Yksityisen varhaiskasvatuksen palveluntuottajalle maksettava sisaruskorvaus 1.7.2022 alkaen

HEL 2021-013532
Asialla on uudempia käsittelyjä
6. / 22 §

Yksityisen varhaiskasvatuksen palveluntuottajalle maksettava sisaruskorvaus 1.8.2022 alkaen

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti, että yksityiselle palveluntuottajalle maksetaan lapsikohtainen sisaruskorvaus 1.8.2022 alkaen. Korvaus maksetaan lapsikohtaisesti helsinkiläisperheen toisesta lapsesta lukien, kun perheestä useampi kuin yksi lapsi on joko yksityisessä tai kunnallisessa varhaiskasvatuksessa.

Korvauksen määrä on 150 euroa, mutta ei kuitenkaan enempää kuin on lasta koskevan asiakasmaksun omavastuuosuuden määrä. Korvaus maksetaan kuukausittain hakemuksesta sille tai niille palveluntuottajille, joiden varhaiskasvatusyksiköissä perheen nuorimman lapsen sisarukset ovat.

Korvauksen maksamisen edellytyksenä on, että palveluntuottaja sitoutuu hakemuksessa alentamaan perheen nuorimman lapsen sisaruksen asiakasmaksun omavastuuosuutta korvausta vastaavalla määrällä sekä ilmoittamaan lapsen varhaiskasvatuksen päättymisestä kunnalle. Korvausta voidaan maksaa takautuvasti ehdoin, että korvaushakemus tulee toimittaa kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle viimeistään kolmen (3) kuukauden kuluessa sen kuukauden päättymisestä, jota korvaushakemus koskee. Virheellisesti annettujen tietojen perusteella maksettu tuki voidaan periä takaisin.

Käsittely

Asian aikana oli kuultavana varhaiskasvatuksen aluepäällikkö Riikka Reunanen.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kasvatus- ja koulutuslautakunta on 14.12.2021 § 389 päättänyt vuoden 2022 tulosbudjettiin 1 000 000 euron määrärahan, joka kohdistuu yksityisen hoidon tuen kuntalisän kehittämiseen. Kuntalisän kehittämisen määräraha kohdistetaan tässä päätettävän yksityisen varhaiskasvatuksen palveluntuottajalle maksettavan sisaruskorvauksen lisäksi yksityisen varhaiskasvatuksen esiopetuskorvaukseen ja yksityisen hoidon tuen kuntalisän (Helsinki-lisä) muutoksiin, joista tehdään erilliset päätökset.

Kansaneläkelaitoksella (Kela) ei ole mahdollisuutta maksaa sisaruskorvauksen tyyppisiä tarkemmin yksilöityjä kuntalisiä. Tämän johdosta kasvatuksen ja koulutuksen toimiala hoitaa sisaruskorvauksen maksamisen hakemuksesta palveluntuottajalle.

Sisaruskorvauksen maksaminen

Korvausta maksetaan helsinkiläisperheen toisesta lapsesta alkaen, kun perheestä useampi kuin yksi lapsi on yksityisessä tai kunnallisessa varhaiskasvatuksessa. Korvaus maksetaan saman suuruisena kaikista nuorimman lapsen sisaruksista ja se maksetaan kaikista sisaruksista riippumatta lapsen hoitoajasta ja iästä. Korvausta ei kuitenkaan makseta enempää kuin on lasta koskevan asiakasmaksun omavastuuosuuden määrä.

Korvaus maksetaan kuukausittain hakemuksesta sille tai niille palveluntuottajille, joiden varhaiskasvatusyksiköissä perheen nuorimman lapsen sisarukset ovat ja hakemuksen liitteeksi tulee vanhempien ilmoitus lasten varhaiskasvatuspaikoista ja omavastuuosuuden määrästä. Hakemukseen sisältyy palveluntuottajan sitoumus alentaa asiakasmaksun omavastuuosuutta korvausta vastaavalla määrällä sekä ilmoittaa lapsien varhaiskasvatuksen päättymisestä tässä toimipaikassa. Palveluntuottaja ilmoittaa hakemuksessa myös asiakasmaksun omavastuuosuuden määrän.

Lapsivaikutukset ja vaikutukset palveluntuottajille

Tällä hetkellä yksityisessä varhaiskasvatuksessa enemmistö on yksilapsisia perheitä. Elokuussa 2021 yksilapsisia perheitä oli 77 %, kaksilapsisia perheitä 22 % ja perheitä, joissa on kolme tai useampi lapsi, oli 1 % yksityisessä varhaiskasvatuksessa olevien perheiden kokonaismäärästä. Palveluntuottajien ja asiakkailta saadun palautteen mukaan sisaruskorvauksella on merkitystä erityisesti monilapsisissa perheissä. Valmistelussa on otettu huomioon käytyjä keskusteluja ja palautteita yksityisen palvelun tuottajilta.

Perheen toisesta varhaiskasvatuksessa olevasta lapsesta lukien maksettava sisaruskorvaus antaa perheille tasavertaisemman mahdollisuuden hakea lapsilleen varhaiskasvatuspaikkaa myös yksityisen varhaiskasvatuksen yksiköistä. Sisaruskorvauksen mahdollistamalla asiakasmaksun alennuksella on merkitystä monilapsisille perheille, ja sisaruskorvaus tukee perheitä jatkamaan samassa päiväkodissa toisenkin lapsen kohdalla.

Taloudelliset vaikutukset

Sisaruksia, joista korvaus tulee maksettavaksi, arvioidaan vuonna 2022 olevan yksityisessä varhaiskasvatuksessa keskimäärin noin 450. Määrä on arvioitu tammi-lokakuun 2021 tietojen pohjalta, jolloin heitä oli noin 500. Korvauksen määrä on enintään 150 euroa.

Yksityisen hoidon tuen kuntalisien korotuksien kustannusten arvioidaan olevan sisaruskorvauksen osalta 230 000 euroa vuoden 2022 tulosbudjetin asiakasmäärien mukaan laskettuna ajalla 1.8.-31.12.2022 ja kokovuotisena kustannuksena 640 000 euroa. Tulosbudjetissa on varauduttu näihin muutoksiin.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 15 luvun 1 §:n 2 kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää kaupungin yksityisen hoidon tuen sekä kotihoidontuen kuntalisästä.

Sulje

Kasvatus- ja koulutuslautakunta 18.01.2022 § 6

Päätös

Esittelijä poisti asian esityslistalta.

Käsittely

Esittelijä peruutti ehdotuksensa kokouksessa ennen keskustelun alkamista ja siirsi esityksen seuraavaan kokoukseen.

Kasvatus- ja koulutuksenlautakunta hyväksyi ehdotuksen peruuttamisen.

Esittelijä
kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Satu Järvenkallas
Lisätiedot

Nina Auvinen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 15942

nina.auvinen@hel.fi

Riikka Reunanen, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 32641

riikka.reunanen@hel.fi
Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 04.02.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Satu Järvenkallas

Lisätietojen antaja

Piia Nevala, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 34658

piia.nevala@hel.fi

Riikka Reunanen, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 32641

riikka.reunanen@hel.fi