Talousarvioaloite, Harjun nuorisotalon peruskorjauksesta
Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Sami Muttilainen ym. talousarvioaloitteesta koskien Harjun nuorisotalon peruskorjausta
Lausunto
Kaupunkiympäristölautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:
Kaupunkiympäristölautakunta totesi, että Harjun nuorisotalo on kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus. Rakennus rakennettiin vuonna 1923 Arkkitehti Albert Nybergin suunnittelemana ruumishuoneeksi ja rakennus toimi ruumishuoneena 1950-luvun puoliväliin asti. Tämän jälkeen talo toimi pari vuosikymmentä maalivarastona, kunnes vuonna 1978 kaikki toiminta talolla loppui. Rakennus jäi tämän jälkeen ilman käyttöä, ja pääsi ränsistymään. 1980-luvun puolivälissä rakennus korjattiin ja vuosina 1986–2019 toiminut Kallion seudun nuorisotalona. Rakennus on vuokrattu kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalle (Kuva), mutta sen toiminnot ovat pääosin siirtyneet pois rakennuksesta. Rakennusta ylläpidetään ja mahdolliset vaurioituneet rakennusosat korjataan, jotta rakennus pysyy käyttötarkoituksensa mukaisessa käyttökunnossa. Täällä hetkellä rakennuksessa toimii ainoastaan Harjun studio.
Nykyisen asemakaavan mukaan alue on ”julkisten lähipalvelurakennusten korttelialuetta, jolla ympäristö säilytetään” (YL/s). Ruumishuoneen suojelumerkintä on sr-1.
Rakennukseen on vuonna 2019–2020 tehty sisäilma- ja rakennusteknisiä tutkimuksia, joiden perusteella on laadittu Harjun nuorisotalolle perusparannussuunnitelma, jotta talo voisi toimia jatkossakin nuorisotalona. Epäselvän tulevan käytön vuoksi korjaustoimenpiteitä ei ole päässyt käynnistymään aikaisemmin.
Tilahankkeiden käsittelyohjeen mukaisesti kaupunginvaltuusto hyväksyy talousarvion yhteydessä talousarvion ja - suunnitelman liitteenä olevan talonrakennushankkeiden 10-vuotisen rakentamisohjelman. Ohjelma perustuu käyttäjätoimialojen ehdotuksiin palveluverkon kehittämiseksi ja uusien alueiden palvelurakennustarpeisiin sekä kaupunkiympäristötoimialan määrittelemiin terveellisyyden, turvallisuuden ja elinkaaritaloudellisuuden vuoksi tehtäviin korjaustarpeisiin.
Kulttuuri- ja vapaa-alan toimiala on keväällä 2022 ilmoittanut vastauksessaan hanketiedusteluun vuosien 2023-2032 talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmaa varten, että Harjun nuorisotalo perusparannus tulee sisällyttää rakentamisohjelmaan ja korjata Kuvan toimintaan.
Kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioesityksen talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmaan vuosiksi 2023–2032 osoitetaan Harjun nuorisotalon suunnittelulle ja toteutukselle yhteensä 4,0 miljoonaa euroa siten, että hankkeen toteutus on vuonna 2031. Hankkeen suunnittelulle on varattu rahoitusta vuodesta 2029 alkaen. Perusparannus ja tarvittaessa kiinteistön toiminnalliset muutostyöt tehdään talon tulevien käyttäjien tarpeet huomioiden. Suunnittelu toteutetaan Kuvan tarvekuvauksen mukaisesti rakennuksen tekniset ominaisuudet ja suojeluarvot huomioiden, mukaan lukien myös alueen asukkaiden ja aktiivien näkökannat sekä pyrimme löytämään ratkaisua siihen, miten nuorisotyötä on tarkoitus toteuttaa alueella tulevaisuudessa. Täällä tavalla varmistetaan, että rakennuksen käyttö jatkuu.
