Stadin ammatti- ja aikuisopiston tutkinnon osan hyväksyminen, Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

HEL 2022-002631
Asialla on uudempia käsittelyjä
6. / 6 §

Stadin ammatti- ja aikuisopiston paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva Tekstiilipinnan muokkaaminen -tutkinnon osa

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä seuraavan Stadin ammatti- ja aikuisopiston uuden paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuvan tutkinnon osan liitteen mukaan:

Tekstiili- ja muotialan perustutkinto sekä taideteollisuusalan perustutkinto: Tekstiilipinnan muokkaaminen, 15 osaamispistettä.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Valtakunnallisten tutkinnon perusteiden tavoitteena on, että tutkinnon suoritettuaan opiskelijalla on ammattialan laaja-alainen ammattitaito. Opiskelijan on mahdollista sisällyttää tutkintoonsa valinnaisena tutkinnon osana paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa. Valtakunnalliset tutkinnon perusteet eivät huomioi ammatillisen osaamisen maantieteelliseen sijaintiin perustuvia tarpeita. Lisäksi työelämällä on eri alueilla erilaisia osaamisen tarpeita, joita opiskelijan on perusteltua oppia työllistymisen edistämiseksi. Tämän vuoksi osassa perustutkinnoista on perusteltua tarjota koulutuksen järjestäjän omia paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuvia tutkinnon osia.

Paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa sisältää työelämän paikallisten tarpeiden mukaista osaamista, joka soveltuu useamman kuin yhden työpaikan tarpeisiin. Tutkinnon muodostumissääntöjen mukaisesti ammatillisissa perustutkinnoissa paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva tutkinnon osa voi olla laajuudeltaan 5–15 osaamispistettä. Opiskelija voi sisällyttää opintoihinsa vain yhden paikallisen tutkinnon osan, vaikka se olisi pienempi kuin 15 osaamispistettä ja koulutuksen järjestäjä tarjoaisi useampia alle 15 osaamispisteen kokonaisuuksia.

Koulutuksen järjestäjä suunnittelee ja tarjoaa paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuvia tutkinnon osia syventämään valtakunnallisten tutkinnon perusteiden osaamista sekä vastaamaan paikallisiin osaamisen tarpeisiin. Koulutuksen järjestäjä nimeää tutkinnon osan työelämän toimintakokonaisuuden pohjalta ja määrittää laajuuden osaamispisteinä. Lisäksi koulutuksen järjestäjä määrittelee tutkinnon osan ammattitaitovaatimukset ja osaamisen arvioinnin vastaavasti kuin valtakunnallisissa ammatillisissa tutkinnon osissa.

Stadin ammatti- ja aikuisopisto sijaitsee Helsingissä, joka pääkaupunkina ja osana pääkaupunkiseutua tuo omia tarpeitaan ammatilliselle osaamiselle. Helsingin ympäristö ja palvelut ovat erityislaatuisia monessa suhteessa muuhun Suomeen. Helsinki on Suomen kulttuurillinen, hallinnollinen, poliittinen ja liike-elämän keskus. Tämä tuottaa osaamiselle alueellisia erityistarpeita, joihin alueella tarjottavan koulutuksen tulee vastata. Stadin ammatti- ja aikuisopiston paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuvilla tutkinnon osilla tuotetaan omalta osaltaan osaamista alueellisiin tarpeisiin. Suuri osa Stadin ammatti- ja aikuisopiskelijoista työllistyy pääkaupunkiseudulle, jolloin alueellisen osaamistarpeiden täyttäminen lisää työllistymismahdollisuuksia.

Erityisesti pääkaupunkiseudulla tarvitaan teattereiden sekä elokuva- ja televisiotuotantojen palvelukseen puvustuksen ja lavastuksen ammattilaisia, joilla on osaamista tekstiilipintojen muokkaamiseen. Tutkinnon osa antaa tekstiili- ja muotialan sekä taideteollisuusalan opiskelijoille valmiudet toimia laajemmin työelämässä. Monialaiset taidot esimerkiksi ompelutaitojen lisäksi parantavat työllistymistä elokuva, tv- ja teatteriproduktioihin.

Tutkinnon osa edistää alalla jo olevien ammattilaisten työllistymistä. Tutkinnon osaa voidaan tarjota myös täydennyskoulutuksena alan osaajille, jotka haluavat vahvistaa osaamistaan materiaalien pintakäsittelyssä. Aloilla on paljon tekijöitä, jotka kaipaavat koulutusta ammattilaisille suunnatuilta erikoistekniikkakursseilta. Koulutustarjonnassa on tällä hetkellä vain harvoin toteutettavia teatterialan kiltojen järjestämiä lyhytkursseja.

Näyttämötaiteen sekä elokuvan ja television tuotannoissa on tarve muokata rooliasuja ja lavastusmateriaaleja erikoistekniikoilla, jotta ne saadaan esityksen suunnitellun visuaaliseen ilmeen mukaiseksi. Pukusuunnittelijan vision pohjalta hankitut vaatteet, asusteet ja sisustustekstiilit voivat olla uusia tai kierrätystuotteita. Niiden muokkaaminen roolihenkilön hahmoon sopivaksi vaatii vielä usein kuluttamista, maalaamista ja muuta työstämistä, jotta saavutetaan esimerkiksi likainen, kauhtunut tai fantasiamaailman kiiltävä ja loistava ilme. Tarve muokkaukseen voi tulla myös siitä, että aikakauden tuotteita ei ole saatavilla valmiina tai esityksen suunnittelijat luovat materiaaleille täysin uusia omia visuaalisia ulkoasuja, jotka toteutetaan tekstiilejä maalaamalla, kuvioimalla painaen tai muuten koristelemalla.

Tekstiilipinnan muokkauksen tekniikoiden testaus ja kokeilu on tärkeä vaihe esityksen visuaalisen ilmeen suunnittelussa, sillä kokeilumalleja käytetään keskustelussa pukusuunnittelijan ja muun työryhmän kanssa. Pukuluonnoksen pohjalta puvustajan on pystyttävä valitsemaan sopivat muokkausmenetelmät ja työstettävä tuote vaaditussa aikataulussa. Muokkaustarpeet ja -tekniikat voivat toisaalta elokuva- ja televisiotuotannoissa syntyä myös vasta kuvaustilanteessa, jolloin toteutus tehdään nopeasti. Produktioissa työskentelevä tekstiili- ja muotialan tai taideteollisuusalan työntekijä joutuu työssään reagoimaan nopeasti erilaisiin pintakäsittelytarpeisiin ja tarvitsee taitoja niiden kohtaamiseen.

Paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuvasta Tekstiilipinnan muokkaaminen –tutkinnon osasta on tehty toteutussuunnitelma, jossa paikallisiin tarpeisiin ja työelämän vaatimuksiin vaadittavat ammattitaitovaatimukset, sisällöt ja arviointi on kuvattu yksityiskohtaisesti. Päätösesityksessä on liite, jossa on kuvattu uusi paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuva Tekstiilipinnan muokkauksen tutkinnon osa ammattitaitovaatimuksineen. Tutkinnon osaa on mahdollista sisällyttää sekä tekstiili- ja muotialan perustutkintoon että taideteollisuusalan perustutkintoon.

Hallintosäännön 15 luvun 2 §:n 2 momentin 1 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, Stadin ammatti- ja aikuisopiston paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuvien tutkinnon osien hyväksymisestä.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 24.03.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja
Arja Kukkonen

Lisätietojen antaja

Riikka Merimaa-Jovanovic, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 64636

riikka.merimaa-jovanovic@hel.fi