koulutuksen järjestäjille. Ministeriön tavoitteena on varmistaa talousarvion opiskelijavuosiresurssin tehokas ja
tarkoituksenmukainen käyttö. Ministeriö voi lisätä tai vähentää koulutuksen järjestäjien tavoitteellisia opiskelijavuosia kirjeessä (liite 1) esitettyjen kriteerien perusteella.
Stadin ammatti- ja aikuisopiston ehdotus vuodelle 2022 kohdennettavaksi tavoitteellisten opiskelijavuosien määräksi on 10 400. Tavoitteellisten opiskelijavuosien määrä sisältää järjestämisluvan vähimmäisopiskelijavuodet ja varsinaisella suoritepäätöksellä myönnettävät luvan vähimmäismäärän ylittävät tavoitteelliset opiskelijavuodet.
Stadin ammatti- ja aikuisopistossa tavoitteellisten opiskeluvuosien määrään tarvitaan korotus vuonna 2022. Perusteluna on oppivelvollisuuden laajentamiseen liittyvä lainsäädäntö, jonka osana annettiin uusi laki tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta (1215/2020). Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (TUVA) yhdistää perusopetuksen lisäopetuksen, lukiokoulutukseen valmistavan koulutuksen ja ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen yhtenäiseksi nivelvaiheen koulutuskokonaisuudeksi. Helsingin kaupungin järjestämä TUVA-koulutus on suunniteltu järjestettävän niin, että kaikki TUVA-koulutukseen hakeutuvat opiskelijat aloittavat opintonsa Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Aiemmasta poiketen perusopetuksen lisäopetus ja lukiokoulutukseen valmistava koulutus siirtyy Stadin ammatti- ja aikuisopiston järjestämislupaan, mikä aiheuttaa tavoitteellisten opiskelijavuosimäärien kasvun opistossa.
Stadin ammatti- ja aikuisopiston tavoitteellisten opiskelijavuosien määrästä työvoimakoulutukseen kohdennetaan 250 opiskelijavuotta. Opisto on tehnyt Uudenmaan ELY-keskuksen kanssa suunnitelman työvoimakoulutuksen alakohtaisesta toteumasta vuonna 2022. Opisto käyttää vuonna 2021 noin 240 opiskelijavuotta työvoimakoulutukseen, joten opistossa tullaan hieman ylittämään myönnetyt opiskelijavuodet tänä vuonna. Helsingissä oli syyskuun 2021 lopussa 41 907 työtöntä työnhakijaa, joten tarve työvoimakoulutuksen opiskelijavuosimäärän lisäämiseen on suuri.
Lähihoitajakoulutuksen lisääminen
Lähihoitajakoulutuksen lisäämiseen kohdennettavien määräaikaisten opiskelijavuosien määrä on vuoden 2022 varsinaisessa suoritepäätöksessä yhteensä arviolta noin 4 300 opiskelijavuotta. Stadin ammatti- ja aikuisopiston tavoitteellisten opiskelijavuosien määrästä kohdennetaan lähihoitajakoulutuksen lisäämiseen 200 opiskelijavuotta.
Vuodelle 2022 haettavaa opiskelijavuosilisäystä voidaan ministeriön mukaan käyttää uusien koulutusten käynnistämiseen ja edeltävien vuosien lisärahoituksella käynnistettyjen
koulutusten loppuunsaattamiseen. Opiskelijavuosilisäystä ei tarvitse käyttää kokonaisuudessaan varainhoitovuoden 2022 aikana. Ministeriön tavoitteena on, että viimeistään vuoden 2022 loppuun mennessä valtaosa lisämäärärahalla aloitettavaksi suunnitelluista koulutuksista olisi jo käynnistetty, jolloin koulutukset voitaisiin pääsääntöisesti saattaa loppuun viimeistään alkuvuoden 2025 aikana.
Lähihoitajien kokonaisvarantoa lisäävien pidempikestoisten koulutusten ohella lähihoitajakoulutukseen määräaikaisesti lisättäviä opiskelijavuosia voidaan käyttää myös sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon aiemmin suorittaneiden osaamisen täydentämiseen ikääntyvien hoitoon ja kuntoutumiseen.
Vuoden 2022 varsinaisella suoritepäätöksellä myönnettävät perusrahoituksen harkinnanvaraiset korotukset
Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain (1705/2009) 32 e §:n mukaan koulutuksen järjestäjälle myönnettävää perusrahoitusta voidaan korottaa harkinnanvaraisesti koulutuksen järjestäjän toimintaan liittyvästä erityisestä syystä johtuen. Harkinnanvaraista korotusta voidaan erityisestä syystä myöntää myös varainhoitovuoden aikana. Opetus- ja kulttuuriministeriö päättää hakemuksesta harkinnanvaraisesta korotuksesta.
Toiminnan taloudellisten edellytysten turvaaminen
Perusrahoituksesta jaetaan tarvittava euromäärä harkinnanvaraisena korotuksena koulutuksen järjestäjien toiminnan taloudellisten edellytysten turvaamiseksi. Perusrahoituksen harkinnanvaraista korotusta voidaan myöntää esimerkiksi yksittäisten koulutuksen järjestäjien kohdalla kustannusrakenteeltaan erityisen kalliin koulutuksen järjestämisen turvaamiseksi.