Lausunto on ehdotuksen mukainen.
Talousarvioaloite
Valtuutettu Sami Muttilainen ja 16 muuta valtuutettua ovat tehneet 2.3.2022 seuraavan talousarvioaloitteen:
Harjun nuorisotalo on Dallapénpuistossa itäisessä kantakaupungissa sijaitseva nuorisotalo. Rakennus on historiallisesti arvokas ja sillä on alueelleen vahva identiteetti. Rakennus valmistui vuonna 1923 alun perin ruumishuoneeksi. Vuodesta 1986 lähtien se on toiminut nuorisotalona. Rakennus saatiin nuorten käyttöön alun perin heidän aloitteestaan. Harjun nuorisotalon toiminta on keskittynyt erityisesti musiikkiin, kuvalliseen ilmaisuun, monikulttuuriseen toimintaan ja alueelliseen vaikuttamiseen. Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimiala ajoi Harjun nuorisotalon toiminnan alas loppuvuodesta 2019. Nuorten lisäksi ilman tiloja jäivät useat eri järjestöt ja toimijat.
Tämän jälkeen rakennus on ollut tyhjillään. Rakennuksessa on todettu tarvetta laajoille korjauksille, mutta se ei ole kuntokartoituksen perusteella tiensä päässä. Harjun studio jatkaa edelleen toimintaansa.
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan yksimielinen lausunto vuodelta 2020 puoltaa Harjun nuorisotalon käyttö- ja korjaussuunnitelmaa. Asiaa tukee myös 2019 jätetty kuntalaisen aloite sekä kansalaisadressi. Kaupunkiympäristölautakunta ja Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta puolestaan linjasivat 2021 seuraavasti:
Harjun nuorisotalon tuleva käyttösuunnitelma tulee ratkaista mahdollisimman pian ja peruskorjaus tulee kirjata investointiohjelmaan niin, että peruskorjaus voidaan aloittaa mahdollisimman pian, jotta rakennus ei mene huonompaan kuntoon.
Vaikka Harju suljettiin jo 2019, itäinen kantakaupunki on edelleen ilman matalan kynnyksen kaikille avointa nuorisotalotoimintaa. Toimintaa ei voi ulkoistaa Suvilahden kolmannen sektorin toimijoille, joiden ydintoimintaan nuorisopalvelut eivät kuulu. Pandemian vaikutukset huomioiden tilojen ja toiminnan tärkeys korostuu entisestään. Alueen asukasluku tulee kasvamaan lähivuosina merkittävästi uusien asuinalueiden ja täydennysrakentamisen myötä. Harjun rakennus on suojeltu ja tulee peruskorjata joka tapauksessa. Ei myöskään liene tarkoituksenmukaista maksaa vuokraa tyhjistä tiloista, minkä vuoksi tilat pitää saada viipymättä nuorten ja kansalaistoiminnan käyttöön.
Harjun rakennuksen säilymistä nuoriso- ja kansalaistoiminnassa puoltaa kaupunkilaisten lisäksi poliittinen tahtotila. Harjun historia kertoo kaunista kieltään siitä mitä nuorten osallisuudella ja aktiivisella kaupunkilaistoiminnalla voidaan saavuttaa. Esitän että vuoden 2023 talousarviota laadittaessa investointisuunnitelmaan varataan 2,5 miljoonaa euroa Harjun nuorisotalon peruskorjaukseen. Summa perustuu kaupunkiympäristötoimialan arvioon peruskorjauksen summan suuruudesta.
Lasten ja nuorten arvoa ei mitata rahassa.
Lausuntopyyntö
Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakuntaa antamaan lausunnon kaupunginhallitukselle 14.9.2022 mennessä.
Kaupunkiympäristölautakunta 06.09.2022 § 463
Päätös tullut nähtäväksi 22.09.2022
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Aniko Patrakka, hankeohjelmoija: 09 310 32672