Palkitseminen, vuoden 2022 helsinkiläisurheilijan, nuoren helsinkiläisurheilijan, valmentajan ja seuran palkitseminen sekä valintakriteerit

HEL 2021-013021
Asialla on uudempia käsittelyjä
3. / 12 §

Vuoden 2022 helsinkiläisurheilijan, nuoren urheilijan, valmentajan ja urheiluseuran palkitseminen

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto päätti vuoden helsinkiläisurheilijan tai -joukkueen, vuoden helsinkiläisen urheiluseuran, vuoden nuoren helsinkiläisurheilijan sekä vuoden helsinkiläisvalmentajan (liite 1). Palkittavat julkaistaan ja palkintostipendit jaetaan Helsinki-päivänä 12.6.2022.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli erityissuunnittelija Minna Rehn. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kaupunginhallitus vahvisti 14.1.2019, § 24 urheilusaavutuksista palkitsemisen periaatteet ja rahalliset tunnustukset eli stipendit. Kansainvälisesti menestyneet urheilijat voivat hakea stipendejä, joita myönnetään voimassa olevien kriteerien mukaan ympäri vuoden. Lisäksi vuosittain palkitaan vuoden helsinkiläisurheilija tai -joukkue, helsinkiläinen urheiluseura, nuori helsinkiläisurheilija sekä helsinkiläinen valmentaja ja jaetaan heille Helsinki-päivänä stipendit.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto päätti 25.1.2022, § 3 vuoden 2022 helsinkiläisurheilijan, nuoren helsinkiläisurheilijan, valmentajan ja urheiluseuran tarkentavat valintakriteerit.

Helsinkiläisurheilijoiden valinnassa huomioidaan kaikki urheilumuodot. Vuoden 2022 valinnassa huomioidaan saavutukset aikavälillä 15.4.2021–15.4.2022.

Jaettavat stipendit euroa
Vuoden helsinkiläisurheilija tai -joukkue 10 000
Vuoden helsinkiläinen urheiluseura 5 000
Vuoden nuori helsinkiläisurheilija 2 500
Vuoden helsinkiläisvalmentaja 2 500

Stipendit myönnetään kaupunginhallituksen määrärahoista.

Helsingin kaupungin organisaatiouudistuksen (1.6.2017) jälkeen Helsinki-päivänä jaettavien stipendien saajien valinnasta päättää liikuntajaosto.

Palkittavia on voinut esittää nettilomakkeen kautta 15.4.2022 asti. Asiasta on tiedotettu lajiliittoja, liikuntapalvelun asiakkaita sekä yleisesti kulttuurin ja vapaa-ajan omia tiedotuskanavia hyödyntäen (tiedote, nettisivut, some ja digiscreenit).

Stipendien saajien valintaa on valmistellut 2.5.2022 kokoontunut työryhmä, johon kuuluivat Ville Hautakangas (Työväen Urheiluliitto, Etelä-Suomi), Otto Simosas (Finland Svenska Idrott, FSI), Tuomas Törrönen (Paralympiakomitea), Ilkka Palomäki (Olympiakomitea), Helena Tikkanen (Etelä-Suomen liikunta ja urheilu, ESLU), Reijo Suikki (Helsingin Urheilutoimittajien liitto, HUT) sekä Simo Tarvonen (Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia URHEA). Liikuntajaoston edustajana kokouksessa olivat Pekka Löfman ja Kimmo Veijalainen sekä liikuntapalvelun edustajina liikuntajohtaja Tarja Loikkanen (työryhmän puheenjohtaja) ja tiimiesihenkilö Minna Rehn (työryhmän sihteeri).

Vuoden helsinkiläisurheilijalle tai -joukkueelle myönnetään 10 000 euron stipendi. Palkittavan urheilijan on oltava kirjoilla Helsingissä sekä saavutuksen että palkitsemisen aikaan. Vuoden helsinkiläisurheilijaksi tai joukkueeksi tuli yhteensä 26 eri esitystä.

Vuoden helsinkiläiselle urheiluseuralle myönnetään 5 000 euron stipendi. Vuoden helsinkiläiseksi urheiluseuraksi tuli yhteensä 20 eri esitystä. Urheiluseuran tulee olla helsinkiläinen. Liikuntajaoston tarkentavien valintakriteerien mukaisesti ehdokkaita arvioitaessa käytettiin seuraavaa perustetta:

Palkitaan helsinkiläinen urheiluseura, joka on pandemian aiheuttamista rajoituksista huolimatta onnistunut ylläpitämään lasten ja nuorten harrastustoimintaa, niin että harrastajat ovat jatkaneet toiminnassa mukana sekä uudelleenrakentanut seuratoimintaa vallitsevissa olosuhteissa.

Vuoden nuorelle helsinkiläisurheilijalle myönnetään 2 500 euron stipendi. Urheilijan on oltava kirjoilla Helsingissä sekä saavutuksen että palkitsemisen aikaan. Kriteerien mukaan palkitaan nuori urheilija, joka on tehnyt läpimurron lajinsa huipulle. Vuoden nuoreksi helsinkiläisurheilijaksi tuli yhteensä 12 eri esitystä.

Vuoden helsinkiläisvalmentajalle myönnetään 2 500 euron stipendi. Palkittavan valmentajan on oltava kirjoilla Helsingissä sekä saavutuksen että palkitsemisen aikaan. Vuoden valmentajaksi tuli yhteensä 13 eri esitystä. Liikuntajaoston tarkentavien kriteerien mukaisesti ehdokkaita arvioitaessa käytettiin seuraavia perusteita:

Palkitaan helsinkiläinen valmentaja tai ohjaaja, joka on pandemian aiheuttamista rajoituksista huolimatta onnistunut omalla innovatiivisella toiminnallaan kannustamaan harrastajia pysymään mukana sekä aktivoinut harrastuksen keskeyttäneitä palaamaan liikunnan pariin.

JA/ TAI

valmentajan tai ohjaajan urheilija tai joukkue on saavuttanut merkittävää menestystä.

Stipendit jaetaan Helsinki-päivänä 12.6.2022.

Sulje

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto 25.01.2022 § 3

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 24.05.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

liikuntajohtaja
Tarja Loikkanen

Lisätietojen antaja

Minna Rehn, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 36794

minna.rehn@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Helsinkiläisurheilijoiden palkitseminen 2022_Stipendien saajat EI JULKISUUTEEN ENNEN STIPENDIEN JAKOA 12.6.2022, päätös

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.