Ympäristölupa, autopurkamotoiminnan ympäristöluvan rauettaminen, Osa-Tattis Oy, KOY Rattitie 1 c

HEL 2021-014162
Asialla on uudempia käsittelyjä
7. / 32 §

KOY Rattitie 1 c:n autopurkamon ympäristöluvan raukeaminen

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti KOY Rattitie 1 c:n autopurkamon ympäristöluvan raukeamisesta seuraavaa.

Luvan haltija

Osa-Tattis Oy, y-tunnus 3116283-8.
Osa-Tattis Oy:n nimi on muutettu KOY Rattitie 1 c:ksi.

KOY Rattitie 1 c, y-tunnus 3116283-8,

**********

Ympäristölupa ja toiminnan kuvaus

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt Tmi Osa-Tattiksen autopurkamolle osoitteessa Rattitie 1 c ympäristöluvan 28.4.2014 (Dno ESAVI/555/04.08./2010). Toimipaikka sijaitsi Tattarisuon teollisuusalueella. Ympäristönsuojeluasetuksen muutoksen (713/2014) myötä valvonta siirtyi Uudenmaan Ely-keskukselta Helsingin kaupungin ympäristökeskukselle vuonna 2015. Ympäristöluvan mukaisesti autopurkamossa sai käsitellä korkeintaan 50 romuajoneuvoa vuodessa. Vuoden 2020 lopussa Tmi Osa-Tattiksen toiminta päättyi ja autopurkamotoiminta keskeytyi.

Valvonta autopurkamotoiminnan keskeydyttyä

Ympäristöluvanvaraisen toiminnan keskeydyttyä tehtiin tontille joulukuussa 2020 tarkastus, jossa todettiin, että tontti oli tyhjennetty ja siivottu ja jätteet oli toimitettu asianmukaiseen käsittelyyn. Yritys toimitti tarkastuksesta laaditussa muistiossa pyydetyt raportit ja siirtoasiakirjat. Tontilla oli tehty syksyllä 2020 myös maaperätutkimuksia, joissa todettiin ylemmän ohjearvon ylittäviä lyijypitoisuuksia kolmen metrin syvyydessä ja sinkin kynnysarvot ylittäviä pitoisuuksia kahden metrin syvyydessä. Ympäristöseuranta- ja valvontayksikkö antoi tutkimuksesta lausunnon ja katsoi, ettei tontilla ole tutkimuksessa esitetyn arvion ja todettujen haitta-ainepitoisuuksien perusteella kunnostustarvetta, ottaen huomioon tontin tuleva käyttötarkoitus.

Tmi Osa-Tattis on asettanut jätehuollon, tarkkailun ja toiminnan lopettamisessa tai sen jälkeen tarvittavien toimien varmistamiseksi 1 000 euron vakuuden (lupamääräys 25). Vakuuden palauttamisesta päätetään erikseen ympäristönsuojeluyksikön päällikön päätöksellä.

Toiminnanharjoittajaa koskevat muutokset

Tmi Osa-Tattiksen toiminnan päätyttyä autopurkamon ympäristölupa siirrettiin 5.1.2021 Osa-Tattis Oy:lle (y-tunnus 3116283-8). Autopurkamotoiminta oli keskeytyneenä toistaiseksi. Vuoden 2021 aikana tontille rakennettiin uusi varasto-osakehalli, Osa-Tattis Oy myytiin ja sen nimeksi vaihdettiin KOY Rattitie 1 c.

Ympäristöluvan rauettamisen vireilletulo

KOY Rattitie 1 c:n ilmoituksen 17.1.2022 mukaan yhtiö ei tule jatkamaan autopurkamotoimintaa ja pyytää rauettamaan purkamotoimintaa koskevan ympäristöluvan.

Ympäristöluvan lupamääräyksen 20 mukaan toiminnanharjoittajan tulee hyvissä ajoin, viimeistään kuusi kuukautta, ennen toiminnan tai sen osan lopettamista esittää yksityiskohtainen suunnitelma vesiensuojelua, ilmansuojelua, maaperänsuojelua ja jätehuoltoa koskevista toiminnan lopettamiseen liittyvistä toimista ja lopettamisen jälkeisestä ympäristön tilan tarkkailusta. Ilmoitus ei tässä tilanteessa ole kuitenkaan ollut tarpeen, koska toiminta on ollut keskeytyneenä jo vuoden 2020 lopusta lähtien, jolloin myös toiminnan lopettamista koskeva valvonta on suoritettu. Valvonnan perusteella on katsottu, että toiminnan lopettamista koskevat velvoitteet on asianmukaisesti hoidettu.