Stadin ammatti- ja aikuisopisto hakee harkinnan varaista korotusta metrojuna- ja raitiovaunukuljettajakoulutuksen järjestämistä varten. Koulutuksen kustannukset per opiskelijavuosi ovat 12 500 euroa. Opistossa koulutukseen suunnitellaan kohdennettavan 45 opiskelijavuotta.
Metrojuna- ja raitiovaunukuljettajakoulutus toteutetaan oppisopimuskoulutuksena. Sen toteuttaminen on kallista johtuen kaluston vuokrakustannuksista sekä yksilöllisen ohjauksen tarpeesta ajo-opetuksessa. Lisäksi osa opetuksesta joudutaan toteuttamaan öisin, jolloin kouluttajien palkkakustannukset ovat korkeat. Koulutus on välttämätöntä Helsingin kaupungin julkisen liikenteen toimivuuden varmistamiseksi. Koulutukseen osallistuvien valmistumis- ja työllistymisaste on lähes sata prosenttia.
Työpaikkaohjaajien koulutuksen lisääminen ja kehittäminen
Perusrahoituksesta jaetaan 2,5 milj. euroa harkinnanvaraisena korotuksena työpaikkaohjaajien koulutuksen lisäämiseen ja kehittämiseen. Harkinnanvaraisella korotuksella koulutuksen järjestäjät voivat toteuttaa erilaisia työpaikkaohjaajien osaamisen kehittämistoimia, kuten perehdytystä, valmennusta tai osaamisen kehittämistä tukevia digitaalisia palveluja. Harkinnanvaraista korotusta voidaan käyttää myös työpaikkaohjaajille suunnattavien uusien osaamisen kehittämismuotojen, kuten osaamismerkkien, kehittämiseen ja käyttöönottoon sekä ammatillisten opettajakorkeakoulujen kanssa yhteistyössä tehtävään kehittämistyöhön.
Työpaikkaohjaajien koulutuksen lisäämiseen ja kehittämiseen Stadin ammatti- ja aikuisopisto hakee 150 000 euroa. Korotus käytettäisiin muun muassa Ohjaan.fi-sivuston sisällön tuottamiseen ja ylläpitämiseen sekä työpaikkaohjaajien kouluttamiseen valtakunnallisessa verkkokoulutuksessa. Lisäksi työpaikkaohjaajien koulutusta kehitettäisiin eri alojen opettajien kanssa työ- ja elinkeinoelämän työvoimatarpeet huomioiden. Tavoitteena on kytkeä työpaikkaohjaus opiskelijan suomen kielen sekä oppimisen tuen palvelujen monimuotoisiin tarpeisiin. Yhdessä Haaga-Helia ammatillisen opettajakorkeakoulun kanssa kehitettäisiin muun kuin suomen kielisten työpaikkaohjaajien ja työnantajien tukemiseksi selkokielistä videomateriaalia ja kohdennettuja valmennuksia.
Urheilijoiden ammatillisen koulutuksen tukeminen
Urheilijoiden ammatillisen koulutuksen tukemiseen jaetaan perusrahoituksesta 0,5 milj. euroa harkinnanvaraisena korotuksena kyseisen tehtävän saaneille koulutuksen järjestäjille. Tästä Stadin ammatti- ja aikuisopisto hakee 75 000 euroa.
Ministeriön tarkoituksena on siirtyä käyttämään vuoden 2022 suoritepäätöksen valmistelussa jakoperusteena urheilijoiden ammatillisessa koulutuksessa olevien opiskelijoiden saamia lajiliittopisteitä.
Liitteestä 2 käy ilmi Stadin ammatti- ja aikuisopiston niiden opiskelijoiden määrä, jotka ovat urheilijoiden ammatillisessa koulutuksessa sekä opiskelijoiden jakautuminen lajiliittopisteittäin. Muita perusteluita harkinnanvaraiselle korotukselle ovat oppilaitoksen kokoaikainen urheilukoordinaattori sekä laaja henkilökunnan ja Urhean yhteistyöverkosto, jotka mahdollistavat urheilijaopiskelijoiden opinnot. Lisäksi urheilijaopiskelijoiden joukossa on entistä enemmän maahanmuuttajataustaisia sekä erityistä tukea tarvitsevia opiskelijoita. Heidän tukimuotoja on kehitettävä yhteistyössä esimerkiksi työvalmentajien, erityisopettajien ja opiskelijahuollon kanssa. Opisto aikoo jatkaa työpaikalla oppimisen pilotointia yhteistyössä työvalmentajien ja digituen kanssa. Urheiluseurojen ja yhteistyökumppaneiden kanssa urheilijoille räätälöidään valmennuksen mahdollistava koulutussopimus.
Toimivalta
Rahoitusjohtajan päätöksen 103 §, 10.12.2018 mukaan valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisen toimivalta on siirretty kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla seuraavasti: kasvatuksen ja koulutuksen toimialan perusopetusjohtaja sekä lukio- ja ammatillisen
koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päättää kasvatuksen ja koulutuksen toimialaan liittyvien valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisesta.
Päätös tullut nähtäväksi 22.11.2021
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Lisätietojen antaja
Elli-Noora Lassy, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 35095
Maria Sarkkinen, ammatillisen koulutuksen päällikkö, puhelin: 09 310 87153