Hankesuunnitelma, vesikaton uusiminen, Helsinginkatu 24, Työterveys Helsinki
Helsinginkatu 24:n vesikaton uusimisen hankesuunnitelman hyväksyminen
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti hyväksyä Työterveys Helsingin, Helsinginkatu 24:n vesikaton uusimisen 21.9.2021 päivätyn hankesuunnitelman siten, että hankkeen laajuus 8621 btm² ja että rakennuskustannusten enimmäishinta on arvonlisäverottomana 1 370 000 euroa elokuun 2021 kustannustasossa.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Helsinginkatu 24:ssä sijaitsevan toimistorakennus on valmistunut vuonna 1941. Rakennus on alun perin rakennettu Helsingin kaupungin keskuskeittolaksi ja työtupatiloiksi.
Tontilla on voimassa asemakaava numero 9499, joka on tullut lainvoimaiseksi 1989.
Vesikatosta puuttuu aluskate ja kantavissa rakenteissa sekä ruoteissa on lahovaurioita. Ullakon puutteellisesta lämmöneristyksestä ja tuuletuksesta johtuen katolle kertynyt lumi sulaa paikoittain ja aiheuttaa vesivuotoja ullakolle, josta vesi imeytyy ylimmän, kuudennen kerroksen kattorakenteisiin aiheuttaen näin myös mikrobivaurioita.
Vesikaton tuuletusta on osittain parannettu syksyllä 2018. Myös vesikaton läpivientejä on korjattu sekä varustettu vesikatto tarvittavilla kulkusilloilla ja tikkailla.
Nyt esitetyssä korjaustyössä vanha kate ruodelaudoituksineen puretaan ja toteutetaan uusi tuulettuvalla aluskatteella varustettu konesaumattu ja maalattu peltikate. Ullakkotilan reuna-alueilla on runsaasti eristettyjä ilmanvaihtokanavia, joiden takia yläpohjarakenteen lämmöneristäminen onnistuu kattavasti vain vesikattorakennetta purkamalla ja työ on luontevaa tehdä vesikaton uusimisen yhteydessä.
Yleistä hankkeesta
Vesikatto on viimeksi kuluneen vuoden aikana vuotanut useista kohdista, minkä lisäksi puutteellinen lämmöneristys ja tuuletus ovat aiheuttaneet lisää vaurioita rakenteisiin. Vesikaton ja yläpohjarakenteiden kokonaisvaltainen korjaus on ainoa tapa varmistaa rakennuksen pysyminen käyttökunnossa.
Vesikattotyön yhteydessä parannetaan myös ullakon lämmöneristystä, jolloin myös rakennuksen energiatehokkuus paranee.
Ullakkotilan reuna-alueilla on runsaasti eristettyjä ilmanvaihtokanavia, joiden takia yläpohjarakenteen lämmöneristäminen onnistuu kattavasti vain vesikattorakennetta purkamalla ja työ on luontevaa tehdä vesikaton uusimisen yhteydessä.
Viranomaisten ennakkolausunnot
Ei ennakkolausuntoja.
Rahoitus ja vuokravaikutus
Vuoden 2022 alusta sisäisen vuokramalliuudistuksen ensimmäisessä vaiheessa otettiin käyttöön muutokset ylläpitovuokriin. Peruskorjauksia ja kunnossapidollisia korjauksia ei toteuteta investointimäärärahoilla, vaan ne on siirretty osaksi käyttötalouden korjauksen ja kunnossapidon budjettia. Tämän seurauksena näillä korjauksilla ei ole vaikutusta pääomavuokraan vaan kyseiset korjaukset vaikuttavat ainoastaan ylläpitovuokraan.
Hanke vaikuttaa kiinteistötyyppikohtaiseen ylläpitovuokraan vuoden 2024 alusta lukien.
Kustannukset
Kaupunkiympäristön toimialan laatima hankesuunnitteluvaiheen (HKA) kustannusarvio on 1 370 000 euroa arvonlisäverottomana; kausi elokuu/2021.
Väistötilakustannus
Erillisiä väistötiloja ei tarvita
Aikataulu ja toteutus
Rakentaminen alkaa 4/2022, ja työ valmistuu 12/2022.
Kaupunkiympäristön toimiala vastaa hankkeen toteuttamisesta ja kiinteistön ylläpidosta.
Päätös tullut nähtäväksi 14.02.2022
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Mika Kontkanen, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 39747
Reetta Amper, tiimipäällikkö, puhelin: 09 310 38283