Vahingonkorvaus, kiinteistövaurio 10.2.2022, Myllypuro
Yksikönjohtajan päätös vahingonkorvausasiassa, kiinteistövahinko Myllytuvantiellä 10.2.2022
Päätös
Kaupunkitekniikan ylläpidon yksikönjohtaja päätti hyväksyä vahingonkorvausvaatimuksen siltä osin, että vahinko korjataan Staran omalla työllä.
Päätöksen perustelut
Vahingonkorvausvaatimuksessa todetaan, että kaupunki kerännyt 10.2.2022 kello 12:30 lunta Myllytuvantiellä tontin vieressä olevalle pienelle liuskalle ja poistaessaan lunta, kaupunki on vahingoittanut hakijan kiinteistöön kuuluvaa verkkoaitaa koneillaan, jolloin verkkoaidan metalliputket ovat vääntyneet. Hakija epäilee vahinkoa Staran aiheuttamaksi. Tapahtumalle ei ole ilmoitettu silminnäkijöitä.
Hakija on toimittanut 15.2.2022 Helsingin kaupungin kirjaamoon erittelemättömän suuruisen vaateen kiinteistön aidan korjauskustannuksista, mutta vaati korvausta vahingoittuneesta verkkoaidan osasta tukiputkineen 500 euron osalta. Hakija vakuuttaa hakemuksessaan, ettei ole saanut tai hakemassa samasta vahingosta vahingonkorvausta muulta taholta.
Staran työnjohdolta saadun selvityksen mukaan Stara on vastannut alueen talvikunnossapidosta yhdessä aliurakoitsijan kanssa. Staran työnjohto on käynyt urakoitsijan kanssa toteamassa vaurion paikan päällä elokuussa ja todennut, että verkkoaita on ollut orapihlaja-aidan sisällä ja yläosa on leikattu irti ja aita on ollut ruosteessa. Stara on kuitenkin kasannut lunta tontin vieressä olevalle kapealle liuskalle, jolloin esitetty vaurio on päässyt syntymään.
Staran työntekijöiden sekä aliurakoitsijoiden velvollisuus on ilmoittaa työssä sattuvista vahingoista välittömästi työnjohdolle ja vahingonkärsijälle. Vahingosta ei aiheudu sanktiota työntekijöillemme.
Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n nojalla työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Työnantajana pidetään myös sitä, joka antaa tehtävän sellaiselle itsenäiselle yrittäjälle, joka huomioon ottaen toimeksiantosuhteen pysyvyys, työn laatu ja muut olosuhteet on rinnastettava työntekijään. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.
Edellä esitetyin perustein Stara korvaa vahingon kohtuulliseksi katsomallaan tavalla korjaamalla vahingon hakijalle omalla työllään.
Päätös tullut nähtäväksi 22.11.2022
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Ville Alatyppö, yksikönjohtaja, puhelin: 09 310 39943