Opetuksen järjestäminen, tutkintokoulutukseen valmistava koulutus (TUVA) 1.8.2022 alkaen

HEL 2021-012968
Asialla on uudempia käsittelyjä
6. / 50 §

Helsingin kaupungin järjestämän tutkintokoulutukseen valmistavan koulutuksen (TUVA) toteuttaminen 1.8.2022 alkaen

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti, että Helsingin kaupungin järjestämän tutkintokoulutukseen valmistavan koulutuksen (TUVA) järjestämisestä vastaa 1.8.2022 alkaen Stadin ammatti- ja aikuisopisto (Stadin AO). Koulutusta toteutetaan yhteistyössä kaikkien kaupungin suomenkielisten lukioiden kanssa.

TUVA-koulutusta tarjotaan 6-8:ssa Stadin AO:n toimipaikassa, joista neljään voi hakeutua yhteishaun kautta. Näiden neljän toimipaikan opiskelijapaikat on suunnattu pääasiassa oppivelvollisuusikäisille. Lisäksi TUVAlle voi hakeutua jatkuvassa haussa ympäri vuoden toukokuusta 2022 alkaen.

Ammatillisten tutkinnon osien ja perusopetuksen arvosanojen korottamisen järjestämisestä TUVA-opiskelijoille vastaa Stadin ammatti- ja aikuisopisto.

Oppivelvollisuusikäiset TUVA-opiskelijat voivat suorittaa lukio-opintoja pääasiassa Helsingin kaupungin päivälukioissa. Oppivelvollisuusiän ylittäneet voivat suorittaa lukio-opintoja Helsingin kaupungin aikuislukiossa.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Oppivelvollisuuden laajentamisen yhteydessä annettiin uusi laki tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta (1215/2020). Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (TUVA) yhdistää perusopetuksen lisäopetuksen, lukiokoulutukseen valmistavan koulutuksen ja ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen yhtenäiseksi nivelvaiheen koulutuskokonaisuudeksi.

TUVA on tarkoitettu oppivelvollisuusikäisille sekä muille vailla toisen asteen tutkintoa oleville oppijoille, jotka tarvitsevat valmentavaa koulutusta. Koulutuksen laajuus on 38 viikkoa ja suoritusaika enintään yksi vuosi.

Koulutuksen tavoitteena on:
- antaa opiskelijalle valmiuksia hakeutua lukiokoulutukseen tai ammatilliseen tutkintokoulutukseen,
- selkeyttää opiskelijan suunnitelmia jatko-opintojen ja työelämään liittyvien toiveiden ja tavoitteiden suhteen sekä
- vahvistaa opiskelijan edellytyksiä suorittaa lukiokoulutuksen oppimäärä ja sen päätteeksi suoritettava ylioppilastutkinto tai ammatillinen tutkinto.

Opetushallitus on määrännyt valtakunnalliset koulutuksen perusteet tutkintokoulutukseen valmentavalle koulutukselle (OPH-1488-2021). Koulutuksen perusteissa määrätään koulutuksen osista, osien tavoitteista, keskeisistä sisällöistä ja arvioinnista sekä henkilökohtaiseen opiskelusuunnitelmaan merkittävistä tiedoista.

Koulutuksen perusteissa edellytetään, että jokaiselle TUVAan valitulle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jonka perusteella hänet polutetaan hänen tavoitteitaan ja valmiuksiaan vastaaviin TUVAn opintokokonaisuuksiin.

TUVA-opintojen aikana opiskelijoilla tulee olla mahdollista korottaa perusopetuksen lukuaineiden arvosanoja, suorittaa lukion oppimäärän mukaisia opintojaksoja sekä suorittaa ammatillisten perustutkintojen tutkinnon osia sekä tutkinnon osia pienempiä kokonaisuuksia tai yhteisten tutkinnon osien osa-alueita opiskelijan valmiuksien mukaisesti.

Lukio-opintojen järjestäminen osana TUVA-opintoja

Jokaiselle Stadin AO:n toimipaikalle, jossa järjestetään TUVA-koulutusta, osoitetaan yhteistyölukiot. Jokaiselle kaupungin päivälukiolle tulee yhteistyökumppaniksi yksi Stadin AO:n TUVA-koulutusta järjestävä toimipaikka.

Oppivelvollisuusikäisten osalta yhteistyölukiot päätetään niin, että valitut päivälukiot ovat mahdollisimman lähellä sitä Stadin AO:n toimipistettä, jossa nuori opiskelee.

Viitaten esitykseen "Aloituspaikat, ammatillinen koulutus, Stadin ammatti- ja aikuisopisto, lukuvuosi 2022" (HEL 2021-012559) osa Stadin AO:n aloituspaikoista lukuvuodelle 2022-2023 on varattu TUVA-opiskelijoille.

Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen paikallinen toteuttamissuunnitelma tuodaan jaoston päätettäväksi maaliskuussa 2022. Toteuttamissuunnitelmassa kuvataan Helsingin kaupungin paikalliset lisäykset TUVA-opintojen valtakunnallisten perusteiden sisältöihin sekä opiskelijoiden ohjauksen ja oppimisen tuen järjestäminen TUVA-opintojen aikana.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 15 luvun 2 §:n 2 momentin 1 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto oman kieliryhmänsä osalta päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää kaupunkitasoisten opetussuunnitelmien ja muiden opetuksen järjestämiseen liittyvien suunnitelmien hyväksymisestä.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 13.01.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja
Arja Kukkonen

Lisätietojen antaja

Sara Peltola, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 26222

sara.peltola@hel.fi

Marko Aaltonen, rehtori, puhelin: 09 310 84701

marko.aaltonen@hel.fi

Harri Korhonen, lukiokoulutuksen päällikkö, puhelin: 09 310 86342

harri.korhonen@hel.fi

Tiina Tampio, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 83274

tiina.tampio@hel.fi