Oppilaaksiottamisen perusteet, ruotsinkielinen perusopetus
Grunderna för antagning till svenskspråkig grundläggande utbildning från och med 1.1.2022
Beslut
Svenska sektionen beslutade att godkänna grunderna för antagning av elever till de kommunala svenska grundskolorna i Helsingfors enligt bilaga 1. Principerna träder i kraft 1.1.2022. Svenska sektionen upphäver samtidigt sitt beslut om grunderna för antagning av elever till grundskolan av 20.10.2016 (§ 57) från och med 1.1.2022.
Beslutet stämmer överens med förslaget.
Enligt Helsingfors stads förvaltningsstadga 15 kap. 2 § 1 mom. 2 punkten beslutar fostrans- och utbildningsnämndens svenska sektion för sin egen språkgrupps del om ordnandet och dimensioneringen av undervisningen vid enskilda skolor i enlighet med lagen om grundläggande utbildning. Enligt 2 mom. 2 punkten i paragrafen beslutar eller godkänner sektionen grunder och gränser enligt vilka en tjänsteinnehavare beslutar om grunder för antagning av elever.
Läropliktiga anvisas en närskola eller en annan lämplig plats i enlighet med 6 § i lagen om grundläggande utbildning. En läropliktig kan också ansöka om inträde till en annan skola än den som kommunen anvisat den läropliktiga. Om undervisningen följer en läroplan med tonvikten lagd på ett eller flera läroämnen, kan vid elevantagningen också ordnas ett prov för att pröva elevernas anlag för ovan avsedda undervisning. Information om urvalskriterierna och inträdesprovet skall ges på förhand. Kommunen kan dock bestämma att till undervisning som kommunen ordnar i första hand anta barn som är bosatta i kommunen. När elever antas skall enhetliga antagningsgrunder tillämpas på samtliga sökande. (Lagen om grundläggande utbildning 28 §)
Svenska sektionen beslutade om de för närvarande gällande grunderna för elevantagning till grundskolan 20.10.2016 (§ 57).
Elevantagningen baserar sig på närskoleprincipen. Varje läropliktig anvisas en plats i en närskola på basis av sin bostadsadress. Genom klara och tydliga antagningskriterier kan Helsingfors stad säkra en plats för stadens egna elever i en närskola. Nedan följer en sammanfattning av de punkter de föreslagna ändringarna främst gäller. Antagningskriterierna skulle ändras från och med 1.1.2022 i enlighet med bilaga 1.
De föreslagna ändringarna gäller främst följande punkter:
1. | De nuvarande kriterierna för antagning beskriver utförligt antagning till specialklass. Sedan kriterierna godkändes har servicenätet utvecklats och specialklasser har grundats i ett flertal närskolor. Av denna anledning är den tidigare beskrivningen överflödig och i de föreslagna kriterierna finns det enda omnämnandet om antagning till specialklass under punkt 1. |
2. | Förberedande undervisning och flexibel grundläggande utbildning ingår inte i de nuvarande kriterierna. Då särskilt den förstnämnda verksamheten utvecklats starkt sedan de nuvarande kriterierna godkändes, föreslås det att dessa serviceformer inkluderas i kriterierna för antagning. |
3. | I samband med antagning i andra hand föreslås det att kriterierna ändras så att syskon i den önskade skolan i framtiden skulle ses som ett mer vägande skäl till att plats i skolan beviljas än det att eleven får plats i den skola förskolan är belägen i. Dessa kriterier tillämpas i prioritetsordning och på denna punkt är förslaget att prioriteringen ändras jämfört med nuvarande kriterier. Genom denna ändring förenhetligas antagningskriterierna för den finska och svenska grundläggande utbildningen i staden. |
4. | Det föreslås att antagning av utsocknes elever på basis av avtal stryks ur kriterierna. Detta motiveras av att såväl servicen inom Helsingfors som i grannkommunerna har utvecklats efter att de nuvarande kriterierna godkändes och undervisning i specialklass finns allt mer tillgänglig i samtliga städer. Vad avser den specialiserade service Zacharias Topeliusskolan erbjuder finns det fortfarande avtal mellan städerna i huvudstadsregionen och antagningsprocessen till skolan i fråga beskrivs i dessa avtal. |
Genom de föreslagna ändringarna förenhetligas kriterierna och principerna för antagning till svensk och finsk grundläggande utbildning i Helsingfors. Syftet är även att göra kriterierna mer tydliga och kortfattade, samt att kriterierna skall vara möjliga att tillämpa utan ytterligare behov av ändring eller uppdatering, även då till exempel specialklassernas service ytterligare vidareutvecklas.
Skolornas direktioner har ombetts att ge ett utlåtande på förslaget till nya antagningskriterier för den svenska grundläggande utbildningen i Helsingfors. I begäran om utlåtande uppmanades skolorna att bifoga elevkårens utlåtande till direktionens utlåtande, samt att säkerställa att alla elever har möjlighet att uttrycka sin åsikt i frågan. Det kom in 14 utlåtanden från skolorna, d v s det kom in utlåtanden från samtliga svenskspråkiga grundskolor. Till nio av dessa utlåtanden har elevkårens utlåtande bifogats.
Av de utlåtanden som kom in understödde 13 godkännande av antagningskriterierna som sådana. I ett utlåtande godkändes ändringarna med undantag av prioritetsordningen för elevantagningen i andra hand. Direktionen i fråga föreslog att antagningsgrunderna fortsättningsvis tillämpas i nuvarande prioritetsordning: kontinuitet – syskonskap – skolresans längd. Av elevkårernas utlåtanden understödde alla godkännande av antagningskriterierna. En elevkår uppgav att de upplevde att syskonprincipen försätter dem som inte har syskon i ojämlik ställning. Majoriteten av direktionerna understöder förslaget till nya antagningskriterier.
Direktionernas protokoll finns framlagda under sektionens sammanträde.
Barnkonsekvensanalys
I ändringsförslaget tryggas barnens rätt till närskola. Enligt det som föreslås i de nya antagningskriterierna möjliggörs även rätten till ett annat val av skola. Eleverna säkras rätten att fortsätta i skolan efter flytt inom staden och därigenom möjligheten till en enhetlig lärstig.
Päätös tullut nähtäväksi 25.11.2021
Anvisningar om hur man begär omprövning
Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.
Rätt att begära omprövning
Omprövning får begäras
- av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras
Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.
Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.
Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.
Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.
Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.
Omprövningsmyndighet
Omprövning begärs hos Helsingfors stads fostrans- och utbildningsnämnd.
Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:
E-postadress: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postadress: | PB 10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Besöksadress: | Helsingfors stads registratorskontor |
Norra esplanaden 11-13 | |
Telefonnummer: | 09 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.
Formen för och innehållet i begäran om omprövning
Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I begäran om omprövning ska uppges
- det beslut som begäran om omprövning gäller
- hurdan omprövning som begärs
- på vilka grunder omprövning begärs
- vem som begär omprövning
- på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
- kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll
Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Sabina Lumivirta, pedagogisk sakkunnig, telefon: 09 310 38293