Tutkimuslupa, Sama talo, yhteinen maailma?
Tutkimuslupa tutkimukseen ”Sama talo, yhteinen maailma?”
Päätös
Vammaistyön johtaja myönsi tutkimusluvan ********** tutkimukselle ”Sama talo, yhteinen maailma?” (väitöskirja). Yhteyshenkilö on vammaisten asumispalvelupäällikkö ********** Tutkimuslupa on voimassa 31.1.2025 saakka.
Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:
Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.
Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali- ja terveystoimelle.
Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain 1050/2018 sekä muun voimassa olevan lainsäädännön tutkijalle asettamia vaatimuksia.
Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali- ja terveystoimeen.
Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali- ja terveystoimialan käyttöön osoitteella: tutkimusluvat.sote@hel.fi. Valmiit tutkimukset ovat henkilökunnan käytettävissä sosiaali- ja terveystoimen intrasivuilla.
Päätöksen perustelut
Tutkimuksessa tarkastellaan lievästi kehitysvammaisten nuorten sosiaalisia maailmoja ja niiden rakentumisen prosesseja arjen kokemusten, sosiaalisille suhteille annettavien merkitysten sekä yhteisöön ja ympäröivään maailmaan suuntautuvien suhteiden näkökulmista. Etnografisen tutkimuksen aineisto tuotetaan yhdessä tuetun asumisen yksikössä. Aineisto koostuu kenttämuistiinpanoista ja tutkimukseen osallistuvien 18-29-vuotiaiden nuorten haastatteluista. Haastattelun teemoina ovat nuorten sosiaaliset suhteet sekä merkityksekkäät sosiaaliset maailmat, niiden rakentuminen sekä nuorten niille antama arvostus. Tutkimukseen pyritään rekrytoimaan noin 5-10 osallistujaa. Tutkija huolehtii tutkittavien hyvästä informoinnista ja pyrkii informoinnissa mahdollisimman selkeään ilmaisuun. Hyvin informoitua suostumusta tuetaan selkokielisellä kirjeellä, tarvittaessa myös kuvin. Suostumus on mahdollista antaa joko kirjallisesti tai suullisesti. Tutkimuksen aineisto tuotetaan kuuden kuukauden kenttäjakson aikana, jolloin tutkija sekä haastattelee tutkimukseen osallistuvia nuoria että seuraa osallistuen ja havainnoiden heidän elämäänsä arjen konteksteissa. Aineisto analysoidaan soveltuvin menetelmin. Aineiston käyttö- ja säilytysaika on viisi vuotta väitöskirjatutkimuksen päättymisestä. Tutkimuksen päätyttyä anonymisoitu tutkimusaineisto siirretään soveltuvin osin Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon, joka toimii henkilötietojen käsittelijänä. Tunnisteellinen aineisto tuhotaan tutkimuksen päättymisen jälkeen. Helsingin yliopiston ihmistieteiden eettisen toimikunta on 23.1.2020 todennut sille toimitetun aineiston perusteella, että suunniteltu tutkimus on Tutkimuseettisen neuvottelukunnan antamien ohjeiden mukainen ja eettisesti hyväksyttävä.
Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen 8.5.2018 § 134 mukaan sosiaalihuollon asiakirjojen ja terveydenhuollon potilasasiakirjojen antamisesta päättää vammaistyön johtaja (vammaistyön palveluihin kohdistuvat tutkimusluvat).
Päätös tullut nähtäväksi 02.11.2021
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Helena Soini, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 43444