Asian käsittely

Asiasta ei ole pyydetty lausuntoja, asian vireilläolosta ei ole ilmoitettu eikä asianosaisia ole kuultu, koska asian ei voida katsoa olennaisesti vaikuttavan yleisiin ja yksityisiin etuihin. Päätös on hakijan hakemuksen mukainen.

Ympäristö- ja lupajaoston ratkaisu

Ympäristö- ja lupajaosto päättää, että Etelä-Suomen aluehallintoviraston 28.4.2014 Tmi Osa-Tattikselle myöntämä, Osa-Tattis Oy:lle (nyk. KOY Rattitie 1 c) siirretty autopurkamon ympäristölupa osoitteessa Rattitie 1 c, 00770 Helsinki Dno ESAVI/555/04.08./2010 raukeaa.

Perustelut

Ympäristönsuojelulain 88 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan lupaviranomainen voi päättää, että lupa raukeaa, jos toiminta on ollut keskeytyneenä yhtäjaksoisesti vähintään viisi vuotta tai toiminnanharjoittaja ilmoittaa, ettei toimintaa aloiteta tai että toiminta on lopetettu.

Lupa rauetetaan toiminnanharjoittajan esittämän pyynnön mukaisesti.

Toiminnasta mahdollisesti aiheutuneen maaperän pilaantumisen edellyttämät toimenpiteet kuuluvat toiminnanharjoittajan vastuulle.

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 84, 85, 88, 96, 190 ja 191 §
Valtioneuvoston asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 2 §

Käsittelymaksu ja sen määräytyminen

Maksu ympäristöluvan raukeamista koskevasta päätöksestä on 50 % autopurkamon ympäristölupa-asian käsittelystä perittävästä maksusta eli 2205,00 euroa (Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksa, kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto 10.6.2021 141 §). Lasku toimitetaan erikseen Helsingin kaupungin Taloushallintopalvelu-liikelaitoksesta.

Päätöksen antaminen ja siitä tiedottaminen

Päätöksestä kuulutetaan julkisesti Helsingin kaupungin internetsivulla osoitteessa
https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/julkaisutjaaineistot/ilmoitukset/.

Kuulutus julkaistaan 01.03.2022. Päätöksen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon seitsemäntenä päivänä kuulutuksen julkaisemisesta. Päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on liitteenä. Valitusaika päättyy 07.04.2022 klo 16.15. Päätös on lainvoimainen valitusajan jälkeen, mikäli päätöksestä ei valiteta. Päätös lähetään tiedoksi hakijalle ja asiassa yleistä etua valvoville viranomaisille.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 22.02.2022

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella Vaasan hallinto-oikeudelta.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • asianosainen
  • se, jonka oikeutta tai etua päätös saattaa koskea
  • rekisteröity yhdistys tai säätiö, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät
  • toiminnan sijaintikunta ja muu kunta, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät
  • elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä toiminnan sijaintikunnan ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomainen
  • muu asiassa yleistä etua valvova viranomainen.
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Päätöksen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon seitsemäntenä päivänä päätöstä koskevan kuulutuksen julkaisemisesta viranomaisen verkkosivulla.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen ja valituksen toimittaminen

Valitusviranomainen on Vaasan hallinto-oikeus.

Vaasan hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
vaasa.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Vaasan hallinto-oikeus
 
PL 204
 
65101 VAASA
Faksinumero:
029 56 42760
Käyntiosoite:
Korsholmanpuistikko 43
 
65100 VAASA
Puhelinnumero:
029 56 42780

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta  (valituksen kohteena oleva päätös);
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  • vaatimusten perustelut
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  • selvitys siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Kirjaamon asiointiosoitteet ovat seuraavat:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15-16.00.

Sulje

Esittelijä

yksikön päällikkö
Katariina Serenius

Lisätietojen antaja

Leena Terhemaa, ympäristötarkastaja, puhelin: 09 310 32032

leena.terhemaa@hel.fi

Katariina Serenius, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 37982

katariina.serenius@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. KOY Rattitie 1 c ilmoitus 17.1.2022
Liitettä ei julkaista internetissä.
2. Tarkastusmuistio 23.2.2021
Liitettä ei julkaista internetissä.
3. Kaupparekisteriote
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.