Lahjoitusrahastojen voittovarat, sosiaali- ja terveystoimiala

HEL 2022-003885
Asialla on uudempia käsittelyjä
7. / 97 §
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Lahjoitusrahastojen voittovarojen jakaminen vanhustyöhön sekä tuberkuloosin ehkäisytyöhön sosiaali- ja terveystoimessa vuonna 2022

Sosiaali- ja terveyslautakunta

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti kohdentaa vuonna 2022 lahjoitusrahastojen voittovaroja yhteensä 5 081,64 euroa seuraavasti:

- Mikko ja Lyyli Lehikoisen rahastosta vuoden 2021 ja vuoden 2022 varat 237,38 euroa Syystien seniorikeskukselle hoidettavina olevien henkilöiden viihtyisyyden lisäämiseen.

- Helena Kristina Åkermanin rahastosta vuoden 2021 ja vuoden 2022 varat 341,40 euroa Koillis-Helsingin lähimmäistyö Milja ry:lle Luhti ja Riihikodissa asuvien vanhusten kuntoutus- ja harrastetoimintaan.

- Agness Udd fond -rahastosta vuoden 2021 ja vuoden 2022 varat 2 349,74 euroa liitteessä 2 mainitulle henkilölle.

- Charlotte Askolinin rahastosta vuoden 2021 ja vuoden 2022 voittovarat yhteensä 230,69 euroa ja Kalle Nestor Koskelan rahastosta vuoden 2021 ja vuoden 2022 voittovarat yhteensä 1 922,43 euroa (yhteensä 2 153,12 euroa) terveysasemat ja sisätautien poliklinikka -palvelun epidemiologisen toiminnan lääkärin ja hoitajien tuberkuloosiosaamisen kehittämiseen sekä perhe- ja sosiaalipalvelut palvelukokonaisuuden ennaltaehkäisevään tuberkuloosityöhön koulu- ja opiskelijaterveydenhuollossa sekä neuvoloissa.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Helsingin kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosaston hoidettavana on lahjoitusrahastoja, joista yhdeksän rahaston varojen ylijäämästä sosiaali- ja terveystoimiala saa vuosittain käytettäväkseen määrärahoja rahastojen säännöissä tarkemmin määriteltyihin tarkoituksiin.

Vuonna 2021 sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 26.10.2021 § 249 jättää jakamatta lahjoitusrahastojen voittovarat niiden vähäisyyden ja koronan vuoksi sekä siirtää niiden jaon vuodelle 2022.

Sosiaali- ja terveystoimen asiantuntijat ovat arvioineet, että seuraavat määrärahojen saajatahot täyttävät rahastojen säännöissä määritellyt edellytykset.

Mikko ja Lyyli Lehikoisen rahaston varojen ylijäämästä jaetaan vuosittain enintään puolet sosiaali- ja terveyslautakunnan alaisissa vanhustenhuoltolaitoksissa hoidettavina olevien henkilöiden viihtyisyyden lisäämiseen. Käytettävissä olevat vuoden 2021 ja vuoden 2022 varat yhteensä 237,38 euroa esitetään kohdennettavaksi Syystien seniorikeskukselle tähän tarkoitukseen.

Helena Kristina Åkermanin rahaston varojen ylijäämästä jaetaan vuosittain enintään puolet jollekin yksityiselle vanhainkodille. Käytettävissä olevat vuoden 2021 ja vuoden 2022 varat yhteensä 341,40 euroa esitetään kohdennettavaksi Koillis-Helsingin lähimmäistyö Milja ry:lle Luhti ja Riihikodissa asuvien vanhusten kuntoutus- ja harrastetoimintaan.

Agnes Udds fond -nimisen rahaston sääntöjen mukaan varojen ylijäämästä jaetaan vuosittain enintään puolet sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen mukaisesti kaupungin terveyskeskuksen akuuttisairaalalle tai sille sairaalalle, joka jatkaa sen toimintaa, käytettäväksi vähävaraisten 65 vuotta täyttäneiden naisten sairaus- ja kotihoitoon. Käytettävissä olevat vuoden 2021 ja vuoden 2022 varat yhteensä 2 349,74 euroa esitetään käytettäväksi liitteessä 2 mainitun henkilön kuntoutusjaksoon vuoden 2022 aikana. Henkilön kuntoutustarve on arvioitu gerontologisessa sosiaalityössä ja tavoitteena on päivittäisen toimintakyvyn paraneminen.

Charlotte Askolinin ja Kalle Nestor Koskelan rahastojen varojen ylijäämästä jaetaan vuosittain enintään puolet tuberkuloosin vastustamistyöhön. Charlotte Askolinin rahaston vuoden 2021 ja vuoden 2022 voittovarat yhteensä 230,69 euroa Kalle Nestor Koskelan rahaston vuoden 2021 ja vuoden 2022 voittovarat yhteensä 1 922,43 euroa (kaikki yhteensä 2 153,12 euroa) esitetään kohdennettavaksi terveysasemat ja sisätautien poliklinikka -palvelun epidemiologisen toiminnan lääkärin ja hoitajien tuberkuloosiosaamisen kehittämiseen sekä perhe- ja sosiaalipalvelut palvelukokonaisuuden ennaltaehkäisevään tuberkuloosityöhön koulu- ja opiskelijaterveydenhuollossa sekä neuvoloissa. Tarkemmasta jaosta päätetään erikseen myöhemmin asianomaisissa palveluissa.

Nyt päätös tehdään viiden lahjoitusrahaston osalta. Neljän muun osalta asia tuodaan sosiaali- ja terveyslautakunnan päätettäväksi myöhemmin kuluvana vuonna.

Toimivalta

Kaupunginhallitus on päättänyt 18.6.2018 § 451 lahjoitusrahastojen käytön päättäjistä siten, että Mikko ja Lyyli Lehikoisen rahaston, Helena Kristina Åkermanin rahaston, Agnes Udds fond -nimisen lahjoitusrahaston, Charlotte Askolinin rahaston ja Kalle Nestor Koskelan rahaston sääntöjen 4 §:n mukaisista rahaston varojen ylijäämistä päättää sosiaali- ja terveyslautakunta.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Kyseisten lahjoitusrahastojen voittovarat on tarkoitettu ympärivuorokautista hoivaa tarvitsevien vanhusten viihtyisyyden edistämiseen sekä tuberkuloosin ehkäisytyöhön. Varoilla edistetään ikäihmisten toimintakykyä ja viihtyvyyttä sekä kansanterveystyötä, joten niillä voidaan katsoa olevan helsinkiläisten hyvinvointiin ja terveyteen kohdistuvia myönteisiä vaikutuksia.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 31.05.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen

Lisätietojen antaja

Kim Hathaway, perintätarkastaja, puhelin: 09 310 43362

kim.hathaway@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Kaupunginkanslian kirje 9.3.2022
2. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 25 k

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.