Tarveselvitys, väliaikaiset lisätilat, Pasilan peruskoulu ja Pasilan päiväkoti, Kustinpolku 20

HEL 2022-002550
Asialla on uudempia käsittelyjä
16. / 59 §

Osoitteeseen Kustinpolku 20 toteutettavien Pasilan peruskoulun ja päiväkodin väliaikaisten lisätilojen tarveselvitys

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä Pasilaan kortteliin 17119 / 1 toteutettavan päiväkodin ja Pasilan peruskoulun väliaikaisten lisätilojen tarveselvityksen.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeiden jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja oppijoiden näkemykset tilojen kehittämisessä sekä varmistaa tilojen kokonaistaloudellisuus.

Lautakunta edellyttää erityistä huomiota ja tarkkuuta kiinnitettävän tilojen valmistumiseen sovitussa aikataulussa.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyessään tarveselvityksen edellyttää kirjallisesti selvitettävän, mistä lisätilojen huomattavan suuri vuokrakustannus koostuu. Eritoten erityisen suuri neliöhinta.

Käsittely

Vastaehdotus:
Ted Apter: Lisäys uudeksi kohdaksi (4) päätösehdotukseen:

Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyessään tarveselvityksen edellyttää kirjallisesti selvitettävän, mistä lisätilojen huomattavan suuri vuokrakustannus koostuu. Eritoten erityisen suuri neliöhinta.

Kannattaja: Vesa Korkkula

Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi Ted Apterin vastaehdotuksen mukaisesti muutetun ehdotuksen yksimielisesti.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää hyväksyä Pasilaan kortteliin 17119 / 1 toteutettavan päiväkodin ja Pasilan peruskoulun väliaikaisten lisätilojen tarveselvityksen.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeiden jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja oppijoiden näkemykset tilojen kehittämisessä sekä varmistaa tilojen kokonaistaloudellisuus.

Lautakunta edellyttää erityistä huomiota ja tarkkuuta kiinnitettävän tilojen valmistumiseen sovitussa aikataulussa.

Sulje

Pasilan peruskoulun sekä varhaiskasvatuksen tilat eivät enää ole riittävät alueen kasvavalle palvelutarpeelle. Pohjois-Pasilan osa-alueelle rakentuu uusi asuntoalue (Postipuisto), jossa 1–15-vuotias väestö kasvaa 1 100:lla vuoteen 2036 mennessä. Väliaikaiset lisätilat suunnitellaan noin 200 oppijalle, jotka käytetään joustavasti sekä varhaiskasvatuksen että peruskoulun oppimistiloina alueen muuttuvan palvelutarpeen mukaan ennen alueen uudisrakennushankkeiden valmistumista. Pasilan alueelle kortteliin 17119 / 1 toteuttava lisätilojen uudisrakennus otetaan käyttöön kalustettuna 1.8.2022 mennessä. Tilojen joustava käyttö on huomioitu tilojen mitoittamisessa.

Tilahanke parantaa palveluiden järjestämistä

Kasvatus- ja koulutuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt.

Parhaillaan päivitetään vuoden 2018 aikana toteutetun Pasilan alueen palveluverkkotarkastelua kaupungin kanslian, kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Tarkastelussa selvitettiin alueen väestön kasvuun perustuvia palvelutarpeita.

Viimeisimmän väestöennusteen mukaan Pasilan peruspiirissä 1–6-vuotiaiden määrä kasvaa noin 700 lapsella ja 7–15-vuotiaiden määrä kasvaa Pasilan peruskoulun oppilaaksiottoalueella noin 1 200 lapsella ja nuorella vuosina 2020–2036. Alueen osallistumisaste on 79 %.

Väestömäärän kasvu alueella tulee jatkumaan vielä vuoden 2035 jälkeenkin, mikä tullaan huomioimaan alueen palvelutarpeen kehittämisessä.

Pasilan peruskoulun ja alueen päiväkotien nykyiset tilat ovat riittämättömät kasvavalle käyttäjämäärälle. Lisätilalla katetaan akuuttitarpeet ennen Pasilan peruskoulun ja päiväkodin uudisrakennuksen valmistumista Keski-Pasilan alueelle vuonna 2024.

Pasilan alueen muita hankkeita talonrakennushankkeiden rakentamisohjelma vuosille 2022–2031 sisältää päiväkoti Hertta, Lpk Pasila pohjoinen päiväkoti sekä Pohjois-Pasilan uusi koulurakennus ja päiväkoti.

Uudet palvelutilat tukevat lasten arkea

Paviljonkirakennukseen toteutettavat turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset koulun ja päiväkodin toiminnalle ja vastaavat Pasilan alueen palvelutarpeisiin.

Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille oppijoille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisenympäristöksi. Toiminnan suunnitteluun osallistetaan henkilöstön lisäksi lapset, nuoret ja perheet. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden ja asukaskäytön lisäämisen alueella.

Tilat edistävät varhaiskasvatussuunnitelman ja perusopetuksen opetussuunnitelman toteuttamista

Hankkeessa toteutetaan perusopetukselle ja päiväkodille pedagogisesti monipuoliset, tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja joustavat tilat, jotka edistävät toimintaa ja takaavat oppijoille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen opetussuunnitelmien tavoitteiden toteuttamisen. Teknisillä ratkaisuilla mahdollistetaan tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Piha-alueet varustetaan leikkivälinein edistämään liikunnallisuutta ja opetussuunnitelmien tavoitteita ja niiden suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimis- ja leikkimistilana. Piha-alueet tarjoavat sekä päiväkodin että koulun käyttäjille ja alueen asukkaille monipuoliset leikki- ja liikuntaolosuhteet. Henkilökuntaa ja oppilaita osallistetaan pihan suunnitteluun.

Pasilan peruskoulun ja varhaiskasvatuksen lisätilatarpeet esitetään liitteenä olevassa huonetilaohjelmassa.

Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Pasilan peruskoulun ja varhaiskasvatuksen tilat ovat laajuudeltaan 2 562 htm². Kaupunkiympäristön toimialan arvioima tuleva kokonaisvuokra on noin 44,56 euroa/m²/kk eli noin 1 363 500 euroa/vuosi.

Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Tässä hankkeessa käynnistämiskustannuksiin varataan noin 250 000 euroa, joka ei sisällä tieto- ja viestintäteknologian kustannuksia. Muuttokustannusarvio on noin 34 700 euroa. Siivouskustannusarvio on noin 96 600 euroa/vuosi. Toimintakustannukset tulevan hankkeen osalta ovat yhteensä noin 1 972 000 euroa/vuosi

Päiväkodin ja peruskoulun sijoittaminen samaan kiinteistöön ja tilojen yhteiskäyttö on tilankäytöllisesti muuntojoustava ja kustannuksiltaan taloudellinen ratkaisu sekä vahvistaa yhtenäistä opinpolkua. Yhteiskäyttöisiä tiloja ovat esimerkiksi sali.

Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu

Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Päiväkodin ja koulun henkilökunta osallistuu käyttäjäkokouksissa rakennuksen suunnitteluun hanke-, yleis- ja toteutussuunnittelun aikana. Huoltajia osallistetaan toiminnan suunnitteluun.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 15.03.2022

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Satu Järvenkallas

Lisätietojen antaja

Mia Honkanen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 86227

mia.j.honkanen@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Tarveselvityslomake
Liitettä ei julkaista internetissä.
2. Kustinpolku 20 lisätilat tilaohjelma
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.