Opetuksen järjestäminen, tutkintokoulutuksen valmentava koulutus TUVA, hakeutuminen, hakumenettelyt ja valintaperusteet
Helsingin kaupungin järjestämän tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen (TUVA): hakeutuminen, hakumenettelyt ja valintaperusteet
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä Helsingin kaupungin järjestämän tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen (TUVA) haku- ja valintaperusteet.
Tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen (TUVA) voivat jatkuvassa haussa hakea hakijat, joilla on perusopetuksen päättötodistus tai vastaavat tiedot ja taidot. Etusijalla ovat oppivelvollisuuden piirissä olevat hakijat.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Oppivelvollisuuden laajentamisen yhteydessä annettiin uusi laki tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta (1215/2020). Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (TUVA) yhdistää perusopetuksen lisäopetuksen (kymppiluokka), lukiokoulutukseen valmistavan koulutuksen (LUVA) ja ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen (VALMA) yhtenäiseksi nivelvaiheen koulutuskokonaisuudeksi.
TUVA-koulutus on tarkoitettu oppivelvollisuusikäisille sekä muille vailla toisen asteen tutkintoa oleville oppijoille, jotka tarvitsevat valmentavaa koulutusta. Koulutuksen laajuus on 38 viikkoa ja suoritusaika enintään yksi vuosi.
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätöksen mukaisesti (30.11.2021), Stadin ammatti- ja aikuisopisto (Stadin AO) vastaa Helsingin kaupungin tutkintokoulutukseen valmistavan koulutuksen (TUVA) järjestämisestä 1.8.2022 alkaen (HEL 2021-012968). Stadin AO:n aloituspaikoista lukuvuodelle 2022-2023 on varattu 480 paikkaa TUVA-opiskelijoille. Paikkamäärä nousee tarveharkintaisesti ylöspäin, jotta kaikki oppivelvolliset ja alle 18-vuotiaat saavat opiskelupaikan. (HEL 2021-012559.)
TUVA-koulutusta tarjotaan 6-8:ssa Stadin AO:n toimipaikassa, joista neljään voi hakeutua yhteishaun kautta. Näiden neljän toimipaikan opiskelijapaikat on suunnattu pääasiassa oppivelvollisuusikäisille. (HEL 2021-012968.) Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen valtakunnallisesta hakumenettelystä säädetään tarkemmin valtioneuvoston asetuksella (834/2021).
TUVA-koulutukseen voi hakeutua myös jatkuvassa haussa ympäri vuoden toukokuusta 2022 alkaen (HEL 2021-012968). Koulutuksen järjestäjä päättää opiskelijaksi ottamisesta sekä pääsy- ja soveltuvuuskokeista, myös jatkuvan haun osalta täytettäessä sellaisia opiskelupaikkoja, joita ei täytetä valtakunnallisin hakumenettelyin (Laki tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta, 1215/2020, § 9 ).
Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen opiskelijaksi ottamisen edellytyksenä on, että hakijalla on perusopetuksen oppimäärä tai sitä vastaava aikaisempi oppimäärä. Opiskelijaksi voidaan ottaa perustellusta syystä myös hakija, joka ei ole suorittanut edellä tarkoitettua oppimäärää, jos koulutuksen järjestäjä katsoo hakijalla muutoin olevan riittävät edellytykset opinnoista suoriutumiseen. Lisäksi edellytetään, että hakija ei ole suorittanut perusopetuksen jälkeistä tutkintoa taikka valmentavaa tai valmistavaa koulutusta. Tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen voidaan ottaa opiskelijaksi myös sellainen hakija, joka on suorittanut edellä tarkoitetun tutkinnon tai koulutuksen, jos tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen osallistuminen on jatko-opintovalmiuksien hankkimiseksi erityisestä syystä perusteltua tai kyseessä on oppivelvollisuuslain (1214/2020) 15 §:ssä tarkoitettu osoitettu oppivelvollinen. (Laki tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta 1215/2020, § 8.)
Asuinkunnan tulee osoittaa oppivelvolliselle opiskelupaikka tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa tai työhön ja itsenäiseen elämään valmentavassa koulutuksessa, jos oppivelvollinen ei vapaaehtoisesti hakeudu perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen tai ei saa opiskelupaikkaa (Oppivelvollisuuslaki 1214/2020, § 15).
Helsingin kaupungin hallintosäännön 15 luvun 2 §:n 2 momentin 2 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto oman kieliryhmänsä osalta päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää oppilaaksi- ja opiskelijaksioton perusteista sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaan ottamisen ja sijoittamisen perusteista.
Päätös tullut nähtäväksi 24.03.2022
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Heidi Vesa, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 27384