Sota- ja sotilasinvalideille sekä rintamaveteraaneille jaettavien pesulakorttien ja pesulaan annettavien maksusitoumusten arvon korottaminen

HEL 2022-000962
Asialla on uudempia käsittelyjä
4. / 35 §
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Sota- ja sotilasinvalideille sekä rintamaveteraaneille jaettavien pesulakorttien ja pesulaan annettavien maksusitoumusten arvon korottaminen

Sosiaali- ja terveyslautakunta

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti, että 1.6.2022 alkaen sota- ja sotilasinvalidien sekä rintamaveteraanien käyttöön jaettavien pesulakorttien ja pesulapalveluiden maksusitoumusten arvo on 100 euroa kuitenkin niin, että jäljellä olevat 75 euron arvoiset pesulakortit käytetään ensin.

Käsittely

Sosiaali- ja terveyslautakunta ei katsonut tarpeelliseksi kuulla asiassa kutsuttua asiantuntijaa, eikä tämä siitä syystä osallistunut kokoukseen.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Asiakkuuspäällikkö Birgitta Maanonen on kutsuttuna asiantuntijana kokouksessa läsnä tämän asian käsittelyssä.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 12.12.2017 § 333, että 1.1.2018 alkaen sotainvalideille jaettavien pesulakorttien ja pesulapalvelujen maksusitoumusten arvo on 75 euroa. Rintamaveteraaneille jaettavien pesulakorttien ja pesulapalvelujen maksusitoumusten arvona on käytetty samaa 75 euron määrää.

Valtion korvaamiin avopalveluihin ovat oikeutettuja kaikki sotilasvammalain piiriin kuuluvat vahingoittuneet tai sairastuneet, joiden työkyvyttömyysaste on vähintään 20 prosenttia. Sotainvalidien lisäksi tähän joukkoon kuuluvat myös asevelvollisina tai rauhanturvaajina ennen vuotta 1991 vahingoittuneet tai sairastuneet. Korvattaviin avopalveluihin ovat oikeutettuja lisäksi 1.1.2017 alkaen henkilöt, jotka ovat vuosien 1939–1945 sotien johdosta vahingoittuneet tai sairastuneet, ja joiden työkyvyttömyysaste on vähintään 10 prosenttia.

Kotona asumista tukeviin palveluihin ovat oikeutettuja Suomessa asuvat vuosien 1939–1945 sotiin osallistuneet rintamasotilastunnuksen, rintamapalvelustunnuksen tai rintamatunnuksen omaavat rintamaveteraanit.

Palvelut ovat sotainvalideille ja rintamaveteraaneille maksuttomia ja Valtiokonttori korvaa niistä aiheutuneet kulut kunnille täysimääräisesti.

Avopalveluina ja kotona asumista tukevina palveluina valtio korvaa myös vaatehuoltoon liittyviä palveluja. Helsingissä tämä toteutetaan niin, että sota- ja sotilasinvalideille sekä rintamaveteraaneille myönnetään tarpeen mukaan pesulakortti tai maksusitoumus lähipesulaan. Vuodesta 2018 alkaen kortin ja maksusitoumuksen arvo on ollut 75 euroa.

Sota- ja sotilasinvalidien sekä rintamaveteraanien hyvinvoinnin ja terveyden ylläpitämisessä puhtaalla vaatetuksella on merkittävä rooli kotona asumisessa. Korkean iän, heikentyneen terveydentilan ja toimintakyvyn vuoksi useat sota- ja sotilasinvalidit sekä rintamaveteraanit eivät itse kykene huolehtimaan pyykkien pesemisestä tai viemään niitä pesulaan ja hakemaan sieltä pois. Tämän vuoksi he voivat käyttää pesulan maksullista kuljetuspalvelua, minkä vuosien myötä kohoavat kustannukset peritään jaettavan pesulakortin ja maksusitoumuksen arvosta. Kuljetuskustannusten osuus pienentää varsinaiseen pesulapalveluun käytössä olevaa rahamäärää. Pesulapalveluihin käytettävän kortin ja maksusitoumuksen arvon korottaminen 100 euroon on tämän vuoksi perusteltua.

Korotuksilla ei viime kädessä ole Helsingin kaupungille kustannusvaikutuksia, koska kulut peritään valtiolta.

Joulukuussa 2021 on tilattu 75 euron arvoisia pesulakortteja niin, että ne riittävät arviolta kesäkuulle 2022. Nämä jo tilatut ja maksetut pesulakortit jaetaan sota- ja sotilasinvalideille ja rintamaveteraaneille ensin loppuun, ja sen jälkeen jaetaan uusia 100 euroa arvoisia pesulakortteja tai maksusitoumuksia.

Pesulakortteihin ja maksusitoumuksiin käytettiin vuonna 2021 sota- ja sotilasinvalidien osalta 18 047 euroa ja käyttäjiä oli 56 henkilöä. Rintamaveteraanien osalta palveluihin käytettiin 113 045 euroa ja käyttäjiä oli noin 135.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 1 kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää, hinnoista, maksuista, vuokrista ja korvauksista sekä vapautuksesta toimialalle kohdistettavan maksun, korvauksen ja muun saatavan suorittamisesta.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Ikääntyneiden puhdas vaatetus ja sitä kautta kokonaisvaltainen hygienia on kiinteästi yhteydessä terveydentilaan ja toimintakykyyn. Säännöllinen, riittävä ja asianmukainen pesulapalvelu edistää ja ylläpitää sota- ja sotilasinvalidien sekä rintamaveteraanien hyvinvointia ja terveydentilaa.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 15.03.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen

Lisätietojen antaja

Katariina Ilves, suunnittelija, puhelin: 09 310 62404

katariina.ilves@hel.fi

Birgitta Maanonen, asiakkuuspäällikkö, puhelin: 09 310 23314

birgitta.maanonen@hel.fi